Ζύμες, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Πίτσα με ζύμη χωρίς μαγιά, σε δύο παραλλαγές

25 Ιουνίου 2015
no-yeast-doughpizza1-1

Σσσσ…. ησυχία παρακαλώ…. Σήμερα μιλάμε για πίτσα. Κι όταν μιλάμε για πίτσα όλα τα άλλα σταματάνε. Και όταν θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα μυστικό για σπιτική ζύμη πίτσας χωρίς μαγιά, χωρίς φούσκωμα, χωρίς περίμενε και περίμενε και χωρίς άντε-πότε-θα-φάμε γρίνιες, δεν τη ζητώ έτσι απλά, νομίζω ότι δικαιούμαι την προσοχή σας…

 

Νομίζω από τις τελευταίες μου αναρτήσεις έχει γίνει πια φανερό ότι η σχέση μου με την ιταλική κουζίνα είναι σχέση λατρείας, σαν αυτούς τους μεγάλους έρωτες που δεν ξεθυμαίνουν ποτέ. Άραγε το παθαίνετε κι εσείς αυτό με κάποια φαγητά; Αυτό που όταν φτάσει στο πιάτο σου ζεστό ζεστό, φρεσκότατο και στην απόλυτη «στιγμή» του (ξέρετε, κάθε φαγητό έχει τη στιγμή του. Την απόλυτη θερμοκρασία του, το απόλυτο δέσιμο των υλικών, τη στιγμή που, από εκεί και μετά, δεν είναι ποτέ το ίδιο καλό), πρέπει να σ’ αφήσουν ήσυχο να το απολαύσεις γιατί αυτή η πρώτη μπουκιά είναι απλώς αυτό – απόλαυση. Ε, αυτό το παθαίνω εγώ κατά κόρον με την πίτσα και τις μακαρονάδες.
(Τελικά δεν ξέρω αν ξέρω να μαγειρεύω αλλά νομίζω ότι ξέρω καλά να τρώω…)
Μου αρέσει λοιπόν πολύ η πίτσα, αλλά αυτό δεν είναι και κάτι το πρωτότυπο, νομίζω οι 9μιση στους 10 ανθρώπους τρελαίνονται για πίτσα. Μου αρέσει και να τη φτιάχνω. Αυτό που δεν μου αρέσει όμως είναι να περιμένω. Αυτό το βαριέμαι αφόρητα στις ζύμες με μαγιά. Όχι ότι αν έχω μια μέρα όρεξη, κέφι και χρόνο δεν θα το κάνω, σας έχω δείξει άλλωστε και συνταγή για πίτσα στο παρελθόν. Αλλά αυτή η ανακάλυψη που έκανα πρόσφατα, ότι γίνεται τέλεια ζύμη πίτσας με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, είναι κάτι που έπρεπε οπωσδήποτε να το μοιραστώ μαζί σας.

 

Ένα θα σας πω. Αυτές οι δύο πίτσες έγιναν ένα μεσημέρι Σαββάτου, μόλις γυρίσαμε από βόλτα, και η προετοιμασία τους κράτησε όση ώρα ο Κώστας έκανε μπάνιο το Γιώργο. Σε ένα τέταρτο ήταν στο φούρνο, σε άλλο ένα ήταν έτοιμες για να φαγωθούν (εντάξει, ας μη μετρήσουμε και την ώρα που έκαναν για να φωτογραφηθούν πριν να φαγωθούν, νομίζω ότι ήταν η πιο γρήγορη φωτογράφηση που έκανα ποτέ…).
Η γεύση της δεν υστερεί σε τίποτα από την κανονική, και η ευκολία της είναι κάτι που της δίνει έξτρα πόντους. Δηλαδή σκεφτείτε το λίγο. Είναι πιο γρήγορο να την φτιάξεις, παρά να την παραγγείλεις!
Βάλτε επάνω ό,τι σας αρέσει, εγώ σας δίνω τις δύο παραλλαγές που ετοίμασα σύμφωνα με την όρεξή μας την ώρα που ψωνίζαμε στο σούπερ μάρκετ. Κλασικά, εγώ μόνο ήθελα μόνο τυρί, ο Κώστας και λίγο αλλαντικό. Αλλά αλήθεια, φτιάξτε την…
Τώρα που ξεκίνησα πάντως να ψάχνω τις εύκολες ζύμες για πίτσα, έχω βάλει στο μάτι κι άλλες, όπως αυτή που έφτιαξαν η Ζαμπία, η Πέπη και η Εύη με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και γιαούρτι, που είναι εξίσου εύκολη και τις εμπιστεύομαι απόλυτα όταν μιλάνε για τη νοστιμιά της.
Αυτά, ελπίζω να κράτησα την προσοχή σας, και να σας έπεισα να τη δοκιμάσετε, ακόμα και αυτό το σαββατοκύριακο…

