Κυρίως Πιάτα, Συνταγές, Ψάρι/Θαλασσινά

Φιλέτο πέρκας στην κατσαρόλα κρασάτο, με κρεμμύδια, μουστάρδα και κάπαρη

13 Νοεμβρίου 2014
lemon-mustardperch1

 

Η σχέση μου με τα ψάρια έχει περάσει από διάφορα στάδια. Όταν ήμουν μικρή, κάθε φορά που με έβαζε η μαμά μου να τα φάω ήταν σαν να με έβαζε τιμωρία, αλλά νομίζω ότι αυτό θεωρείται και κάπως φυσιολογικό για τα παιδιά (εκτός ίσως από το γιο μου, ο οποίος το καλοκαίρι καταβρόχθιζε τις ψητές σαρδέλες πιο γρήγορα από μένα). Όσο μεγάλωνα, άρχισα να εκτιμάω τη γεύση τους και να τολμάω να δοκιμάζω διαφορετικά είδη και διαφορετικά μαγειρεμένα ψάρια. Τώρα πια, στα γκουχουχουτέσσερα, μπορώ να πω ότι τα απολαμβάνω. Αλλά.
Απολαμβάνω να τα τρώω. Όχι να τα μαγειρεύω. Με τίποτα δε θέλω να τα μαγειρεύω. Τηγανητά ψάρια στην δικιά μου κουζίνα; Δε νομίζω. Ακόμα και στο φούρνο, δεν την μπορώ τη μυρωδιά που αφήνουν… Έχω πάθει τη φοβία ότι θα πάω να ψήσω κέικ μετά από μέρες και θα μυρίζει ψαρίλα αντί για βανίλια. Επομένως το αποφεύγω. Πολύ. Αλλά.

 

 

Στην κατσαρόλα; Hell yeah που λένε και στο χωριό μου. Ναι, ok, δεν μπορείς να αποφύγεις τελείως τις μυρωδιές, αλλά περιορίζονται κατά πολύ. Και αυτό μετράει. Επιπλέον, η κατσαρόλα σου δίνει τη δυνατότητα να «παίξεις» με πολλά διαφορετικά υλικά, με σάλτσες ή χωρίς αυτές, γεγονός που σημαίνει ότι μπορείς ακόμα και να καμουφλάρεις το ψαράκι και να το φάνε εύκολα τα πιτσιρίκια. Εντάξει, ίσως όχι αυτό το συγκεκριμένο πιάτο, που είναι λίγο… μεθυσμένο, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι.
Αυτό το πιάτο όμως θα σας λύσει τα χέρια, πιστέψτε με. Χρονομετρημένα 15 λεπτά, μαζί με την προετοιμασία. Δηλαδή, ποια προετοιμασία, να’χαμε να λέγαμε…. Και νόστιμο…. Τόσο νόστιμο. Το ψάρι γίνεται λουκούμι, ζουμερό και τρυφερό, τα κρεμμύδια μπαίνουν στο παιχνίδι ως κανονικό συστατικό, καραμελώνουν ελαφρώς (και ξέρετε πόσο μου αρέσει αυτό), το κρασί κάνει όλη τη δουλειά, η μουστάρδα αρωματίζει και φτιάχνει μια υπέροχα δεμένη σάλτσα, και η κάπαρη δίνει αυτή τη διαφορετική νότα σε κάθε μπουκιά που τη συναντάς. Σας συμβουλεύω να δοκιμάσετε και λίγο πιο καυτερή μουστάρδα αν έχετε, θα του δώσει πιο πολύ χαρακτήρα. Εγώ έβαλα 1 κουταλιά απαλή, και 1 κουταλιά καυτερή. Αν είχα ένα βαζάκι dijon θα έβαζα οπωσδήποτε από αυτήν, αλλά δεν είχα. Ή και μια εγγλέζική, ίσως ακόμα καλύτερα….Επίσης, εννοείται ότι μπορείτε να το δοκιμάσετε με όποιο φιλέτο ψαριού σας αρέσει, εγώ προχθές βρήκα ωραία πέρκα, αλλά και γλώσσα, μπακαλιάρος, ό,τι σας αρέσει, μια χαρά θα είναι.
Εδώ στο blissfoodάδικο, το μότο είναι «food that makes me happy…». Ε, αυτό εδώ ακριβώς είναι…

