Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνοδευτικά, Συνταγές

Χοιρινό με limoncello και πουρέ σελινόριζας

17 Δεκεμβρίου 2014
Με το μυαλό πλέον σε ξεκάθαρο Christmas mode, οι ετοιμασίες συνεχίζονται, τα ψώνια οργανώθηκαν, τα τελευταία δώρα αγοράζονται/φτιάχνονται τις επόμενες μέρες, όλα είναι όπως πρέπει, κι εγώ στενοχωριέμαι μόνο που δεν έχω λίγο χρόνο παραπάνω για να τα ευχαριστιέμαι κι άλλο…
Σε μια κρίση αυτοσχεδιασμού (γιατί γενικότερα δεν το’ χω καθόλου), έβαλα ένα άδειο κουτί κάτω από το δέντρο, μέσα στο οποίο ο Άγιος Βασίλης αφήνει κάθε μέρα μέχρι τη μεγάλη μέρα κάτι μικρούτσικο για το Γιώργο, ο οποίος τρέχει κάθε πρωί κατευθείαν εκεί για να δει αν είναι λίγο τυχερός ή πολύ τυχερός εκείνη την ημέρα (μετάφραση, αν έχει μικρό παιχνιδάκι ή μικρή σοκολάτα μέσα στο κουτί. Μαντέψτε με τι χαίρεται περισσότερο…).

 

Δεν ξέρω τι ακριβώς πρέπει να γράψω για αυτή τη συνταγή. Ειλικρινά. Ας πω μόνο ότι η  διαδικασία είναι η εξής: Παίρνεις μία κλασική συνταγή, το χοιρινό με σέλινο, και της αλλάζεις λίγο τα φώτα. Το αβγολέμονο πάει περίπατο, και τη θέση του παίρνει η τόσο πολύ ραφινάτη γεύση που αφήνει το ξύσμα του λεμονιού με το limoncello. Αν το τελευταίο είναι και σπιτικό, ακόμα καλύτερα. Το σέλινο από την άλλη, ωραίο είναι, δε λέω, αλλά αν δοκιμάσετε μία φορά αυτόν τον πουρέ, δεν υπάρχει γυρισμός… Η γεύση είναι όλη εκεί, η έντασή της ακριβώς τόση όση. Το λάτρεψα αυτό το φαγητό, από την πρώτη στιγμή που το δοκίμασα. Θα παρατηρήσετε ότι απουσιάζουν πλήρως μπαχαρικά και άλλα μυρωδικά πλην του λεμονιού. Πιστέψτε με, δεν χρειάζονται.
Τα Χριστούγεννα παραδοσιακά το θέλουν το χοιρινό τους. Γιατί να μη δοκιμάσετε φέτος μία διαφορετική, εύκολη και άκρως εντυπωσιακή εκδοχή του;

Και για να μην ξεχνιόμαστε, η σημερινή χριστουγεννιάτικη συνταγή συνοδεύεται από…


Η συνταγή

για το χοιρινό
1 κιλό χοιρινό από μπούτι, κομμένο σε μεγάλες μπουκιές
2 κ.σ. βούτυρο
1/4 κούπα ελαιόλαδο
1/4 κούπα χυμό λεμονιού
ξύσμα από 2 λεμόνια
1/2 κούπα λικέρ limoncello
αλάτι, πιπέρι

για τον πουρέ σελινόριζας
2 μεγάλες σελινόριζες (περίπου 1,5 κιλό)
500 ml γάλα
500 ml νερό
αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. βούτυρο

 

