Tips & How To, Πρωινό, Συνταγές

Τηγανίτες (Pancakes) – Πώς να φτιάξετε το βασικό μείγμα (και συνταγή)

28 Σεπτεμβρίου 2015
pancakes_basicmix1-1

Άλλη μια Δευτέρα, άλλη μια πολυάσχολη εβδομάδα… Αυτή κι αν θα είναι πολυάσχολη. Πολυάσχολη αλλά άκρως ενδιαφέρουσα. Μέχρι και εκτός έδρας θα έχει. Η δικιά σας πώς προβλέπεται; Τουλάχιστον γεμίσατε μπαταρίες το σαββατοκύριακο; Εγώ πάντως το φρόντισα… Ήταν κι εκείνες οι καταιγίδες που δεν σου άφηναν και πολλά περιθώρια. Πάντως, αν μη τι άλλο, είχαμε καλό πρωινό.

 

Τηγανίτες, ή όπως λέμε στο χωριό μου,  pancakes. Εντάξει, δεν τις λες και το τυπικό ελληνικό πρωινό, αυτό που τόσο θέλουμε να διαφημίζουμε στο εξωτερικό, και πολύ καλά κάνουμε φυσικά, αλλά, καλώς ή κακώς (φαγητό είναι, επομένως καλώς), αν και ξενόφερτες, έχουν μπει για τα καλά στην κουζίνα και το πρωινό μας. Και γιατί όχι; Νόστιμο, αφράτο ζυμαράκι, με πολλές παραλλαγές στη σύνθεσή του, ατελείωτοι συνδυασμοί για συνοδευτικά υλικά, και έτοιμο σε λίγη ώρα ένα πρωινό γεμάτο ενέργεια, γλυκό και απολαυστικό.

 

 

Μου πήρε πολύ καιρό να καταφέρω να βγάλω από το τηγάνι μία αξιοπρεπή τηγανίτα. Όχι τόσο στη γεύση, όσο στην όψη, και κυρίως, στην υφή. Γιατί άντε, πες ότι στην όψη δε σε νοιάζει και πολύ, τουλάχιστον αν τρως το φαγητό σου σαν φυσιολογικός άνθρωπος, και όχι σαν μουρλο-food blogger. Αλλά η υφή; Αυτή παίζει πολύ βασικό ρόλο σε μια τηγανίτα. Έχω φτιάξει τηγανίτες φλατ, τηγανίτες καμένες απ’ έξω και ωμές μέσα, τηγανίτες-λάστιχο, τηγανίτες-γίγας, που δεν προλάβαινα να ρίξω την κουταλιά στο τηγάνι και ευθύς είχαν απλώσει σε όλη του τη διάμετρο. Έχετε, φαντάζομαι, ως τώρα καταλάβει, ότι ο κάδος σκουπιδιών μου έχει φάει πολλές τηγανίτες.
Ψάξε-ψάξε όμως, πάντα βρίσκεις το σωστό. Και σήμερα πια είμαι σε θέση να σας δείξω την δική μου αγαπημένη βασική συνταγή για τηγανίτες.

 

 

Οι τηγανίτες όμως μου δημιουργούσαν πάντα κι ένα ακόμη πρόβλημα. Σας έχω ξαναπεί ότι γενικότερα, δεν είμαι και πολύ πρωινός τύπος, έτσι; Ότι αν δεν κατέβει η πρώτη γουλιά καφέ το πρωί, το μυαλό είναι αδύνατον να λειτουργήσει, ακόμη και για τα βασικά; Φανταστείτε λοιπόν να έχω σηκωθεί σε αυτή την κατάσταση και να θέλω να φτιάξω τηγανίτες. Βγάλε αλεύρι, βγάλε baking powder, βγάλε σόδα, τόση ζάχαρη, τόση βανίλια, όχι βγάλε ζυγαριά, όχι έριξες πολύ αλεύρι, όχι αφαίρεσε αλεύρι, όχι ποιο είναι το σωστό, ένα κουταλάκι baking powder και δύο σόδα ή το αντίστροφο;
Και κάπως έτσι, η θεά Nigella μου έδωσε για άλλη μια φορά την ιδέα. Μείγμα για pancakes έτοιμο στο ντουλάπι, με τις αναλογίες των στερεών υλικών του έτσι ακριβώς όπως τις θέλω. Απλώς βγάζω το βάζο από το ντουλάπι, ζυγίζω την ποσότητα που πρέπει, προσθέτω 3-4 εύκολα υλικά ακόμα, και έτοιμη για τηγάνι. Απλώς κάποια άσχετη στιγμή κάποιας άσχετης ημέρας, ζυγίζω τα στερεά υλικά μου, τα ανακατεύω, τα ρίχνω σε ένα μεγάλο βάζο, το κλείνω καλά, και έχω έτοιμο το μείγμα μου για τουλάχιστον 3 μεγάλες δόσεις τηγανίτες. Καλό ε;

