Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές

Brownies με λευκή σοκολάτα

24 Νοεμβρίου 2014

 

Ή καλύτερα, ατομικά brownies με “καρδιά” λευκής σοκολάτας, με λίγη ακόμα λιωμένη λευκή σοκολάτα από πάνω, και ένα σοκολατάκι μαύρης σοκολάτας από δίπλα, έτσι, γιατί μας έλειψε η σοκολάτα.
Αλλά να, ήταν που μου φάνηκε λίγο μεγάλο για τίτλος, οπότε ας μείνουμε στην short version…
Η αλήθεια είναι ότι αποφεύγω να φτιάχνω brownies συχνά. Προσπαθώ να κρατήσω μια απόσταση ασφαλείας. Να μην έρθω αντιμέτωπη, ούτε με τη μυρωδιά τους, ούτε με τη γεύση τους. Γιατί θα χάσω, δεν υπάρχει περίπτωση… Θα πέσω, θα παραδοθώ… Είμαι επιρρεπής στους πειρασμούς, τι να κάνω. Γι’ αυτό, προσπαθώ να τους αποφεύγω. Αλλά να, υπάρχουν φορές που λυγίζω…
Οι αφορμές ήταν πολλές. Πρώτα, ήρθε το πακέτο από τη Silikomart. Με το που αντίκρισα τη φόρμα, ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό, και δεν έβγαινε με τίποτα. Ύστερα, ήρθε η ιδέα να στρωθεί το κυριακάτικο τραπέζι στο δικό μου σπίτι, αντί στης μαμάς μου, όπως κάθε εβδομάδα. Ε, κάτι καλό για γλυκό δεν έπρεπε να φτιάξω; Εντάξει, οι αφορμές δεν ήταν και τόσες πολλές, όσες θα ήθελα να πιστεύω. Αλλά να, μια με τα ψαράκια, μια με τις μπάρες, κοντεύω να χάσω το κακό μου όνομα στην πιάτσα, if you know what I mean…

 

Η άλλη αλήθεια είναι, ότι τη συνταγή μου για brownies αρνούμαι να την αλλάξω. Δέχομαι μόνο να την παραλλάξω. Να τα γεμίσω με κομματάκια σοκολάτας, ή με καραμέλες γάλακτος, να τα ψήσω σε ταψάκι, ή σε ατομικά φορμάκια, να τα ψήσω λίγο παραπάνω για να είναι πιο σταθερά, λίγο σαν κέικ, ή να τα ψήσω λίγο λιγότερο, για να τα φάω με το κουταλάκι… Να τα κάνω ίσως λίγο πιο εορταστικά, όπως αυτά. Αλλά πάντα κρατάω την ίδια βάση. Εγώ και τα brownies μου έχουμε χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης, και δεν ρισκάρω να τη χαλάσω…
Αφού λοιπόν δεν αλλάζω τη βάση, είπα να το παίξω λίγο καλλιτέχνης και να προσφέρω στους υψηλούς καλεσμένους μου (μπαμπάκα μου…) ένα επιδόρπιο όμορφο, ελαφρώς εορταστικό, και λίγο… σαν να βγήκε από κουζίνα καλού εστιατορίου (εντάξει, είμαι και λίγο ψωνάρα, δεν το έκρυψα ποτέ…). Γι’αυτό τα brownies είναι το τέλειο γλυκό. Μπορούν να μεταμορφωθούν από απλό συνοδευτικό του καφέ, μέχρι το πιο gourmet γλυκό, ανάλογα με το πώς θα το παρουσιάσουμε.

