Πρωινό, Συνταγές

Ντόνατς φούρνου με μπανάνα και γλάσο σοκολάτας

9 Νοεμβρίου 2015
Τα πρωινά του σαββατοκύριακου. Αχ αυτά τα πρωινά. Γιατί να τελειώνουν τόσο γρήγορα; Γιατί να είναι μόνο δύο; Πόσα ντόνατς να χωρέσουν σε ένα σαββατοκύριακο;

 

Κακά τα ψέμματα, ένα σαββατοκύριακο που ξεκινάει με μπανανένια ντόνατς και μπόλικη σοκολάτα από πάνω, είναι πολύ καλύτερο από ένα χωρίς αυτά.
Και θα ήταν πολύ καλύτερο αν:
1. Δεν στραμπουλούσες το πόδι σου 20 μέτρα από το σπίτι σου, την ώρα που έχεις βγει βόλτα οικογενειακώς για να κάνεις έρευνα αγοράς για το καινούργιο σου χριστουγεννιάτικο δέντρο,
2. Το παιδί σου δεν έδειχνε τα πρώτα σημάδια μίας ακόμα ίωσης πριν καν φτάσουμε στο μεσημέρι του Σαββάτου,
3.Το στραμπουληγμένο σου πόδι δεν πρηζόταν τόσο επειδή λυπήθηκες τόσο πολύ το κουταβίσιο βλέμμα του παιδιού σου το οποίο ψιλιάστηκε ότι μπορεί η βόλτα που τόσο πολύ περίμενε να ακυρωνόταν επειδή η μαμά κόντευε να βάλει τα κλάματα από τον πόνο, και συνέχισες να περπατάς για την επόμενη ώρα.

 

 

Εδώ που τα λέμε η μαμά κόντευε να βάλει τα κλάματα επειδή κι εκείνη ψιλιάστηκε ότι μπορεί τόσο η απροσεξία της, όσο και ο βήχας και η βουλωμένη μύτη του μικρού της να της κόστιζαν τη βραδινή έξοδο που τόσο πολύ περίμενε, μια που είχε να βγει έξω σχεδόν από το καλοκαίρι…
Συνέχισε όμως απτόητη και αποφάσισε ότι τίποτα δεν θα τολμούσε να της χαλάσει διάθεση και σχέδια, έκανε κανονικά τη βόλτα που είχε τάξει στο κουτάβι της, γύρισε σπίτι και έβαλε όσο πάγο μπορούσε να αντέξει το πόδι της, με πόνο καρδιάς πήρε την απόφαση να βάλει μπαλαρίνες αντί για τακούνια το βράδυ, και να εμπιστευτεί τη δική της τη μαμά που της έλεγε ότι θα είχε την κατάσταση με το κουτάβι υπό έλεγχο.

 

Για να γυρίσουμε όμως στο θέμα “ντόνατ στο φούρνο” (κι επειδή έχω καταλάβει πόσο σας αρέσουν, από τις προηγούμενες αντίστοιχες αναρτήσεις με τα πιο κλασικά – βανίλια και σοκολάτα), κάθε φορά που τα ετοιμάζω για το πρωινό μας σκέφτομαι πόσο μεγάλη εφεύρεση είναι… Όχι, πραγματικά, δεν θα βαρεθώ ποτέ να λέω πόσο εύκολα, γρήγορα και απολαυστικά είναι, ειδικά για κάτι τύπους σαν εμένα, που, όπως έχουμε πολλάκις πει, το μάτι το πρωί δεν ανοίγει αν δεν πιω πρώτα ένα κουβά καφέ…
Τα δε συγκεκριμένα, με τη μπανάνα να μοσχοβολάει στο ψήσιμο, σε συνδυασμό με την κανέλα, και με το γυαλιστερό σοκολατένιο τους γλάσο να σου λερώνει τα χέρια (και τα μουτράκια, και τα αυτάκια και τα ρουχάκια, και το τραπέζι, και το πάτωμα, και τα μαξιλάρια του καναπέ, αν είσαι τριών…), είναι από τους καλύτερους τρόπους που μπορεί να ξυπνήσει κανείς.
Σοβαρά τώρα, δεν θα θέλατε να σας ξυπνάνε πού και πού με μια κούπα αχνιστό καφέ και μερικά μοσχοβολιστά ντόνατς στο χέρι; Δεν θα ήταν λίγο πιο χαρούμενη η μέρα σας αν ξεκινούσε έτσι;
Κανονικά θα έπρεπε κάθε μέρα να ξεκινάει έτσι.
Κανονικά σήμερα δεν θα έπρεπε να είναι Δευτέρα, αλλά μια επανάληψη του προηγούμενου Σαββάτου, ώστε να αποφύγω τη λακούβα (και να φάω κι άλλα ντόνατς).
Κανονικά στα tips της συνταγής θα σας έγραφα “αν δεν έχετε φόρμα για ντόνατς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φόρμα για μάφινς”, αλλά αντί για αυτό θα σας πω… “κάντε λίγη υπομονή…”.
Καλή εβδομάδα να’χουμε.

