Γλυκές Τάρτες/Πίτες/Cheesecakes, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Ταρτάκια με κρέμα αμυγδάλου και ροδάκινα

30 Ιουλίου 2015

Από όλα τα καλοκαιρινά φρούτα, το πιο αγαπημένο μου είναι το ροδάκινο. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, μάλλον από όλα τα φρούτα γενικώς. Τι καλύτερο από ένα δροσερό, ζουμερό, γλυκό, αρωματικό ροδάκινο, που θα κόψεις για να φας όσο είσαι στην παραλία, ή αμέσως μετά από μια καλοκαιρινή μεσημεριανή σιέστα…

 

Πάντα ήταν το αγαπημένο μου. Νομίζω ότι είναι και το πρώτο που έμαθα να ξεχωρίζω και να ψωνίζω στα ράφια του μανάβη. Όταν, πού και πού καταφέρω να βρεθώ σε λαϊκή, ακολουθώ πάντα τη μυρωδιά τους για να διαλέξω τον πάγκο με τα καλύτερα. Και σχεδόν ποτέ δεν αποτυγχάνω.
Συνήθως τα προτιμώ σκέτα, μόνα τους, να ξεχωρίζει η γεύση τους, να μου μείνει στο στόμα η γλύκα. Αλλά και σε smoothies, κοκτέιλ, και φυσικά, μαρμελάδες και γλυκά, δεν θα πω ποτέ όχι.
Το ροδάκινο δεν είναι και το πιο εύκολο σε συνδυασμούς φρούτο. Αν ήταν γυναίκα θα την έλεγες και δύσκολη, δεν πάει με όποιον κι όποιον.
Ταιριάζει όμως τέλεια με το αμύγδαλο (το ροδάκινο, όχι η γυναίκα). Ιδανικά θα έλεγα. Ο ιδανικός λοιπόν αυτός συνδυασμός οδήγησε τη μύτη και τη γεύση μου σε αυτό το γλυκάκι.

 

Κι αν το ροδάκινο είναι το αγαπημένο μου φρούτο, η κλασική κρέμα ζαχαροπλαστικής είναι η αγαπημένη μου κρέμα. Πολύ σπάνια θα καταφέρει να φτάσει αυτούσια, χωρίς απώλειες από το κατσαρολάκι όπου μαγειρεύτηκε, στον τελικό της προορισμό… θα συναντήσει το κουταλάκι μου στο δρόμο της…
Αλλά αυτή τη φορά μόνο κλασική δεν έγινε. Μια τάρτα με φρέσκα ροδάκινα, σκέφτηκα. Και γιατί όχι λίγο τριμμένο αμύγδαλο στη μπισκοτένια βάση της; Και γιατί κανονικό γάλα στην κρέμα, και όχι γάλα αμυγδάλου; Κι αν την ενισχύσουμε με λίγο άρωμα αμυγδάλου, αλλά και λίγο επιπλέον αμύγδαλο, έτσι, για λίγο κρίτσι-κρίτσι; Κι αν αντί να τα βάλουμε ωμά, να σιγοβράσουμε λίγο τα ροδάκινα με λίγη μαρμελάδα ροδάκινο, να γίνει ακόμη πιο πλούσια η επικάλυψη της τάρτας;
Να, αυτά παθαίνω άμα σκέφτομαι…
Ειδικά όταν βρίσκομαι λίγες μέρες πριν τις διακοπές. Μία και σήμερα, να’ μαστε καλά, και για δύο εβδομάδες ο διακόπτης κατεβαίνει. Ελπίζω…
Μπορεί και να τα ξαναπούμε, αν όχι, σας εύχομαι ολόψυχα καλές διακοπές, να χαλαρώσετε, να αδειάσετε, να χαρείτε τους ανθρώπους δίπλα σας, μικρούς και μεγάλους…

 