 

Η συνταγή (για 4 μερίδες)

800 γραμ. φιλέτο πέρκας (ή άλλου ψαριού)
1 κούπα ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μισοφέγγαρα
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
χυμός από 1 λεμόνι
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. κάπαρη
αλεύρι για το πανάρισμα
αλάτι, πιπέρι

 

Κόβουμε τα φιλέτα σε μικρότερα κομμάτια και τα αλευρώνουμε. Βάζουμε μία κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο στη φωτιά, και μόλις ζεσταθεί πολύ ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Όταν κάψει το λάδι, βάζουμε με προσοχή και λίγα-λίγα τα κομμάτια του ψαριού μέσα στην κατσαρόλα. Ανάλογα με το μέγεθος της κατσαρόλας, μπορεί να χρειαστεί να τα σωτάρουμε και σε δύο δόσεις. Τα σωτάρουμε από τη μία πλευρά, και μόλις χρυσίσει (όχι παραπάνω από 2 λεπτά), τα γυρνάμε από την άλλη. Όταν χρυσίσουν και από τη δεύτερη πλευρά τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο στην άκρη. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και την κάπαρη (προσέχουμε να την έχουμε ξαρμυρίσει καλά). Ανακατεύουμε και τοποθετούμε προσεκτικά ξανά τα φιλέτα στην κατσαρόλα, πάνω από τα κρεμμύδια. Κουνάμε λίγο την κατσαρόλα να σκεπαστούν τα φιλέτα από τη σάλτσα (δεν ανακατεύουμε για να μη διαλυθούν), χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό για περίπου 3-4 λεπτά.
Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνοδεύουμε με λαχανικά στον ατμό ή βραστά, ή με σαλάτα εποχής.

 

 

Σχετικά άρθρα

24 Σχόλια

  • Reply Dimitra Decorasylum 13 Νοεμβρίου 2014 at 08:50

    Εγώ πάλι έχω μείνει στην παιδική μου αντίδραση για τα ψαρικά και δεν βλέπω να αλλάζει πλέον 😉
    Την καλημέρα μου!

    • Reply Χρύσα 13 Νοεμβρίου 2014 at 20:29

      Δεν πειράζει καθόλου Δημητρούλα, να'σαι καλά που πέρασες ούτως ή άλλως!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 13 Νοεμβρίου 2014 at 10:12

    Χρόνια μαγειρεύω την πέρκα με μουστάρδα στην κατσαρόλα, είναι από αυτά τα φαγητά που μου λύνουν τα χέρια με την ταχύτητα μαγειρέματός τους.
    Εγώ βάζω σκορδάκι αντί για κρεμμύδι και προσθέτω πατάτες για να γίνει πιο….. φαγάκι.
    Η πέρκα είναι από τα ψάρια που μας αρέσουν, και το πιάτο σου μου άρεσε πολύ!
    Γενικά όμως εμείς είμαστε ψαροφάγοι, ευτυχώς και τα παιδιά μου το ίδιο, δεν βλέπω να έχουν αποκτήσει κανένα ψυχικό τραύμα από την ψαροφαγία χα χα χαα!
    Φιλιά πολλά Χρύσα μου!

    • Reply Χρύσα 13 Νοεμβρίου 2014 at 20:33

      Ωραία, ελπίζω κι ο δικός μου να συνεχίσει να τα τρώει και να μην πάρει το χουι της μαμάς του! Σκέφτηκα κι εγώ να βάλω σκόρδο, αλλα είπα να το αποφύγω… Και το γέμισα με τα κρεμμύδια τελικά!
      Φιλιά Ελενάκι!