Η συνταγή

125 γραμ. αλεύρι
1 κ.γ. baking powder
1/4 κ.γ. σόδα
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. κανέλα
1 αβγό
65 γραμ. καστανή ζάχαρη
60 γραμ. βούτυρο λιωμένο
1 μπανάνα λιωμένη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
30 ml ξινόγαλα

για το γλάσο σοκολάτας

100 γραμ. κουβερτούρα σε κομμάτια ή σταγόνες
30 γραμ. βούτυρο σε κυβάκια
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. νερό

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, baking powder, σόδα, αλάτι, κανέλα). Σε ένα δεύτερο μπωλ χτυπάμε με αβγοδάρτη το αβγό με τη ζάχαρη, μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο (φροντίζουμε να έχει κρυώσει πρώτα ελαφρώς), τη μπανάνα, τη βανίλια και το ξινόγαλα και χτυπάμε. Προσθέτουμε και τα στερεά υλικά και χτυπάμε ίσι-ίσα μέχρι να ανακατευτούν.  Λαδώνουμε ελαφρώς μία φόρμα για ντόνατς. Βάζουμε το μείγμα σε ένα κορνέ και γεμίζουμε τις θήκες της φόρμας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να χρυσίζουν στην άκρη. Όταν ψηθούν τα βγάζουμε προσεκτικά από τις θήκες και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ, το οποίο τοποθετούμε στο φούρνο μικροκυμάτων. Ορίζουμε το χρόνο στα 20 δευτερόλεπτα, σε μέτρια προς υψηλή ένταση. Μόλις περάσουν τα 20 δευτερόλεπτα βγάζουμε το μπωλ, ανακατεύουμε με μία σπάτουλα και επαναλαμβάνουμε, μέχρι να λιώσουν το βούτυρο και η σοκολάτα και έχουμε ένα ενιαίο, λείο μείγμα.
Όταν έχουν κρυώσει τα ντόνατς και το γλάσο είναι χλιαρό, βουτάμε τα ντόνατς στο γλάσο και γαρνίρουμε με χρωματιστή τρούφα.



Η συνταγή από εδώ.

 

You Might Also Like

32 Comments

  • Reply Amelie 9 Νοεμβρίου 2015 at 08:01

    Ωχ και πάλι ωχ! Ελπίζω η ίωση να περιορίστηκε μόνο σε ένα συναχάκι και το πόδι σου να ανέκτησε τις παλιές του διαστάσεις (προ πρηξίματος δηλαδή!). Περαστικά σας! Όσο για τη συνταγή…έχω να σου πω ότι τα ντόνατς βανίλιας που μας έχεις δώσει στο παρελθόν, τα έχω δοκιμάσει πολλές φορές και πάντα έχουν μεγάλη αποδοχή. Οπότε θα δοκιμάσω με χαρά και τη νέα αυτή συνταγή! Το ΣΚ θα είμαι στα μέρη σας με τη μικρή μου, αν σας περισσεύει καμία ωρίτσα θα μπορούσαμε να πιούμε καφεδάκι!