 

Κι από εκεί και πέρα, όπως πάλι λένε στο χωριό μου «the sky is the limit». Θέλω να αρωματίσω τη ζύμη με βανίλια, με κανέλα, με πορτοκάλι, με ό,τι θέλω τέλος πάντων; Το κάνω. Θέλω να κάνω έναν «συνετό» συνδυασμό, με λίγο μέλι και κανένα φρουτάκι; Το κάνω (ναι καλέ, πού και πού το κάνω, τι θέλετε;;;). Θέλω να καλοπιάσω λίγο παραπάνω τα αγόρια μου κανένα πρωί ή έστω να καλοπιάσω τον εαυτό μου και να γουρουνιάσουμε λίγο παραπάνω με λίγη μερέντα και λίγο τριμμένο μπισκοτάκι; Κι αυτό το κάνω (κατά κόρον…). Αρκεί να έχω έτοιμο μείγμα και καφέ στην καφετιέρα να με περιμένει…
Καλή εβδομάδα σας (και μου) εύχομαι!

Η συνταγή

για το βασικό μείγμα στερεών υλικών για τηγανίτες

600 γραμ. αλεύρι
3 κ.σ. baking powder
2 κ.γ. σόδα φαγητού
1 κ.γ. αλάτι
80 γραμ. ζάχαρη

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα ρίχνουμε σε ένα βάζο με καπάκι.

για τις τηγανίτες

250 γραμ. από το μείγμα στερεών υλικών για τηγανίτες
2 αβγά
60 γραμ βούτυρο λιωμένο
250 γραμ. ξινόγαλα ή αριάνι
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Ρίχνουμε το μείγμα των στερεών υλικών σε ένα μπωλ και προσθέτουμε τα αβγά. Ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη και συνεχίζουμε ρίχνοντας το ξινόγαλα, το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να έχουμε έναν παχύρευστο χυλό, χωρίς σβώλους.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει καλά, ρίχνουμε με μία κουτάλα λίγο από τον χυλό, περίπου μισή κουτάλα της σούπας και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Αφήνουμε να ψηθεί από τη μία μεριά. Είναι έτοιμη να την γυρίσουμε όταν έχουν αρχίσει να σχηματίζονται φουσκάλες στην επάνω μεριά. Τη γυρίζουμε και αφήνουμε να ψηθεί και από την άλλη. Μόλις ψηθεί καλά την αποσύρουμε και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες.
Γαρνίρουμε με λίγο μέλι και φρούτα, ή μαρμελάδες ή σιρόπια ή λίγη μερέντα (την οποία ζεσταίνουμε για λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων).



Η ιδέα για το μείγμα των στερεών υλικών είναι από το βιβλίο της Nigella Lawson «Nigella Express».

 

Σχετικά άρθρα

30 Σχόλια

  • Reply Χρυσαυγή 28 Σεπτεμβρίου 2015 at 06:45

    Καλημερα ολη μερα!!!!!! Φανταστικες, αφρατες και με σοκολατα!! Χθες ηταν η παγκοσμια μερα pancakes. Πες μου τωρα Χρυσα οτι δεν το γνωριζες!!!???
    Λοιπον αυτο με το ετοιμο μιγμα σου λυνει τα χερια. Πολυ πρακτικο!!

    Οι φωτογραφιες σου ειναι ξελιγωτικες! 😉

    • Reply Χρύσα 29 Σεπτεμβρίου 2015 at 15:47

      Κοιτα να δεις… Δεν είχα ιδέα, αλήθεια!
      Ναι, το έτοιμο μείγμα σου λύνει τα χέρια!!!
      Ευχαριστώ!