  • Reply kikitchen and the chef 13 Νοεμβρίου 2014 at 12:27

    εγω Χρυσα μου ειμαι η χαρά του ψαρά!!!
    Μ αρεσουν σχεδον ολα ταψαρια και τα ψαρικα και το πιο "βιτσιοζικο" απ ολα ειναι οτι τρελαινομαι να καθαριζω ψαρια και επισης η ψαριλα που σου ρχεται οταν περνας απο ψαραδικο για μενα ειναι ευωδια!!!!
    Μ αρεσει πολυ η συνταγη σου και ειναι σιγουρο οτι την επομενη φορα που θα αγορασω περκα θα κανω την λαχταριστη συνταγη σου!!!!!
    φιλια πολλα!!!!

    • Reply Χρύσα 13 Νοεμβρίου 2014 at 20:35

      Απαπα! Εσυ Κικη είσαι άλλη κατηγορία!
      Να τη δοκιμασεις, ειμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!

  • Reply thegreenmixer.com 13 Νοεμβρίου 2014 at 15:06

    Και εγώ το ίδιο θέμα έχω με τα ψάρια και γι'αυτο τα ψήνω στο γκριλ στη βεράντα, αλλά καταντάει βαρετό μετά από λίγο τα ίδια και τα ίδια.
    Πολύ ωραία η συνταγή, τρελαίνομαι και εγώ για καραμελλωμένα κρεμμύδια και πιστεύω ότι θα ταιρίαζει ωραία με το ψαρι.

    • Reply Χρύσα 13 Νοεμβρίου 2014 at 20:38

      Ναι, ακόμα και ψημένα στο γκριλ, ή και στα κάρβουνα ακόμα καλύτερα, άμα είναι το ίδιο και το ίδιο, το βαριέσαι!
      Ταίριαξαν όντως πολυ ωραία!
      Φιλιά Τάνια!

  • Reply peps@pepi's kitchen 13 Νοεμβρίου 2014 at 15:29

    Ωραιότατο, ελαφρύ και υγιεινό!!!

    • Reply Χρύσα 13 Νοεμβρίου 2014 at 20:39

      Είναι όντως και τα τρία!

  • Reply Ελπίδα 13 Νοεμβρίου 2014 at 19:38

    Εγω πάλι κατι σε μετρια κατασταση με τα ψαρια.. Μου αρεσουν καποια συγκεκριμενα ειδη και τρωω απο αυτα.. Συνηθως οταν τα ψήνει ο μπαμπας μου στα καρβουνα.. ή κάποια τηγανιτα (που πλεον τα κάνω σπάνια..) Ομως πρεπει να τα βαλω οπωσδηποτε στη διατροφη μας για χαρη του Νικολα!! Τη βαζω στα υπόψην τη συνταγη και μολις βρω περκα.. θα τη δοκιμασω!! πολλα φιλια Χρυσα μου!!

    • Reply Χρύσα 13 Νοεμβρίου 2014 at 20:42

      Μπορείς να κάνεις τη virgin εκδοχή του για το Νικόλα, είναι πολύ εύκολη η γεύση του για τα παιδιά. Ή και με ντοματούλα… Θα σκεφτώ κι αλλα…
      Φιλάκια Ελπιδάκι!

  • Reply Ερμιόνη 13 Νοεμβρίου 2014 at 20:54

    Πολύ μου αρέσει έτσι όπως βλέπω τα κρεμμύδια πάνω από το φιλέτο.
    Το πιάτο σου είναι αξιοζήλευτο Χρύσα, πλούσιο σε οφέλη αλλά και σε γεύση.
    Το γεγονός ότι μαγειρεύεται στην κατσαρόλα μου αρέσει πολύ!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 14 Νοεμβρίου 2014 at 20:42

      Αυτά τα κρεμμύδια που σου άρεσαν κάνουν ολη τη διαφορά Ερμιόνη!
      Τα οφέλη του είναι δεδομένα, και για τη γεύση εγγυώμαι!
      Φιλάκια!