Η συνταγή (για 8 ατομικές τάρτες ή μία ταρτιέρα)
για τη βάση
250 γραμ. μπισκότα τύπου πτι μπερ
125 γραμ. τριμμένο αμύγδαλο
125 γραμ. λιωμένο βούτυρο
για την κρέμα
500 ml γάλα (εγώ χρησιμοποίησα αμυγδάλου)
1 κ.γ. άρωμα αμυγδάλου
2 αβγά
100 γραμ. ζάχαρη
75 γραμ. αλεύρι
125 γραμ. τριμμένο αμύγδαλο
για την επικάλυψη
2 μέτρια ροδάκινα κομμένα σε λεπτές φέτες
3 κ.σ. μαρμελάδα ροδάκινο
4 κ.σ. νερό
Ετοιμάζουμε τη βάση, βάζοντας στο μούλτι τα μπισκότα να γίνουν σκόνη. Τη ρίχνουμε σε ένα μπωλ και προσθέτουμε τα τριμμένα αμύγδαλα και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Τη μοιράζουμε ισόποσα και τη στρώνουμε με τα δάχτυλά μας στις 8 ατομικές ταρτιέρες ή τη στρώνουμε κατευθείαν στη μεγάλη ταρτιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
Για την κρέμα, βάζουμε το γάλα μαζί με το άρωμα αμυγδάλου σε ένα κατσαρολάκι να βράσει. Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε τα αβγά με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το αλεύρι και το τριμμένο αμύγδαλο και χτυπάμε καλά με έναν αβγοδάρτη. Όταν το γάλα ζεσταθεί πολύ, το αποσύρουμε από τη φωτιά, και με μια κουτάλα ρίχνουμε λίγο λίγο στο μπωλ, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν έχουμε ρίξει το περισσότερο γάλα, μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπωλ πίσω στο κατσαρολάκι, και, ανακατεύοντας συνεχώς, το επιστρέφουμε στη φωτιά. Το αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να πήξει ελαφρώς (δεν σταματάμε να ανακατεύουμε), και αφού πήξει, το αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα μπωλ. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως, σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη. Ιδανικά, το μεταφέρουμε να κρυώσει καλά στο ψυγείο.

 

Για την επικάλυψη, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη μαρμελάδα με το νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα ροδάκινα και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Συναρμολόγηση: Αφού έχουν κρυώσει όλα καλά, αφαιρούμε τις βάσεις από τις ταρτιέρες και μοιράζουμε από πάνω την κρέμα. Τοποθετούμε μερικές φετούλες ροδάκινο από πάνω, και ρίχνουμε και μερικές κουταλιές από τη σάλτσα της μαρμελάδας. Γαρνίρουμε με λίγο τριμμένο αμύγδαλο ή μπισκότο και ένα φυλλαράκι δυόσμο.

 

You Might Also Like

20 Comments

  • Reply Χρυσαυγή 30 Ιουλίου 2015 at 06:58

    Μα τι φανταστικες ταρτες ειναι αυτες; Ακομα και για μενα που δεν αγαπω τα φρουτογλυκα!!! Και τι εκπληκτικες φωτογραφιες θα προσθεσω!!!!! Εγραψες Χρυσα! 🙂

  • Reply Amelie 30 Ιουλίου 2015 at 07:28

    Ε, και μόνο που την βλέπεις την ταρτούλα αυτή καταλαβαίνεις πόσο νόστιμη είναι! Και πόσο μυρωδάτη! Και πόσο εμφανίσιμη! Έχει τις χάρες όλες…

  • Reply thegreenmixer.com 30 Ιουλίου 2015 at 09:25

    Φανταστικές τάρτες και φανταστικές φωτογραφίες! Φορτισες μπαταρίες ελπίζω!

  • Reply peps 30 Ιουλίου 2015 at 13:27

    …και μόλις έβγαλα από τον φούρνο μια ροδακινόπιτα!!!

    Υπέροχες οι τάρτες σου!!!!!!!!! Πολύ ωραίες φωτογραφίες!!!!!!!!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 30 Ιουλίου 2015 at 14:16

    μμμμμμμμμ.. οι φωτογράφιες σου με κανουν να μου τρεχουν τα σαλια!!! Ακομα κι αν δεν ειμαι των φρουτογλυκων.. ειμαι ομως του ροδακινου και της κρεμας ζαχαροπλαστικης… Κι αυτο ειναι ελαφρυ και νοστιμο γλυκακι οτι πρεπει για το καλοκαιρι… τελειο!!!

