Muffins/Cupcakes, Ζαχαροπλαστείο, Πρωινό, Συνταγές

Mini muffins με κανέλα και ζάχαρη

22 Σεπτεμβρίου 2015
sugarandcinammonminimuffins1-1

Η εποχή των κέικ είναι εδώ. Ο φούρνος πλέον ανάβει χωρίς να το πολυσκεφτούμε. Προμηθευτείτε βούτυρο, γεμίστε το ντουλάπι ζάχαρη και αλεύρι και ξεκινάμε… Έρχεται όμως κι άλλη εποχή. Η εποχή των φθινοπωρινών αρωμάτων. Κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο… Το φθινόπωρο είναι τέλειο…

 

Θα ονομάσω αυτή την εβδομάδα αναρτήσεων «εβδομάδα comfort food». Ούτε παραγγελία να τον είχα τον καιρό. Μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία προσπαθούσα να συνέλθω από τις προετοιμασίες και την οργάνωση του πάρτυ, αλλά και να φέρω βόλτα όλα αυτά που είχαν μείνει πίσω εξαιτίας του, το σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήθελα να φτιάξω απλά πράγματα, με γεύσεις και αρώματα που χαλαρώνουν και ηρεμούν, από αυτά που σε κάνουν να θες να χωθείς στον καναπέ και να απολαμβάνεις την κάθε σου μπουκιά με ένα «μμμ»…

 

 

Με αφορμή λοιπόν ένα κέρασμα που ήθελα να κάνω στη δουλειά (μετακομίσαμε με τη συνάδελφό μου σε καινούργιο γραφείο – ναι, το έκανα και αυτό μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, και σαν φιλόξενες οικοδέσποινες, θέλαμε να περιποιηθούμε όσους μας έκαναν ποδαρικό…), ετοίμασα αυτά τα κεκάκια-μπουκίτσες. Ιδανικά για τον πρώτο καφέ της ημέρας, ιδανικά για τις πρώτες δροσιές που μας κάνουν να κλείνουμε τα παράθυρα, ιδανικά για να τσιμπήσει κανείς ένα, χωρίς να το παρακάνει (αρκεί να μην τα έχει δίπλα του συνέχεια…).
Έτσι, τυλιγμένα στην κανελοζάχαρη, θυμίζουν λουκουμάδες στην όψη, και είναι ωραία έκπληξη όταν το δαγκώνεις και καταλαβαίνεις ότι τελικά πρόκειται για ένα αφράτο και αρωματικό κεκάκι.

 

 

Δεν ξέρω αν θα αποχαιρετήσουμε τα καλοκαιρινά μας ακόμα, δεν ξέρω αν έρχεται τελικά ή όχι το φθινόπωρο, πάντως εγώ είμαι έτοιμη… Με τα βουτυράκια μου, τις ζαχαρίτσες μου, τα αλευράκια μου, τα φρέσκα αβγουλάκια μου, και όλα τα βαζάκια και τα μπουκαλάκια με τα αρώματα σε πλήρη παράταξη. Ώρα να ψήνουμε!

 

 

Η συνταγή (για 24 μίνι μάφινς ή 12 κανονικά)
150 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γραμ. ζάχαρη
2 αβγά
250 ml γάλα
375 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
για την επικάλυψη
3 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
Σε ένα μεγάλο μπωλ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε το γάλα, χτυπάμε και τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και το μοσχοκάρυδο. Χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά και σταματάμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένες φόρμες για mini muffins ή για κανονικά muffins και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 14-16 λεπτά για τα mini muffins ή 20-25 για τα κανονικά muffins. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμα εισάγοντας μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους. Αν όταν τη βγάλουμε είναι καθαρή, τότε είναι έτοιμα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για 5 λεπτά στη φόρμα. Στο μεταξύ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα σε ένα μπωλάκι. Βγάζουμε ένα ένα τα muffins και τα βουτάμε στο μπωλάκι με το μείγμα ζάχαρη-κανέλα, γυρίζοντάς τα να πάει παντού. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ.

 

Σχετικά άρθρα

29 Σχόλια

  • Reply Amelie 22 Σεπτεμβρίου 2015 at 06:39

    Μμμμ, σα να μου ρχεται η θεσπέσια μυρωδιά τους! Ούτε παραγγελία να τα είχα αυτά τα μαφινάκια, θα μου ρθουν οι φίλες της Νατάσας την Κυριακή και έψαχνα κάτι λίγο πιο φθινοπωρινό για να συνοδεύσουν το …χυμό τους (έχουμε λίγα χρόνια ακόμα μπροστά μας για να αρχίσουν κι εκείνες να πίνουν καφέ!). Σκέφτομαι στα μισά να βάλω μέσα και μία κουταλιά μαρμελάδα βερίκοκο, έτσι, ως έκπληξη!

