Ζυμαρικά, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Rigattoni με σαφράν

29 Ιανουαρίου 2015
saffronsaucepasta1

Είναι περίπου 9.30 το βράδυ. Έχω καταφέρει το Γιώργο να κοιμηθεί και είναι η πρώτη στιγμή της ημέρας που κάθομαι σαν άνθρωπος, με τα πόδια διπλωμένα, πάνω στον καναπέ, με την κουβερτούλα και το laptop αγκαλιά. Στον απέναντι καναπέ ο Κώστας, σε αντίστοιχη κατάσταση, παρακολουθεί ποδόσφαιρο. Κάθε μέρα, τέτοια ώρα, νιώθω ότι δεν μπορώ να κουνηθώ και τα μάτια μου αρχίζουν να κλείνουν.

Ο γιος μου σήμερα, την ώρα που ξάπλωσε και ζήτησε να του πω το παραμύθι μας, μου διαμαρτυρήθηκε ότι όταν του λέω παραμύθι «όλο σταματάει η μαμά». Του ζήτησα συγνώμη και του εξήγησα ότι η μαμά είναι τόσο κουρασμένη, που, την ώρα που του λέει παραμύθι, την παίρνει ο ύπνος. Αλήθεια είναι. Κάθομαι (ή καλύτερα χύνομαι) στην πολυθρόνα δίπλα στο κρεβάτι του, αρχίζω να μιλάω στα σκοτεινά, αργά και με σιγανή φωνή, και αντί να νανουρίσω εκείνον, κοιμάμαι εγώ. Κι αυτό συμβαίνει σχεδόν κάθε μέρα. Όταν λοιπόν ανοίγω ξανά τα μάτια μου και καταλαβαίνω ότι κι αυτόν τον έχει πάρει ο ύπνος (σε ευχαριστώ Παναγίτσα μου…), σηκώνομαι, βγαίνω στο σαλόνι και αραδιάζω το πτώμα μου στον καναπέ. Εκείνη την ώρα λοιπόν, θέλω να φάω κάτι νόστιμο, κάτι ζεστό, κάτι χορταστικό, αλλά ελαφρύ. Και φυσικά, κάτι που χρειάστηκε ελάχιστη ώρα να φτιάξω, μία συνταγή που να μου έχει πάρει λιγότερες από δέκα γραμμές για να τη γράψω.
Σαν αυτή τη μακαρονάδα. Η μακαρονάδα αυτή είναι ο ορισμός του: «πώς να μετατρέψετε την πιο απλή σάλτσα ζυμαρικών σε γκουρμέ πιάτο, με ένα μόνο επιπλέον υλικό». Δοκιμάστε την, και είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου. Δεν έχω να πω πολλά παραπάνω γι’αυτό το πιάτο. όχι φυσικά γιατί δεν του αξίζουν πολλά παραπάνω λόγια, αλλά γιατί νομίζω ότι τα υλικά και η (πανεύκολη) συνταγή μιλάνε από μόνα τους. Κι εγώ πρέπει επειγόντως να πάω για ύπνο….
Καλημέρα σας!

Η συνταγή

500 γραμ. ζυμαρικά τύπου rigattoni, ή πένες
25 γραμ. βούτυρο
25 γραμ. αλεύρι
500 ml. γάλα
μια τσιμπιά σαφράν (κρόκο) σε στήμονες ή 1 φακελάκι σε σκόνη
100 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου τους, κρατώντας στην άκρη λίγο από το νερό που έβρασαν. Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, και μόλις αρχίσει να βράζει, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Εάν χρησιμοποιούμε το σαφράν σε στήμονες, σ’ αυτό το στάδιο το ρίχνουμε στο ζεστό γάλα και αφήνουμε να διαλυθεί.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα, και μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Μόλις σχηματιστεί μία πάστα, ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, και το σαφράν, στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε σκόνη. Ανακατεύουμε για μερικά λεπτά, και μόλις πάει να πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την παρμεζάνα. Αναμιγνύουμε τη σάλτσα με τα ζεστά ζυμαρικά, και εάν δούμε ότι η σάλτσα έχει σφίξει πολύ, αραιώνουμε με λίγο από το νερό που κρατήσαμε.