 

Η άλλη άλλη αλήθεια είναι ότι αυτό το επιδόρπιο επισκίασε το υπόλοιπο γεύμα… Μουγκρητά, αναστεναγμοί, δήθεν ευγένειες για το ποιος θα φάει το τελευταίο, και το απογευματινό τηλεφώνημα της Ερατούλας “πωπωωω, τι πράγμα ήταν αυτό το γλυκό σου ρε παιδί μου… κι εκείνη η λιωμένη σοκολάτα στη μέση… πωπωωω” ήταν μερικές από τις αντιδράσεις του κοινού…
Να σας πω ότι ήταν κολασμένα; Μάλλον το καταλάβατε. Να σας πω να τα φτιάξετε οπωσδήποτε; Χμ, ναι, μόνο αν το κάνετε με δική σας ευθύνη. Θα σας πω μόνο καλές γιορτές, γιατί αυτά τα σοκολατάκια με βάλανε σε χριστουγεννιάτικο mood (άλλο που δεν ήθελα…)!
Και επειδή είπαμε τόσες αλήθειες σήμερα, θα σας πω ότι υπάρχει ένα τελευταίο brownie στην κουζίνα, και μου φωνάζει αυτή τη στιγμή που μιλάμε… Όχι, δεν σκέφτομαι αν θα το φάω ή όχι. Αναρωτιέμαι μόνο, να το ζεστάνω πριν το φάω, ή να μην μπω καν στον κόπο;…..

Η συνταγή (για περίπου 12 ατομικά)

125 γραμ. βούτυρο
100 γραμ. κουβερτούρα
250 γραμ. ζάχαρη
2 αβγά
100 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
180 γραμ. λευκή κουβερτούρα
για τα σοκολατάκια
100 γραμ. κουβερτούρα
Βάζουμε σε ένα μπωλ σε μπαιν-μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων την κουβερτούρα με το βούτυρο. Μόλις έχουν σχεδόν λιώσει (όχι τελείως), αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τελείως. Όταν κρυώσουν λίγο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, και στη συνέχεια τη βανίλια και το αλάτι. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας τώρα με μια κουτάλα ή μια σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς στο μείγμα μας το αλεύρι. Ρίχνουμε το μείγμα στις θήκες για muffins, και βάζουμε στο κέντρο κάθε μίας ένα κομματάκι λευκή σοκολάτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-18 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν να τα ξεφορμάρουμε.
Λιώνουμε την υπόλοιπη λευκή σοκολάτα σε μπαιν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων και περιχύνουμε το κάθε brownie, αμέσως πριν τα σερβίρουμε.
Για να φτιάξουμε τα σοκολατάκια, λιώνουμε την κουβερτούρα και γεμίζουμε την φόρμα σιλικόνης. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο και αφήνουμε για περίπου μία ώρα, μέχρι να κρυώσουν καλά τα σοκολατάκια και να ξεφορμάρονται.
Για τη συνταγή των brownies χρησιμοποιήθηκε η φόρμα για muffins.
Για τα σοκολατάκια, η φόρμα xmas choco tags.
Ευχαριστώ πολύ την εταιρία Silikomart, για την ευγενική χορηγία των προϊόντων της.

 

You Might Also Like

33 Comments

  • Reply kikitchen and the chef 24 Νοεμβρίου 2014 at 08:47

    Καλημερα Χρυσα,
    μας κολασες δευτεριατικα και πρωινιατικα…..
    Ακρως χριστουγεννιατικο το γλυκακι σου….δηλαδη τι γλυκακι…γλυκαρα να λεμε!!!!
    Οσο για το λιγο ψωναρα που ειπες σε καταλαβαινω απολυτα..παθουσα!!!αχαχαχα!!!
    καληηη εβδομαδααα!!!

    • Reply Χρύσα 24 Νοεμβρίου 2014 at 22:53

      Σας κόλασα, ε; Ωραία, ο σκοπός επετεύχθη!
      Φιλάκια Κική!

  • Reply AgapameAnDolmas 24 Νοεμβρίου 2014 at 09:52

    τελεια και χριστουγεννιατικα!!! μ αρεσει συνταγη για τα μπραουνις που ειναι πανευκολη!!!

    • Reply Χρύσα 24 Νοεμβρίου 2014 at 22:53

      Ε, ναι, η συγκεκριμένη συνταγή είναι όντως πανεύκολη!