  • Reply Notoula 28 Σεπτεμβρίου 2015 at 08:06

    Καλημέρα! Μιαμ μιαμ , ωραία ιδέα να έχουμε έτοιμο το βασικό μείγμα!
    Οι φωτογραφίες σου είναι καταπληκτικές! Αχ αυτή η μερέντα που τρέχει……

    • Reply Χρύσα 29 Σεπτεμβρίου 2015 at 15:47

      Αχ αυτή η μερεντα….

  • Reply AgapameAnDolmas 28 Σεπτεμβρίου 2015 at 12:12

    ομοιοπαθουσα με τις τηγανιτες!! δεν μπορω να πετυχω αυτην που θελω!!! ξυνογαλο ε;; δεν τις εχω δοκιμασει ετσι ποτε… ονταω πιστευω ησωστη αναλογια ειναι το θεμα!! τελεις οι δικες σου αφρατες κ ετσι οπως ειναι η σοκολατα πωπωπωωπ κολαση!

    • Reply Χρύσα 29 Σεπτεμβρίου 2015 at 15:48

      Ξινόγαλα, ναι, το καλύτερο που έχω δοκιμάσει…

  • Reply evi@thehealthycook 28 Σεπτεμβρίου 2015 at 13:04

    ωραίο το κόλπο με το έτοιμο μείγμα!! θα τις τρώμε πιο γρήγορα έτσι!! 😉
    θα το δοκιμάσω!!
    καλή εβδομάδα κοριτσάκι!

    • Reply Χρύσα 29 Σεπτεμβρίου 2015 at 15:49

      Πιο γρήγορα, εννοείται!
      Φιλάκια Εύη!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 28 Σεπτεμβρίου 2015 at 18:30

    τελειες οι τηγανιτες.. οπως τις κανω κι εγω !! και ειναι σουπερ αφρατες!! ο Νικολας τρελαινεται!! καλη εβδομαδα Χρυσα μου!! φιλια

    • Reply Χρύσα 29 Σεπτεμβρίου 2015 at 15:51

      Ε, τότε ξέρεις Ελπιδακι!
      Φιλιά!

  • Reply Αθηνά 28 Σεπτεμβρίου 2015 at 18:46

    Φανταστική ιδέα το έτοιμο μίγμα!! Και εγώ αγαπώ pancakes απλά !! Είμαι και πρωινός τύπος οπότε δεν έχω πρόβλημα με τα πρωινά μαγειρέματα !! Πολλά φιλιά!

    • Reply Χρύσα 29 Σεπτεμβρίου 2015 at 15:52

      Θα το αγαπήσεις Αθηνα, να ξέρεις!

  • Reply Νανά @ kouzinista 28 Σεπτεμβρίου 2015 at 19:20

    Εύκολο και γρήγορο γιατί δεν ξέρεις πότε θα σου έρθει όρεξη για τηγανίτες. Μπορεί να είναι πρωί ή βράδυ, Σαββατοκύριακο ή καθημερινή, καλό είναι να είσαι ετοιμοπόλεμος ανά πάσα στιγμή.
    Καλή εβδομάδα!

    • Reply Χρύσα 29 Σεπτεμβρίου 2015 at 15:52

      Οποιαδήποτε ώρα είναι καλή για τηγανίτες, κι εγώ αυτής της λογικής ειμαι Νανά!

  • Reply CookTasteLive 28 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:26

    Πάντως πολύ μου αρέσει ο τρόπος που τα λέτε στο χωριό σου Χρύσα! hihi
    Και ακόμα περισσότερο μου αρέσει το πρωινό σας! Pancake κανονικό και με τα όλα του.
    Το έτοιμο μείγμα δε.. φοβερή ιδέα!
    θα λύσει τα χέρια σε όσους δεν είναι του πολύ multitasking… πρωί πρωί χωρίς καφέ! (σαν και μένα καλή ώρα)

    • Reply Χρύσα 29 Σεπτεμβρίου 2015 at 15:53

      Άρα με καταλαβαίνεις…. Έτοιμο λοιπόν, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα κάνουμε καμια χαζομάρα από τη νύστα!