Σε ένα βαθύ και πλατύ αντικολλητικό σκεύος πάνω στη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Μόλις κάψουν,ρίχνουμε τα μισά κομμάτια του χοιρινού και τα σωτάρουμε από όλες τις πλευρές τους. Τα αποσύρουμε και ρίχνουμε τα άλλα μισά, συνεχίζοντας την ίδια διαδικασία. Όταν σωταριστούν και τα υπόλοιπα μισά, επαναφέρουμε στο σκεύος και τα πρώτα κομμάτια, αλατοπιπερώνουμε και “σβήνουμε” με το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε λίγο νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και κλείνουμε το καπάκι. Σιγοβράζουμε για περίπου μία ώρα, ή έως ότου τρυπάμε τα κομμάτια με το πιρούνι και δούμε ότι έχουν μαγειρευτεί καλά και έχουν μαλακώσει καλά, προσέχοντας να προσθέτουμε νεράκι, κάθε φορά που πάει να σωθεί. Στο τέλος, ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και το limoncello. Αφήνουμε λίγα λεπτά ακόμα στη φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, και μετά αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
Για τον πουρέ, καθαρίζουμε τις σελινόριζες και τις τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε τα κομμάτια σε μια κατσαρόλα μαζί με το γάλα και το νερό. Το σύνολο των υγρών θα πρέπει ίσα που να σκεπάζει τα κομμάτια της σελινόριζας. Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσει τελείως η σελινόριζα και στη συνέχεια την στραγγίζουμε, την επιστρέφουμε στην κατσαρόλα  και την πολτοποιούμε με το εργαλείο του πουρέ. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και ο πουρές είναι έτοιμος.
Σερβίρουμε το κρέας πάνω από τον πουρέ, μαζί με λίγη σάλτσα, και ολοκληρώνουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο ροζ πιπέρι.

 

 

You Might Also Like

19 Comments

  • Reply Μarion, 17 Δεκεμβρίου 2014 at 07:42

    Του άλλαξες τα φώτα αλλά προς το πολύ καλύτερο θα έλεγα 😉

    Το λεμόνι μου αρέσει στο φαγητό. Την ξεχωριστή πινελιά δίνει όμως το λιμοντσέλο. Τέλεια ιδέα.
    Γιορτινό φαγητό Χρύσα μου και πολύ νόστιμο.
    Θέλω να κάνω κι εγώ πουρέ σελινόριζας. Φαίνεται πολύ ωραίος.

    Φιλιά 🙂

    • Reply Χρύσα 17 Δεκεμβρίου 2014 at 19:56

      Το limoncello το κάνει τελείως διαφορετικό Μάριον.
      Τον πουρέ να τον κάνεις οπωσδήποτε, είναι τόσο διαφορετικός και, όπως βλέπεις, πανεύκολος!
      Φιλιά!

  • Reply peps 17 Δεκεμβρίου 2014 at 08:01

    ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ
    πουρές σελινόριζας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! πεθαίνω κι εχω πολύυυυυυ καιρό να τον φτιάξω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    όσο για το χοιρινό…πολύ καλά έκανες και την άλλαξες τη συνταγή…(δε μ' αρέσει το αυγολέμονο)…θα το μεθύσω με λιμοντσέλο!!!!!!!!!!!!!!
    Σούπερ φαγητό!!!
    Μπράβο!!

    • Reply Χρύσα 17 Δεκεμβρίου 2014 at 19:58

      Ααα, εδώ μιλάμε για έρωτα τότε, όχι απλά πράγματα!
      Να το μεθύσεις το γουρουνάκι, του πάει!
      Φιλάκια!

  • Reply kikitchen and the chef 17 Δεκεμβρίου 2014 at 09:46

    πωπωωωω Χρυσα,θεικο!!!!Πουρε σελινοριζας δεν εχω φαει ποτε,δεν ετυχε αν και ειμαι σιγουρη οτι θα μου αρεσει παααρα πολυ γιατι τρελαινομαι γενικα για σελινο και εντονες γευσεις!!!Το χοιρινο σου ενα ονειρο και αυτο!!!!!…ααα να μην ξεχασω να σου πω…μου αρεσε τοοοσοοο η ιδεα με το κουτι κατω απο το δεντρο!!!!θα το κανω και γωωωωω!!!!
    πολλα φιλια σου στελνω!!!

    • Reply Χρύσα 17 Δεκεμβρίου 2014 at 20:00

      Εσύ βάλε δύο κουτιά, για να μην έχεις δράματα!
      Δοκίμασε τον πουρέ, θα με θυμηθείς!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 17 Δεκεμβρίου 2014 at 11:35

    Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα φτιάχνω χοιρινό με σελινόριζες, λατρεμένο φαγάκι του καλού μου.
    Η σελινόριζα είναι πολύ πιο αρωματική και πιο νόστιμη από το σέλινο και ο πουρές της φαντάζομαι πόσο υπέροχος θα γίνεται!!!!
    Φαγάκι φοβερό έφτιαξες Χρύσα!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 17 Δεκεμβρίου 2014 at 20:01

      Τυχερός ο καλός σου! Κι εμένα μ'αρέσει πάρα πολύ, και ο πουρές είναι πολύ ιδιαίτερος και αρωματικός!
      Φιλάκια Έλενα!