  • Reply thegreenmixer.com 24 Νοεμβρίου 2014 at 10:23

    Εγώ ήμουν σίγουρη οτι αυτο το λευκό απο πάνω ήταν παγωτό, αλλά είμαι σίγουρη οτι και η λευκή σοκολάτα μια χαρά θα του πάει. Ωραίο γλυκό για μετά το κυριακάτικο φαγοπότι, φούλ στη σοκολάτα οπως μου αρέσει.

    • Reply Χρύσα 24 Νοεμβρίου 2014 at 22:54

      Καλά, το παγωτό είναι πάντα το καλύτερο ταίρι του, αλλά και η λευκή σοκολάτα, πίστεψέ με, είναι εξίσου ταιριαστή!

  • Reply Dimitra Decorasylum 24 Νοεμβρίου 2014 at 10:50

    Πωπωπωπω, τέτοια να βλέπουμε, να κολλάμε και την μύτη στην οθόνη!!!!
    Άκρως δικαιολογημένη πάντως η αντίδραση του "κοινού"!
    Περιμένουμε κι άλλα τέτοια γιορτινά. Άσε τα υγιεινά για μετά τις γιορτές…χεχεχεχε

    • Reply Χρύσα 24 Νοεμβρίου 2014 at 22:55

      Θα έρθουν και τα άλλα γιορτινά, μην ανησυχείς Δήμητρα!
      Προς το παρόν, κολλήστε τη μυτούλα εδώ!

  • Reply - spoonstories- 24 Νοεμβρίου 2014 at 14:15

    Ωχ Παναγίτσα μου πάλι τη βλέπουν τα ματάκια μου! Να τρώω εγώ αυτά που βγάζετε και εσείς να τρώτε πιο υγιεινά, συμφωνώ, χεχε

    • Reply Χρύσα 24 Νοεμβρίου 2014 at 22:56

      Ωραία συμφωνία είναι αυτή, πώς τη σκέφτηκες Λίλια;;;

  • Reply ΕΛΕΝΑ 24 Νοεμβρίου 2014 at 14:40

    Αντε τώρα να ξεκολλήσω την μούρη μου από την οθόνη!
    Κόλαση!!!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα Χρύσα μου!

    • Reply Χρύσα 24 Νοεμβρίου 2014 at 22:56

      Φουλ το brownie σήμερα, έτσι Έλενα;;
      Κόλαση εσύ, κόλαση κι εγώ!

  • Reply Beauty Follower 24 Νοεμβρίου 2014 at 17:57

    Δεν ξερω τι λες, εμενα μου αρεσουν ολες οι φωτογραφιες και θα θελα ενα χιοναθρωπάκι μαζί με το σοκο-βουναλάκι του γρηγορα στο στομάχι μου!

    Καλή σου εβδομάδα 🙂

    • Reply Χρύσα 24 Νοεμβρίου 2014 at 22:57

      Ευχαριστώ κορίτσι, το σοκοβουναλάκι γίνεται πανεύκολα, δοκίμασέ το!

  • Reply Silena 24 Νοεμβρίου 2014 at 18:26

    Μου αρέσουν όλα: οι φωτογραφίες, τα brownies, ο σοκολατένιος χιονάνθρωπος!!!!!!
    Τα θέλω όλα!!!!!! ΟΛΑ!!!!!

    • Reply Χρύσα 24 Νοεμβρίου 2014 at 22:58

      Όλα;;; Ε, άσε καλέ και τίποτα για κανέναν άλλο…!!!

  • Reply Penelope 24 Νοεμβρίου 2014 at 18:35

    Αμ…κι' εγώ στην θέση σου Χρύσα, τις ίδιες "αποστάσεις" θα προσπαθούσα να κρατήσω, έστω και ματαίως :-)))

    Πολύ όμορφο το όλο σύνολο και ακαταμάχητο, ομολογουμένως.

    • Reply Χρύσα 24 Νοεμβρίου 2014 at 22:59

      Ματαίως Πηνελόπη, όπως βλέπεις, ματαίως… Πάει, λύγισα…

  • Reply Ελπίδα 24 Νοεμβρίου 2014 at 19:12

    πω πω πω!!! Μου τρεχουν τα σαλια και μονο που τα βλέπω!! ΟΚ!!! ΚΑΤΑΣΧΟΝΤΑΙ !!