 

Η συνταγή (για 2 πίτσες διαμέτρου 28 εκ.)
300 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 ml γάλα
80 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 κ.γ. αλάτι
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπωλ. Αν έχουμε μίξερ με εξάρτημα γάντζο, ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μία μπάλα ζύμης. Αν δεν έχουμε, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με το χέρι, προσπαθώντας να μην προσθέσουμε περισσότερο αλεύρι. Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο της κουζίνας και έναν πλάστη, χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και απλώνουμε την κάθε μικρότερη μπάλα σε φύλλο περίπου 0,5 εκατοστού. Λαδώνουμε ελαφρά δύο ταψάκια και απλώνουμε τις βάσεις της πίτσας. Αν δεν έχει σχηματιστεί καλά στρόγγυλη βάση, δεν ανησυχούμε, την απλώνουμε κατευθείαν μέσα στο ταψί με τα χέρια. Προσθέτουμε όλα τα υλικά της αρεσκείας μας και ψήνουμε τις πίτσες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα για περίπου 10-12 λεπτά.
Πίτσα μαργαρίτα και πίτσα με σαλάμι αέρος
για την κάθε πίτσα
4 κ.σ. σάλτσα ντομάτας με βασιλικό (σπιτική ή έτοιμη)
125 γραμ. φρέσκια μοτσαρέλα
50 γραμ. τριμμένη παρμεζάνα
επιπλέον
για την πίτσα μαργαρίτα
μερικά φυλλαράκια φρέσκου πλατύφυλλου βασιλικού
για την πίτσα με σαλάμι αέρος
7-8 φέτες σαλάμι αέρος
Απλώνουμε πάνω από τη βάση της κάθε πίτσας τη σάλτσα και ρίχνουμε τη μοτσαρέλα, την οποία κόβουμε σε κομμάτια με τα χέρια μας και την τριμμένη παρμεζάνα. Προσθέτουμε αντίστοιχα τα επιπλέον υλικά και προχωρούμε στο ψήσιμο.
Συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ.

 

 

Σχετικά άρθρα

23 Σχόλια

  • Reply peps@pepi's kitchen 25 Ιουνίου 2015 at 10:45

    Μμμμμμ ωραία ιδέα και αυτή με γάλα και βούτυρο!!!!!
    Έβαλες και το αγαπημένο μου σαλάμι!!!!!!! Εντυπωσιακές οι φωτογραφίες σου!!!!!!

    Σ' ευχαριστώ για την αναφορά!
    Φιλιά!!!

    • Reply Χρύσα 25 Ιουνίου 2015 at 16:13

      Δοκίμασε εσύ αυτή, να δοκιμάσω εγώ τη δική σου… ;Ρ
      Καλά, τη δική σου θα τη δοκιμασω σίγουρα!
      Φιλάκια!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 25 Ιουνίου 2015 at 13:30

    ok εγω πάντως πείστηκα!!! και ηθελα και μια συνταγη για γρηγορες πίτσες!!! σουπερ!! πολλα φιλια Χρυσα μου!!

    • Reply Χρύσα 25 Ιουνίου 2015 at 16:14

      Ορίστε λοιπόν, γι' αυτό είμαι εγώ εδώ!
      Φιλάκια Ελπίδα!