    • Reply Χρύσα 11 Νοεμβρίου 2015 at 21:50

      Όλα καλά ευτυχώς Αμαλία μου!
      Αν σας άρεσαν εκείνα, θα δεις τι αποδοχή θα έχουν κι αυτά!
      Θα χαρώ πολύ να βρεθούμε, στείλε μου για να κανονίσουμε!

  • Reply Αθηνά 9 Νοεμβρίου 2015 at 08:45

    Καταρχήν περαστικά και σιδερένια σε σένα και όλη την οικογένεια!! Τα ντόνατς φούρνου με μπανάνα τα έχω δοκιμάσει και εγώ και είναι σούπερ ντούπερ αφράτα!! Και το γλάσο σοκολάτας νομίζω ταιριάζει πολύ για την εποχή !! Πολλά φιλιά!

    • Reply Χρύσα 11 Νοεμβρίου 2015 at 21:52

      Ευχαριστούμε πολύ Αθηνά!
      Μπανάνα-σοκολάτα, πάντα ιδανικός συνδυασμός!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 9 Νοεμβρίου 2015 at 09:36

    ευτυχως που δεν χτυπησες πολυ και τελικα τα καταφερες ολα!! μμμμμμ.. φαινονται τελεια!!! θα τα δοκιμασουμε οπωσδηποτε!! καλη εβδομαδα Χρυσα μου!!

    • Reply Χρύσα 11 Νοεμβρίου 2015 at 21:53

      Ευτυχώς τη γλίτωσα, εσένα σκεφτόμουν με το πόδι!
      Δοκιμάστε οπωσδήποτε!

  • Reply Αγγελική~CooKika 9 Νοεμβρίου 2015 at 13:16

    Κουτάβι άρρωστο, μάνα κούτση αλλά τα ντόντατς ντόνατς!! Σιδερένιοι και οι δυο! Όσο για τα ντόνατς, κάθε φορά που ανεβάζεις συνταγή σκέφτομαι ότι πρέπει να προμηθευτώ αυτή την φόρμα για ψήσιμο! Δείχνουν υπέροχα!! Φιλάκια

    • Reply Χρύσα 11 Νοεμβρίου 2015 at 21:57

      Ασε, άσε… τι να κάνουμε…
      Σου χρειάζεται λοιπόν…!

  • Reply Penelope 9 Νοεμβρίου 2015 at 19:19

    Έχω καιρό, να φτιάξω ντόνατς (κάνω το κορόιδο… Χρύσα μου) και με βάζεις σε σκέψεις τώρα μπας και τους την κάνω την χάρη τελικά :-))

    Περαστικά σας, περαστικά σας και πάλι περαστικά σας, καλή μου!

    • Reply Χρύσα 11 Νοεμβρίου 2015 at 21:59

      Κάνε τους τη χάρη καλέ…
      Ευχαριστούμε επί τρία Πηνελόπη μου!

  • Reply AgapameAnDolmas 9 Νοεμβρίου 2015 at 19:53

    χαχαχαχαχα επεσα απ την καρεκλα απ τ αγελια!!!!! θεα!!!
    τα φουρνιστα ντονατς ολα τα λεφτα και χωρις τυψεις!!!
    περατικα σας ματιασμενοι θα ειστε!!!

    • Reply Χρύσα 11 Νοεμβρίου 2015 at 22:01

      Ματιασμένοι είμαστε σίγουρα!

  • Reply Neanikon Pastry Blog 9 Νοεμβρίου 2015 at 20:42

    Περαστικά Χρύσα!
    Η μπανάνα δένει υπέροχα με τις γεύσεις που επέλεξες 😉

    • Reply Χρύσα 11 Νοεμβρίου 2015 at 22:04

      Ευχαριστώ Άρη, πάντα αγαπημένη η μπανάνα στα γλυκά!