  • Reply Kitchen Stories 29 Σεπτεμβρίου 2015 at 06:45

    Σπέσιαλ πανκέικ, σπέσιαλ εκδοχή με έτοιμο το μείγμα από πριν!
    Ωωωωωχ τι έχει να γίνει…
    Αφράτα και λαχταριστά. Με τρέλαναν οι πόζες τους!

    Ζ.

    • Reply Χρύσα 29 Σεπτεμβρίου 2015 at 15:54

      Ε, είναι σπέσιαλ, τι, ό,τι κι ο,τι θα σου σέρβιρα Ζαμπία μου;;;

  • Reply thegreenmixer.com 29 Σεπτεμβρίου 2015 at 07:09

    Μπορεί να μην είναι τυπικό ελληνικό πρωινό, αλλά αν σκεφτείς ότι αυτό (το ελληνικό τυπικό πρωινό) είναι αέρας κοπανιστός (ή καφές με τσιγάρο) προτιμώ τις αμερικανιές και ας μου βγει και το όνομα…. Μόνο που έχω ένα θέμα με τα πανκεικς και τη μερέντονουτελονουκρέμα που ρέει… Οταν τις φτιάχνω, καταλήγω να τις τρώω όλες εγώ γιατί οι δικοί μου με σνομπάρουν, ή τρώνε μόνο μία και μετά καταλήγω να τις τρώω πάλι εγώ για να μην πάει χαμένος ο κόπος μου. Φανταστική ιδέα αυτή με το μείγμα-καβάτζα για να μην φτιάχνουμε όλη την ποσότητα και περισσεύει (και πηγαίνει χαμένη στην κοιλιά μου)… Αχ αυτή το ποταμάκι σοκολάτας…

    • Reply Χρύσα 29 Σεπτεμβρίου 2015 at 15:55

      Χαχαχαχα, απολαυστική….
      Είδες ποσο σε σκέφτομαι;

  • Reply Pantespani 29 Σεπτεμβρίου 2015 at 09:23

    Ναι και εμένα μου πήρε καιρό να βρω ΤΗΝ συνταγή για αφράτες τηγανίτες, αλλά άξιζε… Απλά στην Ελλάδα μου έχει τύχει να φτιάχνω τηγανίτες και να μου λένε "Καλέ άπλωσε την την κρέπα, δεν το κάνεις σωστά" και άντε να εξηγείς! χαχαχα…

    • Reply Χρύσα 29 Σεπτεμβρίου 2015 at 15:57

      Ε, όταν θα φανε θα καταλάβουν!
      Πάντα αξίζει μια καλή συνταγή για εύκολο πρωινό!

  • Reply kathycallie 29 Σεπτεμβρίου 2015 at 10:50

    Τι λατρεύουμε τις τηγανίτες! Αυτό με το μείγμα στο βάζο μου άρεσε πολύ. Αυτό που με χαλάει στην συνταγή είναι το ξινόγαλο ή αριάνι που επειδή δεν το πίνουμε δεν υπάρχει στο ψυγείο μας τη στιγμή που θα θελήσω να τις φτιάξω. Ξέρω απ όσο έχω διαβάσει πως βοηθάει στο να γίνουν αφράτες. Με τι μπορώ να το αντικαταστήσω σε περίπτωση που δεν έχω; Ωστόσο οι τηγανίτες σου φαίνονται λαχταριστές και στην επόμενη επίσκεψη στο σούπερ σίγουρα θα αγοράσω αριάνι!
    Kathy by anthomeli

    • Reply Χρύσα 29 Σεπτεμβρίου 2015 at 16:00

      Δεν το πίνετε, ε; Εμένα μου αρέσει πολύ και γι'αυτο φροντίζω να έχω πάντα… Αλλά! 4 κ.σ. λευκό ξίδι σε τόσο γάλα ώστε να σου δώσει μία κούπα υγρό, σου δίνει το ίδιο αποτέλεσμα… Ελπίζω να βοήθησα!
      Αλλα δοκιμάστε το και το αριανι, κάνει και πολυ καλό!