 

Σχετικά άρθρα

37 Σχόλια

  • Reply Amelie 29 Ιανουαρίου 2015 at 08:04

    Αυτή η εικόνα του…πτώματος μου είναι πολύ οικεία, όπως και στις περισσότερες μανούλες υποθέτω! Ώρες-ώρες απορώ πού βρισκόταν κρυμμένη τόση αντοχή στην προ παιδιού εποχή, τότε που έκανα το ένα δέκατο από αυτά που κάνω τώρα και αισθανόμουνα μονίμως κουρασμένη. Μάλλον η φύση μαζί με τον τοκετό σε πριμοδοτεί και με έξτρα μονάδες αντοχής! Πόσο νόστιμα θα είναι αυτά τα ζυμαρικά, το καταλαβαίνω μόνο και μόνο διαβάζοντας τη συνταγή!

    • Reply Χρύσα 29 Ιανουαρίου 2015 at 20:54

      Άντε, πες εσύ, πού βρισκόταν τόση αντοχή;;;
      Μάλλον έχουμε πολλή ακόμα φαίνεται!

  • Reply peps 29 Ιανουαρίου 2015 at 08:07

    Ριγκατόνι!!!!!!!!!!! Τρελλαίνομαι!!!!
    Όντως μια απλή μακαρονάδα και την απογείωσες με τον κρόκο!!!
    Αυτή η ελαφριά μπεσαμέλ μ' αρέσει πολύ στα μακαρόνια!!!
    Ωραία φωτογράφιση!

    • Reply Χρύσα 29 Ιανουαρίου 2015 at 20:56

      Κι εγώ το προτιμώ συχνά το ριγκατονι, είναι πιο χορταστική μπουκιά!
      Ευχαριστώ Πεπη!

  • Reply Penelope 29 Ιανουαρίου 2015 at 09:34

    Εμείς είμαστε οικογενειακώς μακαρονάδες, οπότε και σ' αυτήν την "γκουρμέ" μακαρονάδα σου, ΝΑΙ, θα λέγαμε Χρύσα μου.

    • Reply Χρύσα 29 Ιανουαρίου 2015 at 20:56

      Και ποιος δεν είναι μακαρονας Πηνελόπη μου! Όλοι είμαστε!

  • Reply Χρυσαυγή 29 Ιανουαρίου 2015 at 09:50

    Κι εγω που νομισα οτι θα συναντηθουμε στις πιπεριες.. Να τελικα που βρεθηκαμε στο σαφραν!! Και ποσο αυτο ταιριαζει με τα ζυμαρικα!! Μαγικο υλικο.
    Ελαφρια και ντελικατη μακαροναδα, ακριβως οπως πρεπει ωστε να μην επισκιαστει το σαφραν!!
    Μου αρεσει πολυ!!!!!

    • Reply Χρύσα 29 Ιανουαρίου 2015 at 20:58

      Χα, σε μπέρδεψα! Ναι ο σκοπός μου ήταν να δώσει αυτό όλη τη γεύση!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 29 Ιανουαρίου 2015 at 11:59

    Όχι μόνο εύκολη αλλά και τόσο νόστιμη δείχνει!
    Ένα πιάτο που μας βγάζει ασπροπρόσωπες, χωρίς ιδιαίτερο κόπο!
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!

    • Reply Χρύσα 29 Ιανουαρίου 2015 at 20:58

      Χωρίς καθόλου κόπο Έλενα!
      Φιλιά!

  • Reply kikitchen and the chef 29 Ιανουαρίου 2015 at 12:37

    αυτη η φαεινη σου ιδεα με το σαφραν εδωσε σε αυτην την βελουδινη σαλτσουλα σου το κατι παραπανω,το ενα κλικ πιο πανω!!!!!το απογειωσες!!!Με παρομοιο τροπο κανω τη μπεσαμελ,μου δωσες τωρα πολλες "τρελες" ιδεεα χρυσα μου!!!!!
    φιλια!!!!!!

    • Reply Χρύσα 29 Ιανουαρίου 2015 at 20:59

      Ένα κλικ πιο πάνω, ακριβώς! Είδες τι σου κανει ένα υλικο;;;

  • Reply - spoonstories- 29 Ιανουαρίου 2015 at 13:04

    Ένα σωστό υλικό τι μπορεί να κάνει…ένα πιάτο όλο γεύση …

    • Reply Χρύσα 29 Ιανουαρίου 2015 at 21:00

      Κανει όλη τη διαφορά Λίλια!

