Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές

Κέικ σοκολάτας με κομματάκια και γλάσο σοκολάτας

7 Σεπτεμβρίου 2015

Νομίζω ότι με την προηγούμενή μου ανάρτηση, τη μαρμελάδα σύκο “έκλεισε” κατά κάποιο τρόπο ο κύκλος με τις καλοκαιρινές συνταγές, και ανοίγει ένας άλλος, με πιο “back to school” χαρακτήρα. Μη βιαστείτε να μελαγχολήσετε, άλλωστε μια σεζόν που ξεκινά με ένα πιο-σοκολάτα-πεθαίνεις κέικ, δεν μπορεί παρά να πάει καλά…

 

Γιατί κάπως πρέπει να γίνεται πιο ομαλό αυτό το πέρασμα στο (απαίσιο) “τα κεφάλια μέσα”, για όλα τα παιδάκια, μικρά, μεγάλα, αλλά και πιο μεγάλα… Το πρώτο σαββατοκύριακο που πέρασα στο σπίτι μετά από πάρα πολλές εβδομάδες, με έκανε να αναζητήσω μια γλυκιά παρηγοριά, που δεν μπορεί παρά να έχει τη μορφή ενός σοκολατένιου κέικ. Διόρθωση, ενός πάρα μα πάρα πολύ σοκολατένιου κέικ…
Μην παρεξηγηθώ, είμαι από αυτούς που λένε “καλό καλοκαίρι” από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και το Δεκαπενταύγουστο, και δε λένε “καλό χειμώνα” παρά μόνο όταν φορεθεί το πουπουλένιο μπουφάν, αλλά με την καθημερινότητά μας πλέον σε φουλ ρυθμούς, μόνο η ζέστη των τελευταίων ημερών έχει μείνει να μου θυμίζει καλοκαίρι, επομένως ένα αμαρτωλό κεκάκι με τον ζεστό (μη βαράτε, όλο καλοκαίρι ζεστό πίνω) καφέ, ή το γάλα του μικρού, δικαιολογείται, αν όχι επιβάλλεται…

 

Πάντως όσες συνταγές για κέικ σοκολάτας κι αν έχεις, πάντα θες να δοκιμάσεις και μια καινούργια. Με βούτυρο ή με λάδι, με γάλα ή ξινόγαλα, με κακάο ή λιωμένη σοκολάτα, με καφέ ή χωρίς, όλες θέλεις να τις δοκιμάσεις. Εγώ τουλάχιστον θέλω. (Κι εσείς θέλετε, κι ας μην το παραδέχεστε όλοι…). Πάντως ανάμεσα σε τόσες και τόσες που πέφτουν συνεχώς μπροστά στα μάτια μου, ούτε θυμάμαι τι ήταν αυτό που με έκανε να ψάξω λίγο περισσότερο αυτή τη συγκεκριμένη όταν βρέθηκε να με κοιτάει μέσα από τη εικόνα του pinterest πριν από αρκετούς μήνες. Όταν όμως είδα ότι προερχόταν από το βιβλίο μιας από τις αγαπημένες μου food bloggers, της Joy the Baker, ήξερα ότι δεν μπορούσα να την προσπεράσω. Υλικά check, εκτέλεση check, όλα τα δεδομένα μου φώναξαν “ναι”.
Είναι η δεύτερη φορά που το έφτιαξα, και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι από τα πιο αφράτα και γευστικά κέικ, από αυτά που γεμίζουν το στόμα σου σοκολατένια γεύση.

 

 

Ακόμα και χωρίς τα επιπλέον, είναι ένα υπέροχο κέικ. Αλλά πάλι, πόσο πιο ωραία είναι η ζωή με λίγα κομματάκια σοκολάτας και λίγο σοκολατένιο γλάσο…. Κάντε μου όμως μια χάρη όταν το δοκιμάσετε (γιατί θα το δοκιμάσετε, να το ξέρετε). Μη βάλετε σταγόνες σοκολάτας, μπείτε στον (λέμε τώρα) κόπο να κόψετε με ένα μαχαίρι μισή πλάκα καλής κουβερτούρας, και μην σκάσετε αν τα κομμάτια δεν είναι ομοιόμορφα. Εκεί είναι όλη η ομορφιά…
Όσο για το καλοκαιράκι, μη νομίζετε ότι κι εγώ θα το αφήσω να μου φύγει έτσι γρήγορα… Τη άλλη εβδομάδα με το καλό, θα σας δείξω πώς…. Προς το παρόν, την Πέμπτη τα ξαναλέμε με μια συνταγή για φαγάκι ιδανικό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς…