    • Reply Χρύσα 24 Νοεμβρίου 2014 at 23:00

      Δε μου αφήνεις και πολλά περιθώρια, έτσι Ελπίδα; Έλα για καφέ, να ξαναφτιάξω!

  • Reply evi@thehealthycook 24 Νοεμβρίου 2014 at 20:27

    αφού πέρασε ένα δεκάλεπτο για να καταφέρω να πάρω τα μάτια μου από τις φωτογραφίες και να διαβάσω το κείμενό σου, θα σου πω ότι προτιμώ τον μακρύ τίτλο!!! 😀
    τι μου έκανες βραδιάτικα………..

    • Reply Χρύσα 24 Νοεμβρίου 2014 at 23:01

      Ευχαριστώ Εύη μου! Μακρύς, κοντός, η ζημιά ίδια είναι!
      Καλό βράδυ!

  • Reply mia maria 24 Νοεμβρίου 2014 at 22:15

    Τι ωραία! Συγχαρητήρια!

    • Reply Χρύσα 24 Νοεμβρίου 2014 at 23:02

      Ευχαριστώ Μαρία μου!

  • Reply Tante Kiki 25 Νοεμβρίου 2014 at 06:49

    Καλημέρα Χρύσα!!! Με τσάκισες πρωί πρωί… μα τί νοστιμιές είναι αυτές;;;; Τέλεια τα brownies, τέλεια τα σοκολατάκια κι εκείνη η τελευταία φωτό με αποτελείωσε!!!!!
    Με γειά τα δωράκια σου αλλά …στείλε κανένα brownie και κατά δω…
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 25 Νοεμβρίου 2014 at 19:54

      Τέλεια ήταν Κική μου, αλλά… τελείωσαν…. Σνιφ…
      Φιλάκια!

  • Reply fen th 25 Νοεμβρίου 2014 at 07:39

    φαίνονται φανταστικά…θα τα δοκιμάσω!!!

    • Reply Χρύσα 25 Νοεμβρίου 2014 at 19:55

      Εννοείται και θα τα δοκιμάσεις!

  • Reply CookTasteLive 25 Νοεμβρίου 2014 at 09:12

    Δεν νομίζω ότι χρειάζεσαι πολλές αφορμές για να τα φτιάξεις (αν και ομολογουμένως εσύ είχες αρκετές 😛 ..)
    Μια φορά να διαβάσεις δυνατά την long version του τίτλου αρκεί για να φύγεις κατ ευθείαν για κουζίνα.. αν καταφέρεις βέβαια να ξεκολλήσεις από την οθόνη και αυτές τις photo!!

    • Reply Χρύσα 25 Νοεμβρίου 2014 at 19:56

      Μωρέ από τις φωτογραφίες ξεκολλάς… Από τα brownies μετά δεν ξεκολλάς!
      Γι'αυτό φοβάμαι να τα φτιάχνω!

  • Reply Μarion, 26 Νοεμβρίου 2014 at 20:11

    Τι ωραία που έβαλες τα choco tags από δίπλα 🙂
    Πολύ ωραία (τα ίδια δωράκια πήρα κι εγώ 😉 )

    Εγιναν εορταστικά τα browinies .. είναι χιονισμένα.
    Ωραία παρουσίαση Χρύσα μου

    Φιλιά πολλά

  • Reply lenia 27 Νοεμβρίου 2014 at 12:41

    Πώς να αντισταθείς σε τέτοιο φανταστικό γλυκάκι;;;;Με κόλασες μεσημεριάτικα!!!!!!!!

  • Reply Dimitra 11 Δεκεμβρίου 2014 at 10:37

    Ντάξ! έχω πάθει πλάκα από τη μέρα που ανέβασες αυτή τη συνταγή με αυτή τη φανταστική παρουσίαση!!! Άπειρα μπράβο Χρυσαχέρα μου!!!!

  • Leave a Reply