  • Reply Ερμιόνη 9 Νοεμβρίου 2015 at 20:43

    Έλα βρε κορίτσι, τι γίνεται πια με την περίπτωση σας… 🙁
    Ελπίζω το πόδι να είναι καλύτερα και το ίδιο και ο μικρούλης. Είστε δύναμη κι εσείς πάντως, μην τυχόν και αφήσετε καμιά ίωση χωρίς να την τσιμπήσετε 🙂
    Συμφωνώ με όλα όσα λες για τα πρωινά του σαββατοκύριακου. Μακάρι να ήταν περισσότερα ή έστω να διαρκούσαν περισσότερο. Ακόμα και τώρα που έχω μεγαλώσει, δυσκολεύομαι να ξεπεράσω τη μελαγχολία που νιώθω κάθε Κυριακή απόγευμα.
    Τα ντόνατς σου είναι απολύτως του γούστου μου. Γιατί είναι εύκολα και απολαυστικά όπως λες κι εσύ και γιατί περιέχουν μερικά από τα πλέον αγαπημένα μου υλικά.
    Και γιατί πράγματι αυτά σε συνδυασμό με έναν κουβά ελληνικού καφέ, αρκούν για ένα φοβερά ευχάριστο ξύπνημα.
    Σε φιλώ!

    • Reply Χρύσα 11 Νοεμβρίου 2015 at 22:08

      Α, ναι, δεν το συζητώ, δεν αφήνουμε καμία ίωση να περάσει έτσι, χωρίς να τη δοκιμάσουμε…. Ευτυχώς τις ξεπερνάει εύκολα…
      Αυτή τη μελαγχολία της Κυριακής που λες πάντως, νομίζω οι περισσότεροι δεν την ξεπερνάμε ποτέ!

  • Reply Χρυσαυγή 9 Νοεμβρίου 2015 at 21:27

    Σουπερ τα ντονατς σου για μια ακομη φορα!! Και παντα μου θυμιζεις οτι δεν εχω φορμα για ντονατς κι οτι πρεπει να παρω!!!!
    Καλη εβδομαδα σε σενα και το κουταβι!!
    Γρηγορη αναρρωση ευχομαι!

    • Reply Χρύσα 11 Νοεμβρίου 2015 at 22:08

      Γι' αυτό είμαι εδώ, για να σας θυμίζω τις εκκρεμότητές σας!
      Ευχαριστούμε!

  • Reply Tante Kiki 9 Νοεμβρίου 2015 at 22:08

    Ωχχχχ!! Ελπίζω και η ίωση και το πόδι να ανέκαμψαν!!! Αχ αυτά τα πρωινά του ΣΚ… θα ήθελα μερικά ακόμα μέσα στο μήνα… πάντα απορώ γιατί περνούν τόσο γρήγορα!!!!
    Τα ντόνατς είναι πολύ ωραία και μ' αυτή τη σοκολάτα και το καφόγαλό μου μαζί γίνονται ακόμα πιο τέλεια και λαχταριστά!!

    • Reply Χρύσα 11 Νοεμβρίου 2015 at 22:10

      Ευτυχώς είμαστε καλύτερα Κική μου, ευχαριστώ!
      Είναι από τα καλύτερα πρωινά τα ντόνατς!

  • Reply Νανά @ kouzinista 10 Νοεμβρίου 2015 at 07:53

    Περαστικά σε μαμά και γιο. Βλέπω, όμως, ότι δεν το βάζεις κάτω. Ούτε το στραμπούληγμα, όυτε η ίωση μπορούν να σε κρατήσουν μακριά από την κουζίνα! Κι αυτά τα καταραμένα ντόνατς κάθε φορά που τα βλέπω σκέφτομαι την φόρμα που δεν έχω αξιωθεί να αγοράσω ακόμα. Μοιάζουν πεντανόστιμα!

    • Reply Χρύσα 11 Νοεμβρίου 2015 at 22:25

      Ευχαριστούμε Νανά! Ε, εντάξει, θέλει πολύ περισσότερα για να μείνουμε εκτός κουζίνας, τι να μας πει μια ιωσούλα κι ένα στραμπουληγματάκι!