    • Reply Χρύσα 23 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:12

      Τι ωραία ιδέα να βάλεις μέσα και μαρμελάδα! Πώς δεν το σκέφτηκα! Την επόμενη φορά θα τα κάνω κι εγώ έτσι!
      Πες μου αν πέτυχαν Αμαλία…

  • Reply mia maria 22 Σεπτεμβρίου 2015 at 07:28

    Τα αγαπημένα μου! Μοσχομυρωδάτα και λαχταριστά!

    • Reply Χρύσα 23 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:13

      Από μυρωδιά, άλλο τίποτα Μαρία!

  • Reply Αθηνά 22 Σεπτεμβρίου 2015 at 08:03

    Πάρα πολύ αρωματικά και επίκαιρα τα κεκάκια σου!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή και την πανέμορφη παρουσίασή σου Χρύσα μου!! Καλό φθινόπωρο και επίσημα λοιπόν!

    • Reply Χρύσα 23 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:15

      Χαίρομαι που σου άρεσαν Αθηνά!
      Καλό φθινόπωρο να έχουμε!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 22 Σεπτεμβρίου 2015 at 10:21

    μμμμμ.. λατρευω την κανελα!! ευτυχως και ο Νικολας.. Θα τα δοκιμασω για το κολατσιο του!! καλημερα Χρυσα μου!! φιλια

    • Reply Χρύσα 23 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:16

      Νομίζω ότι θα του αρέσουν πολύ, έχουν πολύ "παιδική"γεύση!
      Φιλάκι Ελπιδάκι!

  • Reply Penelope 22 Σεπτεμβρίου 2015 at 13:34

    Από τις πιο αγαπημένες … η μυρωδιά της κανέλας, ειδικά όταν η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, Χρύσα μας.
    Καλορίζικες στο νέο γραφείο σας.

    • Reply Χρύσα 23 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:19

      Ευχαριστούμε Πηνελόπη, ήδη μας αρέσει πολύ!
      Και η μυρωδιά της κανέλας, και σε ποιον δεν αρέσει…

  • Reply George Palaiologos 22 Σεπτεμβρίου 2015 at 13:36

    Πολύ πολύ λαχταριστά και αρωματικά τα κεκάκια σου! Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή και για την παρουσίαση σου!

    • Reply Χρύσα 23 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:19

      Ευχαριστώ Γιώργο, χαίρομαι που σου άρεσαν!

  • Reply Ερμιόνη 22 Σεπτεμβρίου 2015 at 16:36

    Τα καλά του φθινοπώρου είναι αυτά!
    Ο φούρνος ανάβει, μπισκότα και κέικ παίρνουν σειρά!
    Και μετακόμιση λοιπόν, όλα τα καλά μαζί!
    Χουχουλιάρικα και πολύ τρυφερά τα κεκάκια σου, με αρώματα ζεστά, έτσι όπως επιβάλλεται πια!
    Σε φιλώ

    • Reply Χρύσα 23 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:20

      Όλα μαζί, να μη βαριόμαστε Ερμιόνη!
      Ο φούρνος ήδη έχει μπει για τα καλά στη λειτουργία κέικ-μπισκότο!
      Και πόσο πολύ το χαίρομαι!
      Φιλάκια!

  • Reply evi@thehealthycook 22 Σεπτεμβρίου 2015 at 19:57

    είναι πράγματι σαν λουκουμαδάκια!! δείχνουν υπέροχα!!
    φιλιά πολλά!

    • Reply Χρύσα 23 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:21

      Μα όλοι έτσι μου λέγανε, σαν λουκουμαδάκια!
      Φιλιά Εύη!

  • Reply Νανά @ kouzinista 22 Σεπτεμβρίου 2015 at 22:10

    Τώρα που ψύχρανε λιγουλάκι, κέικ και μπισκότα έχουν την τιμητική τους. Άντε γιατί μου είχαν λείψει. Να μυρίσει το σπίτι βούτυρο, κανέλα και βανίλια, ο παγωμένος καφές να δώσει στη θέση του στο ζεστό και αυτά τα ζαχαρωμένα κεκάκια να τον συνοδεύσουν. Καλώς ήρθες φθινόπωρο!