 

Η συνταγή

50 γραμ. κακάο
100 ml ζεστό καφέ (χρησιμοποίησα espresso ντεκαφεϊνέ)
230 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γραμ. κορν φλάουρ
1 κ.γ. baking powder
1/2 κ.γ. αλάτι
250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
170 γραμ. ζάχαρη
2 αβγά
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
100 ml ξινόγαλα
100 γραμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

για το γλάσο

150 γραμ. ζάχαρη άχνη
25 γραμ. κακάο
3 κ.σ. γάλα

 

Σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε καλά τον ζεστό καφέ με το κακάο, μέχρι αυτό να διαλυθεί τελείως. Σε ένα άλλο μπωλ αναμιγνύουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το baking powder και το αλάτι. Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και στη συνέχεια τη βανίλια, χτυπώντας ενδιαμέσως. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε το μείγμα καφέ-κακάο, ανακατεύουμε, και τελευταίο ρίχνουμε το ξινόγαλα. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τα κομματάκια σοκολάτας ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα. Βουτυρώνουμε καλά μία μακρόστενη φόρμα κέικ, ρίχνουμε το μείγμα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 55-60 λεπτά. Το κέικ μας είναι έτοιμο όταν το τρυπήσουμε στο κέντρο με ένα μαχαίρι, το οποίο όταν βγει, είναι καθαρό.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πολύ καλά, πριν το γλασάρουμε.
Ετοιμάζουμε το γλάσο, κοσκινίζοντας μέσα σε ένα μπωλ την άχνη και το κακάο. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα λείο, πηχτό γλάσο. Απλώνουμε το γλάσο στο κέικ, αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά να “σταθεί”, και σερβίρουμε.

 

 

You Might Also Like

33 Comments

  • Reply peps 7 Σεπτεμβρίου 2015 at 07:05

    Ε ναι!! Θα δοκιμαστεί!!!
    Οι φωτογραφίες σου τα λένε όλα!!

    Καλημέρα!!

    • Reply Χρύσα 7 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:48

      Μερσί Πέπη!
      Το ξέρω ότι πάντα το εννοείς όταν λες θα δοκιμαστεί!

  • Reply Amelie 7 Σεπτεμβρίου 2015 at 07:08

    Το ιδανικό φθινοπωρινό…αντικαταθλιπτικό! Οι φωτογραφίες με έπεισαν ότι αξίζει και με το παραπάνω να δοκιμάσω τη συγκεκριμένη συνταγή, η πρόφαση θα είναι το σχολικό ταπεράκι!

    • Reply Χρύσα 7 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:49

      Έτσι το σκέφτηκα κι εγώ, γιατί μου κάθησε βαρύ το κλίμα!
      Τέλεια πρόφαση!

  • Reply mia maria 7 Σεπτεμβρίου 2015 at 07:28

    Πολύ λαχταριστό το κέικ σου! Φαίνεται τόσο ζουμερό και αφράτο!
    Καλή εβδομάδα 🙂

    • Reply Χρύσα 7 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:50

      Σε ευχαριστώ πολύ Μαράκι! Καλή εβδομάδα!

  • Reply Αθηνά 7 Σεπτεμβρίου 2015 at 07:31

    Πω πω σοκόλαση με το γλάσο να τρέχει στο αφράτο κεκάκι!! Αχ βρε Χρύσα μου τρέξανε τα σάλια πρωί πρωί!