  • Reply Beauty Follower 29 Ιανουαρίου 2015 at 18:39

    Να του βάζεις το βράδυ στον μικρό την Λιλιπουπολη σε cd… δεν θα σε έχει ανάγκη πιά 😉

    Πράγματι απλή και γευστικη μακαρονάδα αλλα με την εκπληξουλα της!

    • Reply Χρύσα 29 Ιανουαρίου 2015 at 21:01

      Άσε, έχω δοκιμάσει πολλά! Σαν τη φωνή της μαμάς δεν έχει μάλλον…
      Κίτρινη εκπληξούλα!

  • Reply lenia 29 Ιανουαρίου 2015 at 19:10

    Το μεγαλείο της απλότητας! Τέλειο!!!

    • Reply Χρύσα 29 Ιανουαρίου 2015 at 21:03

      Ευχαριστώ Λένια! Το ξέρω ότι σου αρέσουν οι μακαρονάδες!

  • Reply Ελπίδα 29 Ιανουαρίου 2015 at 20:34

    Διαβαζα την αναρτηση και ηταν λες και μιλουσες για μας.. Μα ακριβως ετσι βρε παιδι μου.. Κοιμαται ο Νικολας και μετα αν βρω τη δυναμη ισως ετοιμασω κατι για φαγητο.. Γενικα νιώθω πολυ κουρασμένη τελευταία.. Παντως αυτη η μακαροναδα ειναι και γρηγορη και ευκολη!! Θα την δοκιμασουμε Χρυσα μου!! πολλα φιλια

    • Reply Χρύσα 29 Ιανουαρίου 2015 at 21:04

      Το ξέρω κοριτσάκι μου! Υπομονη! Τα 18 είναι κοντά (λένε οι μανες για να παρηγοριουνται…)!

  • Reply Silena 29 Ιανουαρίου 2015 at 21:56

    Κοντεύω να γίνω γραφική με το να το λέω συνεχώς αλλά ως παθούσα οφείλω να ενημερώσω!!!!! Ζήστε την κάθε στιγμή τώρα που μπορείτε γιατί ο χρόνος περνάει τόσο γρήγορα που δε θα το πάρετε είδηση και φυσικά θα αναπολείτε τις παλιές καλές στιγμές και θα αισθάνεστε τύψεις που δε δώσατε το 100% του εαυτού σας!!! Μόνο τα παιδάκια σας προέχουν, όλα τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν!!!
    Η μακαρονάδα γρήγορη, εύκολη και απίστευτα νόστιμη!!!!
    Καλό βράδυ! Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 30 Ιανουαρίου 2015 at 13:19

      Δε διαφωνώ σε τίποτα μαζί σου, έχεις απόλυτο δίκιο! Επειδή όμως η μέρα έχει μόνο 24 ώρες, και οι (περίπου) 8-9 αφιερώνονται για ευνόητους λόγους στη δουλειά, και οι υπόλοιπες που μένουν μέχρι την ώρα του ύπνου εννοείται ότι αφιερώνονται αποκλειστικά στο θηριάκι μου, στο τέλος της ημέρας δεν υπάρχουν άλλα αποθέματα ενέργειας…
      Γι' αυτό και τα φαγητά μου είναι συνήθως γρήγορα και πανεύκολα!
      Σε ευχαριστώ πολύ για την υπενθύμιση πάντως Σιλένα!

  • Reply Drunk tomato 29 Ιανουαρίου 2015 at 23:54

    Απλά τέλεια φωτογράφιση! και εντυποσιακή γεύση με την προσθηκη κρόκου!

  • Reply thegreenmixer.com 30 Ιανουαρίου 2015 at 07:53

    Αφού μπορείς και σηκώνεσαι μετά απο τον καναπέ και πας και μαγειρεύεις και δεν παραγγέλνεις, καλά είσαι. Απλή και γρήγορη η μακαρονάδα μεν, νόστιμη δε. Δεν θέλει και πολλά τελικά για να μετατρέψεις λίγα υλικά σε κάτι ωραίο.