  • Reply thegreenmixer.com 25 Ιουνίου 2015 at 14:16

    Και εγώ σταμπάρει όλες τις πίτσες που ανέφερες και προσθετω και τη δικη σου στη λίστα μου για άμεση δοκιμή (τωρα που εχω και πολλά "τυράκια" στο σπίτι είναι καλη ιδέα). Μήπως την εχεις δοκιμάσει με ελαφρύ γάλα? (για να μην τρέχω να πάρω κανονικό)

    • Reply Χρύσα 25 Ιουνίου 2015 at 16:24

      Πάντως πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω μία με τα "τυράκια" σου (cheddar addict speaking)…
      Όχι, δεν τη δοκίμασα με ελαφρύ, η αλήθεια είναι ότι λόγω του μικρού παίρνω μόνο πλήρες. Φαντάζομαι ότι θα γίνεται όμως, ίσως λίγο βουτυράκι παραπάνω να ισορροπήσει την "απώλεια" λιπαρών…

  • Reply Χρυσαυγή 25 Ιουνίου 2015 at 18:47

    Τελικα αυτες οι "απλες πιτσες" ειναι οι καλυτερες!!! Απλες τοσο σε υλικα γεμισης οσο και στη ζυμη. Τυφλα να εχουν τα πολυσυνθετα Χρυσα!!!!

    Τη ζυμη αυτη την εχω δοκιμασει και επιβεβαιωνω το ποσο τελεια ειναι. Ομως εσυ την ανεδειξες με την πλουσια τυρενια γεμιση. Πειραζει να παρω κι απ' τις δυο γευσεις;;;;;

    Η τελεια καλοκαιρινη γρηγορη λυση γευματος!!

    Καλο Σαββατοκυριακο λοιπον με πολλες πιτσες! 🙂

  • Reply Ερμιόνη 25 Ιουνίου 2015 at 21:49

    Αυτή είναι -εδώ και πολύ καιρό- η αγαπημένη μου ζύμη για πίτσα και πολύ δύσκολα την αλλάζω.
    Είναι πανεύκολη και δεν αποτυγχάνει… ποτέ όμως!
    Και είναι φοβερό το γεγονός ότι μπορείς να απολαύσεις σπιτική πίτσα τόσο απλά, τόσο γρήγορα!
    Και μου αρέσει που δεν έχεις φορτώσει τις πίτσες σου με πολλά υλικά… λίγα και καλής ποιότητας είναι αυτά που δίνουν το καλύτερο και γευστικότερο δυνατό αποτέλεσμα!
    Σε φιλώ

  • Reply mia maria 26 Ιουνίου 2015 at 06:52

    Δεν έχω κάνει ποτέ πίτσα χωρίς μαγιά και ώρες αναμονής!!!
    Πολύ θέλω να δοκιμάσω τη δικιά σου, είμαι σίγουρη ότι η ζύμη θα γίνει η αγαπημένη μου!!

  • Reply Αθηνά 26 Ιουνίου 2015 at 07:25

    Τις αγαπώ τις χειροποίητες ζύμες για πίτσα που και εγώ σχετικά πρόσφατα έχω ανακαλύψει και όντως η δική σου είναι σίγουρη επιτυχία!! Φιλιά πολλά Χρύσα μου καλό ΣΚ!

  • Reply Νανά @kouzinista 26 Ιουνίου 2015 at 07:37

    Μια γρήγορη ζύμη για πίτσα, χωρίς αναμονή για φούσκωμα, μπορεί να σου λύσει τα χέρια όταν βιάζεσαι. Επιπλέον η καλύτερη πίτσα είναι αυτή που φτιάχνουμε με τα χεράκια μας, πολύ καλύτερη από τις κατεψυγμένες ή μια πίτσα delivery με αμφίβολη ποιότητα υλικών. Λίγα και καλά υλικά και τραγανή ζύμη είναι το μυστικό για μια απολαυστική πίτσα, σαν αυτή που μοιράστηκες μαζί μας! Όταν γίνεται και τόσο γρήγορα δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην τρως πίτσα όσο συχνά θες!

  • Reply Dimitra Decorasylum 26 Ιουνίου 2015 at 09:15

    Με σώζεις Χρύσα καθώς ο Γεώργιος έχει ζητήσει αρκετές φορές πίτσα και μάλιστα για μεσημεριανό (διάλειμμα από την εταιρεία) οπότε, όπως καταλαβαίνεις, που χρόνος για περίμενε!
    Πάντως, η τελευταία πίτσα που έφαγα ήταν μία αηδία και μισή. Ήθελα να ήξερα ποιος σκέφτηκε πίτσα γύρο!!!! Και πόσο τρελοί αυτοί που την παράγγειλαν και μάλιστα την είχαν και ως την αγαπημένη τους……

  • Reply AgapameAnDolmas 27 Ιουνίου 2015 at 16:25

    παρομοιο ζυμαρι κανω κ εγω!! δοκιμασε αντι γαλα να βαλεις μονο μπυρα και φαρινα η κανονικο αλευρι! θα παθεις πλακα 😉 !!! αχ δωσε καλη μου κυρια και μενα ενα κομματι που το ζηλεψα!!! τελειες καλυτερες απ τις ετοιμες!!!