  • Reply evi@thehealthycook 14 Νοεμβρίου 2014 at 14:16

    hell yeah!!! σούπερ συνταγή!! η κάππαρη που χρησιμοποίησες μου αρέσει πολύ! ταιριάζει πολύ με το ψάρι! ΧΧΧ

    • Reply Χρύσα 14 Νοεμβρίου 2014 at 20:44

      Τη χρησιμοποιώ συχνά την κάπαρη, μου αρέσει πολύ!
      Χαίρομαι που σου αρέσει Εύη, είναι από τις αγαπημένες μου συνταγές για ψάρια!
      Φιλάκια!

  • Reply Foodaki by Eleanna 14 Νοεμβρίου 2014 at 22:15

    Τι μου θύμισες Χρύσα 🙂 Όταν ήμουν μικρή, δεν υπήρχε μεγαλύτερη απογοήτευση από το να γυρίσω πεινασμένη από το σχολείο και να βρω ψάρι ψητό για μεσημεριανό! Όχι τίποτα άλλο, αλλά έπρεπε να προσέχω τις μπουκιές μου παρά την πείνα και να καθαρίζω προσεκτικά μην μου ξεφύγει κανένα κοκαλάκι… Χάλια χαχα

    Η συνταγή σου εξαιρετική και θα τη δοκιμάσω γιατί πρέπει κάποια στιγμή να αγαπήσω τα ψάρια 😉 Φιλάκια!

    Υ.Γ. Νομίζω το Zara Home πρέπει να μας κάνει ειδική έκπτωση στις food bloggers για τα τέλεια props του!

    • Reply Χρύσα 15 Νοεμβρίου 2014 at 06:54

      Πωπω, όλοι τα ίδια τραυματα έχουμε! Χαχαχα!
      Ευχαριστώ Ελεάννα μου!
      Υ.Γ. Μήπως να οργανωθούμε λίγο;… 😉

  • Reply - spoonstories- 14 Νοεμβρίου 2014 at 23:56

    Με έφερε η μυρωδιά της νοστιμιάς σου Χρύσα! Λίγο ακόμα και θα βρω το σπίτι σου,χαχα

    • Reply Χρύσα 15 Νοεμβρίου 2014 at 06:55

      Ελα, κοντά είσαι, δυο τετράγωνα παρακάτω… 😉

  • Reply Silena 15 Νοεμβρίου 2014 at 11:48

    Με το ψάρι έχω απίστευτα καλή σχέση και μπορώ να δοκιμάσω σχεδόν τα πάντα!!!! Υπέροχα υλικά που σίγουρα δίνουν πεντανόστιμο πιάτο!!!
    Πολύ μου αρέσει που γίνεται στην κατσαρόλα γιατί με το φούρνο έχω κι εγώ ένα θεματάκι!!!
    Καλό ΣΚ!!!

  • Reply Penelope 15 Νοεμβρίου 2014 at 17:17

    Η σχέση μου με τα ψάρια ήταν και παραμένει …σχέση στοργής και τρελής αγάπης!

    Μου αρέσει πολύ το όλο σύνολο της πρότασής σου Χρύσα, και υπόσχομαι στον εαυτό μου πρώτα απ' όλα, και μετά σ' εσένα, ότι θα την δοκιμάσω σίγουρα μέσα στην εβδομάδα.

    Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.

  • Reply Χρυσαυγή 15 Νοεμβρίου 2014 at 19:18

    Ψάρι!!!!!!!!!!!!! Ναι, ναι, ναι!!!
    Ειδικά εν όψει Χριστουγέννων είναι απαραίτητο.
    Πόσο μάλλον έτσι μαγειρεμένο και περιποιημένο!
    Λατρεύω ψάρια και ειδικά τα φιλέτα ψαριών.
    Μπράβο Χρύσα! Μπουκιά και συγχώριο!!

  • Reply Tante Kiki 17 Νοεμβρίου 2014 at 12:13

    Είναι πολύ ωραία μαγειρεμένη η πέρκα σου Χρύσα… τόσο ωραία που, παρόλο που δεν τρελλαίνομαι για ψάρια… την λιμπίστηκα και νομίζω ότι θα την φτιάξω!!!

  • Απάντηση