  • Reply Ερμιόνη 29 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:12

    Το αγαπημένο μου πρωινό!
    Ζεστές-ζεστές και σε οποιαδήποτε παραλλαγή, μπορώ να τρώω χωρίς σταματημό.
    Οι τηγανίτες είναι από τα αγαπημένα μου "θέματα" για πειραματισμούς και η αλήθεια είναι ότι όπως και εσύ δυσκολεύτηκα στο να έχουν αξιοπρεπές και θελκτικό σχήμα.
    Η δεύτερη φωτογραφία με συγκλόνισε ειλικρινά!
    Σε φιλώ

  • Reply amelie 30 Σεπτεμβρίου 2015 at 14:09

    Τέλεια ιδέα το έτοιμο μείγμα, μου αρέσει πολύ και ως πρόταση για δωράκι! Εγώ δεν είμαι ´ενθερμη οπαδός της τηγανίτας, αλλα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο με το παιδί μου και έτσι θα δοκιμάσουμε οπωσδήποτε τη συνταγή σου, θα την εκτιμήσει δεόντως!

  • Reply Tante Kiki 2 Οκτωβρίου 2015 at 20:28

    Με ξελίγωσες Χρύσα με τις τηγανίτες των φωτό σου!! Καταπληκτικές και το μείγμα είναι πολύ ωραία ιδέα!!!!

  • Reply αγγέλα ψυχογιού 3 Οκτωβρίου 2015 at 07:30

    Μακράς οι πιο αφράτες κ ελαφριές τηγανίτες που έχουμε φάει. Τις τιμήσαμε οικογενειακώς ( έφαγε κ το τετράποδο μια) Κ αυτό το mix μου λύσε τα χέρια. Το ξινόγαλο δεν το αντέχω σκέτο, αλλά στις ζύμες δεν συγκρίνεται με τίποτα. Μας δίνεις πάντα φοβερές ιδέες! Καλή συνεχεια και καλό ΣΚ . Φιλία πολλα!

  • Reply Akela 3 Οκτωβρίου 2015 at 07:35

    Μακραντωνάκη οι πιο αφράτες κ ελαφριές τηγανίτες που έχουμε φάει. Τις τιμήσαμε οικογενειακώς ( έφαγε μια κ το τετράποδο) αυτό το μίξ μου λύσε τα χέρια. Το ξινόγαλο όπου μπαίνει στη ζύμες, ειναι άλλο πράγμα. Φοβερές ιδέες όπως πάντα βρε παιδί μου. Ανυπομονώ πάντα για τη επόμενη ανάρτηση σου. Καλό ΣΚ φιλία πολλα πολλα.!

  • Reply Dimitra 7 Οκτωβρίου 2015 at 13:26

    Μας έχεις ανάψει φωτιές με τις τηγανίτες σου αυτές!!!!! Δηλαδή θες να μας ξεκάνεις;; Ε;;; Ε;;; Αυτο θες;;;;
    Οι φωτογραφίες σου είναι τοσο ζωντανές, που θέλεις να μπεις μες την οθόνη να τις φας επιτόπου!!!!
    Λοιπον, επειδή κ εμείς δεν έχουμε αριάνι/ξυνόγαλα στο σπιτικό μας διάβασα το σχόλιό σου στην Κατερίνα παραπάνω. Πρεπει λευκό να είναι το ξύδι δλδ;; Ούτε λευκό εχω. Έχω το κανονικό και ήθελα να τις φτιάξω τώρα:((( Μπουχου μπουχουυυυυ
    Θα αγορασω για επόμενη φορά βέβαια αλλά γενικά στην καθημερινοτητα δεν έχω απο τούτα τα περίεργα. Αν θες πρόσθεσέ τη διευκρίνηση αυτη στη συνταγή για όσους δεν έχουν ξυνόγαλα/αριάνι και δεν σκεφτούν να διαβάσουν τα σχόλια (προωθώ τις συνταγές που μου αρέσουν σε μαμαδοφίλες μου και δεν έχουν όλες οικειοτητα με blogs, σχόλια, κλπ. Χε χε χε
    Επίσης να προσθέσω πως η ιδέα με τα ετοιμα κ ζυγισμενα στερα υλικά είναι φανταστική και σε ευχαριστούμε που τη μοιράστηκες μαζί μας Χρυσάκι!!! Και εγω βαριέμαι τα πρωινά να κάνω εκατο ετοιμασίες, οπότε τέτοιες εύκολες λύσεις είναι σούπερ!!!!
    Μάκια σου πολλά

  • Απάντηση