    • Reply Χρύσα 23 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:22

      Δεν έχω να πω τίποτα άλλο, η εικόνα που έφτιαξες είναι πανέμορφη Νανά!

  • Reply peps 23 Σεπτεμβρίου 2015 at 07:52

    Απλά και όμορφα!!!
    Πόσο μ αρέσει που τα βουτάς στη ζάχαρη και στη κανέλα όσο είναι ζεστά!!
    Σα μικρά λουκουμαδάκια, έχει δίκιο η Εύη!

    Ωραίες φωτογραφίες…..πάλι!!

    • Reply Χρύσα 23 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:23

      …και εύκολα θα προσθέσω εγώ…
      Η υγρασία που έχουν όσο είναι ακόμα ζεστά κάνει την κανελοζάχαρη να κολλάει πάνω τους και γίνονται τέλεια…
      Ευχαριστώ πολύ… πάλι!

    • Reply peps 7 Οκτωβρίου 2015 at 10:42

      Ψηνονται….. Μονο που μου βγηκαν πολυ περισσοτερα απο 24 μινι…δεν με πειραζει!!!! Χαχα ετσι το αναφερω!

    • Reply peps 7 Οκτωβρίου 2015 at 17:47

      Τρελλάθηκαν όλοι!! Μικροί μεγάλοι!!!!

    • Reply Χρύσα 7 Οκτωβρίου 2015 at 20:36

      Περισσότερα;;; Ποσο μικρή είναι η φόρμα σου καλέ;;;; Θα με βάλεις να τα ξανακάνω μου φαίνεται, να μου φυγει η αμφιβολία… (άλλο που δε θέλω…)
      Χαίρομαι πάντως που σας άρεσαν!

    • Reply peps 8 Οκτωβρίου 2015 at 09:48

      γέμισα (παραγέμισα) 24 μίνι θήκες και 6 μεγάλες!!!
      δεν με πείραξε καθόλου χαχα απλώς μου έκανε εντύπωση γι αυτό στο είπα!

  • Reply Αγγελική~CooKika 25 Σεπτεμβρίου 2015 at 08:41

    Κάτι τέτοιες κανελο-λιχουδιές σε κάνουν να χαίρεσαι που αρχίζουν οι δροσιές!! Και με ένα αρωματικό τσαγάκι θα ταιριάζουν τέλεια!!
    Καλό σ/κ, φιλιά!

  • Reply Tante Kiki 25 Σεπτεμβρίου 2015 at 08:44

    Νοστιμότατα τα κεκάκια-ντόνατς και πολύ λατρεμένα… από μικρούς κι από μεγάλους!!! Γεια στα χέρια σου Χρύσα και …καλώς ήρθες φθινόπωρο με αγαπημένα ψησίματα!!!
    Την καλημέρα μου και καλό Σαββατοκύριακο!

  • Reply Μarion, 25 Σεπτεμβρίου 2015 at 12:33

    Λουκουμαδένια muffins…. τέλεια!!!
    Πως μ αρέσει η μυρωδιά της κανέλας.
    Τωρα ο φούρνος ανάβει χωρίς δεύτερη σκέψη Χρύσα μου..

    Πολύ ωραίες φωτογραφίες

    Φιλιά & καλό σ/κ

  • Reply CookTasteLive 26 Σεπτεμβρίου 2015 at 16:59

    Πολύ καλά κάνεις και ετοιμάστηκες για τα φουρνίσματα του φθινοπώρου.. Είναι απαραίτητα και μπορώ να πω επιβάλλονται με τέτοιο καιρό παρέα με τον καφέ. Έκανες την καλύτερη αρχή με τα μαφινάκια και την κανελοζάχαρη!
    Περιμένουμε την συνέχεια 🙂

  • Reply thegreenmixer.com 29 Σεπτεμβρίου 2015 at 07:39

    Τυχεροί όσοι βρέθηκαν στο καλωσόρισμα στο νεό σας γραφείο με τέτοια καλούδια. Εχω φτιάξει αντίστοιχα παλιότερα και είναι πολύ νόστιμα και μυρωδάτα με τη κανελίτσα και το μοσχοκάρυδο…Αν θυμάμαι καλά, η δική μου συνταγή είχε (αν θέλεις να το δοκιμάσεις) ένα βούτημα, σε λιωμένο βούτυρο, των ψημένων μάφινς και μετά κύλισμα στη ζαχαρη-κανέλα, αλλά αυτο όπως καταλαβαίνεις προσθέτει θερμίδες (εκτός αν θέλεις να "θυσιαστείς").
    Με το καλό στο νεο γραφείο!

  • Απάντηση