  • Reply Beauty Follower 29 Ιουνίου 2015 at 10:05

    Επειδη και εγω ξέρω να τρώω καλύτερα απο το να μαγειρευω… στειλε την Μαργαριτα και δυο κομμάτια απο το βυσσινοκέικ 😉
    Ετσι για να αρχίσει καλα η εβδομάδα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

  • Reply Neanikon Pastry Blog 29 Ιουνίου 2015 at 11:06

    Είναι λίγο βαριά για μένα 🙁 αλλά μου αρέσει που χρησιμοποίησες λίγα υλικά και έδωσες άρωμα με τον βασιλικό. Η δική μου πίτσα κινείται προς την foccacia περισσότερο … κάποια στιγμή ίσως την κάνω post.
    Οι φωτογραφίες σου άψογες !!!!

  • Reply evi@thehealthycook 29 Ιουνίου 2015 at 15:23

    αυτές οι γρήγορες λύσεις μας λύνουν τα χέρια!!
    τι λαχταριστές που φαίνονται στις φωτογραφίες!!
    φιλιά πολλά! σ΄ευχαριστώ!

  • Reply Μarion, 29 Ιουνίου 2015 at 19:35

    Nα σου πω κι εμένα δεν μου αρέσει η αναμονή. Γιατί μπορεί να σου έρθει ξαφνικά η όρεξη για πιτσα και σκεφτεσαι μετά πόση ώρα θες να κάνεις την ζύμη.
    Κι εγώ δοκιμάζω κατα καιρούς διάφορες ζύμες.
    Θα δοκιμάσω και την δική σου.
    Αυτή με το σαλάμι αέρος την έτρωγα μόνη μου 😉

    Φιλιά πολλά

  • Reply Tante Kiki 8 Ιουλίου 2015 at 15:55

    Γίνονται πολύ ωραίες οι ζύμες αυτές και είναι και πολύ πρακτικές!!! Με το σαλάμι αέρος έχει μια υπέροχη νοστιμιά η πίτσα!!

  • Reply Αγγελική~CooKika 9 Ιουλίου 2015 at 11:53

    Pizza lover here!! Τέλεια η πρότασή σου για άμεση παρασκευή και κατανάλωση πίτσας!

  • Reply Ανώνυμος 9 Σεπτεμβρίου 2015 at 10:06

    Τέλεια !!! Επειδή όμως η πίτσα ειναι παντα πειρασμός , υπάρχει κάποια συνταγή gluten free? ευχαριστώ πολυ για όλες τις γαστρονομικές ιδέες, ειναι πραγματικά φοβερές ….. Κλεοπατρα

    • Reply Χρύσα 15 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:47

      Καλησπέρα Κλεοπάτρα, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η πίτσα!
      Επειδή τα πάσης φύσεως gluten free δεν είναι τόσο πολύ μέσα στις γνώσεις που κατέχω για τη μαγειρική και το baking γενικότερα, θα ήθελα να σε παραπέμψω σε φίλες και φίλους bloggers πιο ειδικούς από εμένα…
      Στείλε μου αν θες mail.

  • Reply Nick 24 Ιανουαρίου 2017 at 13:13

    Αντί για αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι γενικής χρήσης με μπεικιν? Αν ναι σε τι αναλογίες?

    • Reply Χρύσα 24 Ιανουαρίου 2017 at 15:40

      Φυσικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλεύρι γενικής χρήσης με την προσθήκη baking powder.
      Για τα 300 γραμ. αλεύρι της συγκεκριμένης συνταγής θα πρότεινα 10 γραμ. (2 κ.γ.) baking powder, και λίγο αλάτι επιπλέον (1/2 κ.γ.).

    Γράψτε απάντηση στο Beauty Follower Ακύρωση απάντησης