  • Reply AgapameAnDolmas 17 Δεκεμβρίου 2014 at 17:14

    ααα τι ιδιαίτερος πουρες ειν τουτος;;;;; τωρα θα με κανεις να τρεχωνα βρω σελινο!!! φοβερο και πρωτοτυπο θα ηθελα να το δοκιμάσω!!

    • Reply Χρύσα 17 Δεκεμβρίου 2014 at 20:02

      Σελινόριζα, όχι σέλινο, μην μπερδευτείς καλέ!
      Να το δοκιμάσεις!

  • Reply Tante Kiki 17 Δεκεμβρίου 2014 at 18:25

    Πολύ ωραία ιδέα Χρύσα… τον πουρέ σελινόριζας τον φτιάχνω συχνά και τον λατρεύω… τον έκανες υπέροχο και το λικέρ σίγουρα δίνει στο φαγητό μια ιδιαίτερη πινελιά!!!!

    • Reply Χρύσα 17 Δεκεμβρίου 2014 at 20:11

      Ευχαριστώ Κική! Είναι πολύ νόστιμος και διαφορετικός!
      Το limoncello το κάνει πολύ αλλιώτικο!
      Φιλιά!

  • Reply Ελπίδα 17 Δεκεμβρίου 2014 at 20:11

    αγαπημένος συνδυασμος!!! πολλα φιλια Χρύσα μου!!

  • Reply Ερμιόνη 17 Δεκεμβρίου 2014 at 22:19

    Ωραίος ο πουρές σελινόριζας!
    Διαφορετικός σίγουρα και χειμωνιάτικος!
    Και το λιμοντσέλο σίγουρα κάνει τη διαφορά εδώ!
    Μ' αρέσει η ιδέα σου να το χρησιμοποιήσεις σε αλμυρό πιάτο!
    Φιλιά

  • Reply thegreenmixer.com 18 Δεκεμβρίου 2014 at 07:26

    Εγω τέτοια δεν φτιάχνω, αλλά τα τρώω πολύ ευχάριστα από άλλους. Πολύ μου αρέσει ο πουρές σελινόριζας, κάτι διαφορετικό και σπέσιαλ για τις γιορτές. Πολύ ωραία η ιδεά που αφήνεις δωράκια κάτω από το δέντρο.

  • Reply Χρυσαυγή 18 Δεκεμβρίου 2014 at 07:27

    Φανταστική συνταγή!!!!!!!!!!
    Είναι που μου αρέσει πολύ το χοιρινό, είναι που μου αρέσει και η σελινόριζα.
    Εκανες ένα υπέροχο πιάτο που θα το τσάκιζα λέμε!
    Το προτιμώ από το αυγολέμονο χίλιες φορές!!!
    Μπράβο Χρύσα μου!!!!
    Συνέχισε στο Χριστουγεννιάτικο μενού σου!!!!!!!!!!!!

  • Reply Dimitra Decorasylum 18 Δεκεμβρίου 2014 at 11:38

    Για το χοιρινό μαζί σου Χρύσα. Άσε που θα το λατρέψει κι ο Γεώργιος ο οποίος λατρεύει οτιδήποτε έχει λεμόνι!!! Για τον πουρέ…. Δ.Ξ./Δ.Α 🙂
    Καλή συνέχεια στις γιορτινές σου προετοιμασίες!!!

  • Reply Silena 18 Δεκεμβρίου 2014 at 12:09

    Πολύ εντυπωσιακό πιάτο Χρύσα μου, τόσο ως συνταγή όσο και σε παρουσίαση!!!
    Λατρεύω το χοιρινό και το βρίσκω πολύ εορταστικό πιάτο, σίγουρα θα το τσάκιζα!!!
    Πολλά φιλιά!

  • Reply evi@thehealthycook 21 Δεκεμβρίου 2014 at 21:37

    limoncello διαβάζω…. σελινόριζα διαβάζω….. τέλειο φαγητάκι!!!!!
    η κλασσική εκδοχή του χοιρινού με σελινόριζα είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά!!
    καλές γιορτές Χρύσα μου!!!

  • Leave a Reply