    • Reply Χρύσα 30 Ιανουαρίου 2015 at 13:21

      Δεν είμαι τρελή να σηκώνομαι να μαγειρεύω τέτοιες ώρες, εννοείται ότι το μαγείρεμα έχει προηγηθεί με ακροβατικές κινήσεις και με το μάτι μια στην κατσαρόλα και μια στο τσίρκο που παίζει πίσω από την πλάτη μου!
      Απλά εκείνη η ώρα, είναι η ώρα της απόλαυσης!

  • Reply kikitchen and the chef 30 Ιανουαρίου 2015 at 11:51

    Χρυσα,
    αυτο http://kikitchenandthechef.blogspot.gr/2015/01/blog-post_30.html#more
    με πολυ αγαπη!!!!!!!

    ΦΙΛΙΑ!!!!

    • Reply Χρύσα 30 Ιανουαρίου 2015 at 13:21

      Με πρόλαβες! Thanks Kikitchen!

  • Reply Ariadni St. 30 Ιανουαρίου 2015 at 17:29

    Σα γνήσια μακαρονού δεν θα μπορούσα να λείπω! Εχω και γω μια παρόμοια εύκολη συνταγη για μακαρόνια!!!!!! Μιαμμ μιαμμμ
    Καλό Σαββατοκύριακο!
    Φιλια πολλά 🙂

    • Reply Χρύσα 30 Ιανουαρίου 2015 at 21:28

      Ε τότε ξέρεις τη νόστιμα Αριάδνη!
      Φιλια!

  • Reply Ερμιόνη 30 Ιανουαρίου 2015 at 19:49

    Αγαπημένη η συγκεκριμένη σάλτσα Χρύσα!
    Εύκολη και πολύ βολική, μου έχει λύσει τα χέρια πραγματικά άπειρες φορές!
    Ωραία η τσαχπινιά με το σαφράν!
    Η εικόνα της μαμάς που κοιμάται είναι τόσο μα τόσο οικεία!
    Μερικές φορές είμαι τόσο κουρασμένη που απλά μένω με τη μικρότερη κυρία στο κρεβάτι της 🙂
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 30 Ιανουαρίου 2015 at 21:39

      Εγώ πάλι μένω εκεί, στην πολυθρονιτσα, και καμιά φορά έρχεται και με μαζεύει ο Κώστας!
      Πού θα πάει, κάποτε θα ξανακοιμηθούμε σαν άνθρωποι!

  • Reply mookies 30 Ιανουαρίου 2015 at 19:53

    Γρήγορη εύκολη και πεντανόστιμη η μακαρονάδα σου.
    Εξαιρετική προσθήκη το σαφράν, δίνει απίστευτη γεύση και χρώμα!

    • Reply Χρύσα 30 Ιανουαρίου 2015 at 21:42

      Χαίρομαι που σου άρεσε Μίνα! Όντως το σαφραν την ανεβάζει!

  • Reply Μάχη Μάρρα 30 Ιανουαρίου 2015 at 21:57

    Aγαπητή Χρύσα δεν έχουμε ξαναμιλήσει, έχουμε όμως κοινούς φίλους στην μπλογκογειτονιά μας.
    Ησυνταγή είναι υπέροχη, γιατί αγαπώ πολύ το σαφράν!!!
    Σε προτείνω για ένα εικονικό βραβείο που θα μας ενώσει περισσότερο με τούς αναγνώστες μας, αρκεί να επισκεφτείς το blog μου
    maxistinkouzina.blogspot.gr/2015/01/liebster-award.html
    Σε ευχαριστώ καληνύχτα.

  • Reply AgapameAnDolmas 31 Ιανουαρίου 2015 at 11:34

    καλημερα!!! πωωω τι τελεια μακαρονάδα!!!! αυτη σαλτσα πρεπει να ειναι θεικη!! πρεπει να τη δοκιμάσω οπωςδηποτε μιας και ο κρόκος ειναι το προιόν μας στην κοζανη!!! αχ αθανατη ελληνιδα μανα κι εσυ! γελαω που αντι να νανουρισεις τον μικρο νανουρίζεσαι εσυ!!!

  • Απάντηση