    • Reply Χρύσα 7 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:51

      Κρατάς μυστικό; Το γλάσο τρώγεται με το κουταλάκι…

  • Reply Χρυσαυγή 7 Σεπτεμβρίου 2015 at 08:09

    Κάτι έχει γίνει με σένα κυρία μου το τελευταίο διάστημα! Μα τι φωτογραφίες είναι αυτές που βγάζεις? Δηλαδή για χάζεμα..
    Καλά για το κέικ δεν το συζητώ… Εδώ χτυπάς φλέβα καραμπινάτη όπως καταλαβαίνεις. Δεν υπάρχει!!!!!!!!!!!!!!!!
    Όσο για το ντεκόρ, αυτή η καφετιέρα σου με στοίχειωσε. Εξαιρετικές και παλι οι φωτογραφίες. Θα το ξαναπώ να το εμπεδώσεις! χαχαχαχα

    Αντε, καλή βδομάδα!!!!!!!!!

    • Reply Χρύσα 7 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:54

      Ευχαριστώ Χρυσαυγή μου, πόσο χαρούμενη με κάνεις!
      Η καφετιέρα βρέθηκε στα άδυτα ενός ντουλαπιου της κουζίνας στο σπίτι στη Χαλκιδική και φυσικά κατασχέθηκε πάραυτα!
      Ευχαριστώώώ (στο είπα;;;)

  • Reply Νανά @ kouzinista 7 Σεπτεμβρίου 2015 at 08:31

    Το παραδέχομαι, πάντα είμαι πρόθυμη να δοκιμάσω μία ακόμη συνταγή για σοκολατένιο κέικ και όσο πιο σοκολατένια τόσο το καλύτερο! Γιατί τι θα ήταν η ζωή χωρίς σοκολάτα; Καλημέρα και καλή, γλυκιά εβδομάδα!

    • Reply Χρύσα 7 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:55

      Έλα να φανερωνόμαστε οι σοκολατομανείς! Σωστά το πας Νανά!
      Καλή εβδομάδα!

  • Reply niki nikoula 7 Σεπτεμβρίου 2015 at 11:23

    Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες!γιάμιιιι!!

    • Reply Χρύσα 7 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:55

      Ευχαριστώ πολύ Νίκη!

  • Reply Kitchen Stories 7 Σεπτεμβρίου 2015 at 15:32

    Είναι αυτό ακριβώς που λες. Όσα σοκολατένια κέικ να έχεις δοκιμάσει θες να δοκιμάσεις και το επόμενο!
    Ο καφές εντείνει τη σοκολατένια γεύση και γίνεται της σοκόλασης!

    Ζ.

    • Reply Χρύσα 7 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:56

      Αυυτό, όπως το λες. Σοκολαση…

  • Reply evi@thehealthycook 7 Σεπτεμβρίου 2015 at 15:35

    δεν χρειάζεται και πολλά για να μας πείσεις… ναι θα το δοκιμάσουμε σίγουρα!
    ποιος μπορεί να αντισταθεί σε τόση σοκολάτα…
    καλή εβδομάδα κοριτσάκι!!

    • Reply Χρύσα 7 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:57

      Να το δοκιμάσετε, να το δοκιμάσετε! Να μοιραζόμαστε την αμαρτία!!!
      Καλή εβδομάδα Ευάκι!

  • Reply lenia 8 Σεπτεμβρίου 2015 at 09:21

    Σοκολασμένοοοοο!
    Οι φωτογραφίες φωνάζουν "φαε με τώρα!!!!!!!"

    • Reply Χρύσα 8 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:32

      Πού να δεις Λένια μου αν το έχεις μπροστά σου στον πάγκο της κουζίνας να σε κοιτάει, εκεί να δεις φωνή…

  • Reply Notoula 8 Σεπτεμβρίου 2015 at 11:39

    Φαίνεται πολύ ωραίο! Θα το κάνω σίγουρα. Μου αρέσουν τα κείκ που έχουν ξυνόγαλα μέσα. Θα προσθέσω και ξύσμα πορτοκαλιού, νομίζω θα του ταιριάζει.
    Άσχετο: Είδες την πέμπτη season του Suits?