  • Reply thegreenmixer.com 11 Νοεμβρίου 2015 at 09:23

    Περαστικα σας, ελπίζω η σοκολάτα να καταπράϋνε κρύωμα και πρήξιμο ποδιού, θεωρητικά πάντα, έχει ευεργετικές δυνατότητες. Δεν εχω φτιάξει ποτέ ντόνατ φούρνου (μου λείπει η φόρμα δυστυχώς) αλλά είναι στη λίστα μου. Η σοκολάτα και η μπανάνα πόσο κλάσσικ για αυτά τα γρήγορα γουηκέντς (αχ αχ αχ)

    • Reply Χρύσα 11 Νοεμβρίου 2015 at 22:26

      Η σοκολάτα τα καταπραΰνει όλα!
      Η λίστα σου πρέπει να αποκτήσει άμεσα ένα τικ δίπλα στη φόρμα για ντόνατς, τότε να δεις γρήγορα πρωινά!

  • Reply Dimitra 11 Νοεμβρίου 2015 at 14:13

    Περαστικούλια πολλά σε μαμά και κουτάβι της:) Ελπιζω σημερα που σου γράφω ολα να ειναι καλύτερα!!!
    Αγαπημενα τα ντόνατς φούρνου και μπαινουν και στα αγαπημενα μου στο κινητο…προς παρασκευη!! Αγόρασα πρόσφατα μάλιστα και φόρμα για ντόνατς:)
    Φιλάρες πολλές κοριτσάκι μου!!!!

    • Reply Χρύσα 11 Νοεμβρίου 2015 at 22:27

      Ευχαριστούμε Δημητρούλα, όλα καλά!
      Να τη η έτοιμη για ντόνατς!
      Δοκίμασε τα άμεσα!

  • Reply mia xara 12 Νοεμβρίου 2015 at 06:32

    Ωραιότατα τα ντόνατς Χρύσα μου, πρέπει να είναι πολύ αφράτα με το ξινόγαλο! Ελπίζω να αισθάνεστε καλά τώρα… Καλημέρα, ΧΟΧΟ

  • Reply Μarion, 12 Νοεμβρίου 2015 at 20:22

    Ελπίζω τα πράγματα να είναι καλύτερα.. το πόδι να είναι μια χαρά και ο μικρός επίσης. Ερχεται Σαββατοκύριακο 😉
    Πολύ ωραία ντονατς Χρύσα . Δεν σκέφτομαι τίποτα καλύτερο για το πρωινό του σκ…
    Δεν έχω φόρμα για ντονατς… καθε φορά που βλεπω συνταγή το θυμάμαι…

    Φιλιά πολλά

  • Reply Theodora Nan 13 Νοεμβρίου 2015 at 15:13

    Πόσο λαχταριστά αυτά τα ντόνατς. Θα ήταν τέλειο να ξεκινούσαν έτσι οι μέρες μας. Και ακόμη τελειότερο να μας τα έφερνε κάποιος στο κρεβάτι έτοιμα και αχνιστά χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε τίποτα. Φιλιά!

  • Reply Sophia OhMyDeer 2 Δεκεμβρίου 2015 at 12:05

    Γιαμμμ! Φαίνονται πεντανόστιμα!! Υπέροχο το μπλογκ σου! Μπράβο!!
    xo,
    ohmydarlingdeer.blogspot.gr

  • Reply Sophia 8 Σεπτεμβρίου 2016 at 15:58

    Φαίνονται υπέροχα! Να είχα ένα! 😉
    Φιλιά,
    ohmydarlingdeer.blogspot.gr

  • Reply Maggie 21 Μαΐου 2019 at 18:16

    Καταπληκτικά έγιναν….. δεν έμεινε ούτε ψιχουλακι Ευχαριστούμε για την συνταγή, σκέφτομαι να τα κάνω και σαν κέρασμα για τα γενέθλια του μικρού ! πολύ όμορφο και το blog σου… Φιλιά

  • Leave a Reply