  • Reply Kitchen Stories 30 Ιουλίου 2015 at 16:44

    Νόστιμα ταρτάκια και υπέροχες φωτογραφίες, εύγε Χρυσάκι.
    Ο vintage δίσκος υπέροχος, με πολλά θαυμαστικά. * Το αντίστοιχο κουμπακι χάλασε… 🙂

    Ζ.

  • Reply Tante Kiki 31 Ιουλίου 2015 at 06:51

    Λατρεύω τα φρουτογλυκά και τα ταρτάκια σου είναι υπέροχα!! Πολύ ωραίος ο συνδυασμός των υλικών!

  • Reply mia maria 31 Ιουλίου 2015 at 07:01

    Πολύ όμορφα, συγχαρητήρια! Καλοκαιρινά, νόστιμα και μυρωδάτα!
    Και τι όμορφες φωτογραφίες!

  • Reply Αθηνά 31 Ιουλίου 2015 at 11:56

    Γιάμι πολύ τα ταρτάκια σου Χρύσα μου!! Πολύ ωραία συνδυασμένα τα υλικά!! Σου εύχομαι καλές διακοπές και καλή ξεκούραση εύχομαι!!

  • Reply Beauty Follower 31 Ιουλίου 2015 at 12:38

    πολυ ωραιος συνδιασμος ροδακινου με αμύγδαλο 😉

    Kaλό Σαββατοκύριακο!

  • Reply AgapameAnDolmas 31 Ιουλίου 2015 at 13:37

    τα αγαπωωωωωω τα αγαπωωωω!!! λατρευω ταρτακια με κρεμα κ φρουτα !!! αυτα τα ερωτευτικα ηφωτογαρφια τα δειχνει παραμυθενια!!! σλουρπ!

  • Reply Neanikon Pastry Blog 31 Ιουλίου 2015 at 17:30

    Τι όμορφα που έγιναν !!! Πραγματικά δεν έχω λόγια !! Έβαλες και γάλα αμυγδάλου, super !!!

  • Reply - spoonstories- 1 Αυγούστου 2015 at 12:14

    Πολύ επιθυμητές βρε Χρύσα! Τι τάρτες είναι αυτές?pin απευθείας!

  • Reply niki nikoula 2 Αυγούστου 2015 at 11:05

    Πολύ λαχταριστά και πρωτότυπα!!

  • Reply Αγγελική~CooKika 3 Αυγούστου 2015 at 06:50

    Εκπληκτικές φωτογραφίες, υπέροχες τάρτες! Καλές διακοπές, να περάσετε υπέροχα!

  • Reply Penelope 3 Αυγούστου 2015 at 17:46

    ΥΠΕΡΟΧΑ! Δεν χρειάζεται να γράψω τίποτε πιο πολύ… Χρύσα!
    Καλές διακοπές να έχετε.

  • Reply Elliniko Xreos sti Gastronomia 3 Αυγούστου 2015 at 18:53

    Φαίνονται υπέροχα και πρέπει να είναι μυρωδάτα!

  • Reply evi@thehealthycook 4 Αυγούστου 2015 at 14:36

    υπέροχες οι τάρτες σου και οι φωτογραφίες!!
    κι εγώ λατρεύω τα ροδάκινα, δεν λείπουν από το σπίτι καθόλου όλο το καλοκαίρι!
    καλές διακοπές Χρύσα μου! καλή ξεκούραση!
    φιλιά!

  • Reply George Palaiologos 7 Αυγούστου 2015 at 11:36

    Είναι υπέροχα και είμαι σίγουρος οτι είναι και πεντανόστιμα!!

  • Reply Μάχη Μ 12 Αυγούστου 2015 at 08:00

    Tέλειες τάρτες με την προσθήκη αμυγδάλου, τέλεια κρέμα, πολύ ωραίες φωτογραφίες!!

  • Leave a Reply