    • Reply Χρύσα 8 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:34

      Εννοείται ότι θα του ταιριάζει και το πορτοκάλι!
      Την είδα, τελείωσε κι αυτή, και μας άφησε πάνω στο καλύτερο, να περιμένουμε τι θα γίνει τώρα… Τι μου το θύμισες βρε Γιώτα τώρα…. Αφού ξέρεις, παθαίνω στερητικό χωρίς Harvey… :Ρ

    • Reply Notoula 9 Σεπτεμβρίου 2015 at 06:48

      Εγώ την τελείωσα την Κυριακή και δεν μπορώ να περιμένω…

  • Reply thegreenmixer.com 8 Σεπτεμβρίου 2015 at 13:53

    αααα πολύ όμορφο και ζουμερο και υπερσοκολατενιο το κέικ και μου αρέσουν οι φωτογραφίες σου που εχουν μια νοτα "μη-καλοκαιρινή" (ας το πουμε ετσι για να μην φαω ξύλο). Πολύ ωραια και η καφετιερα με το κοκκινο χερουλι που βγαζει μάτι και κάνει ωραιο κοντραστ στη φωτογραφία. Θα συμφωνήσω ότι τα χοντρά κομμάτια σοκολάτας είναι πολύ ανωτερα στη γεύση και σαν υφή σε κέικ.

    • Reply Χρύσα 8 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:35

      Το πλιάτσικο της καφετιέρας απέδωσε τελικά, την προσέξατε αρκούντως!
      Ο όρος "μη-καλοκαιρινή" μου άρεσε πολύ, θα τον χρησιμοποιώ…

    • Reply thegreenmixer.com 9 Σεπτεμβρίου 2015 at 13:14

      Πάνω απ'ολα προσπαθω να ειμαι politically correct με ολους και με οτι λεω (για να μην φαω ξύλο).

  • Reply M Koutsom 8 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:06

    Νομίζω κι εγώ πείστηκα…. μέρες τώρα σκέφτομαι να φτιάξω το πρώτο κέικ του φθινοπώρου και λέω να είναι αυτό που μας προτείνεις Χρύσα! Θέλω να μπω μέσα στις φωτογραφίες και να το δοκιμάσω…χιχιχι καλό βράδυ

    • Reply Χρύσα 8 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:39

      Μπες στην κουζίνα καλύτερα και φτιάξτο να το ευχαριστηθείς!
      Φιλιά!

  • Reply Dimitra Decorasylum 9 Σεπτεμβρίου 2015 at 09:14

    Το ξέρω πως είναι "παραξενιά" που δεν τρώω τα κέικ αλλά μπορώ να γράψω πως μού έτρεξαν τα σάλια… όχι για το μοντέλο της φωτογράφησης, που σίγουρα θα είναι λαχταριστό για όσους το τρώνε, αλλά για τις υπέροχες φωτογραφίες σου!

  • Reply Μarion, 9 Σεπτεμβρίου 2015 at 09:38

    Kι εγώ ζεστό (ελληνικό) καφέ έπινα Χρύσα μου το καλοκαίρ, πλην μερικών εξαιρέσεων.

    Σούπερ σοκολατένιο κεκάκι. Το ξινόγαλα οπως έχω ξαναπει μου αρέσει πολύ.
    Εξαιρετικό. Αφού το έφτιαξες δυο φορές ήδη με έπεισες ;

    Φιλια

  • Reply AgapameAnDolmas 9 Σεπτεμβρίου 2015 at 11:33

    σοκολαση!!!!!!!!! η πινελια του καφε κανει τη διαφορα !! να μας ξυπνησει λιγο απ τη χαλαρωση του καλοκαιριου χαχαχα!! υπεροχο το κεικ φουλσοκολατενιο οτι πρπεει!

  • Reply Elliniko Xreos sti Gastronomia 10 Σεπτεμβρίου 2015 at 10:13

    Μα και σοκολατένια βάση και γλάσο! Πόσο πιο υπέροχο μπορεί να γίνει!

  • Reply Tante Kiki 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 06:50

    Ποιός μπορεί να αντισταθεί στο κέικ αυτό με το γλάσο να κατρακυλάει έτσι;;;;;; Υπέροχο και όμορφες φωτογραφίες!!!

  • Leave a Reply