Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Σαλάτες, Συνταγές

Χειμωνιάτικος “ντάκος” με παντζάρι, φέτα και μαϊντανό

6 Νοεμβρίου 2014

 

Χθες το απογευματάκι, όταν γύρισα από τη δουλειά είχα το γνωστό προβληματισμό της τεμπέλας που δεν έχει φροντίσει για το φαγητό της ημέρας (όπου “τεμπέλα” βάλτε “πολυάσχολη”, “εργαζόμενη μάνα” “τρέχω-όλη-μέρα-και-οι-ώρες-δε-φτάνουν”, για να συνεννοηθούμε). Οι λίγες φακές που είχαν μείνει από την προηγούμενη προοριζόταν για το μικρό σίφουνα, επομένως έπρεπε να φανώ ευρηματική. Ευτυχώς το μεγάλο μου αγόρι δεν έχει ποτέ κανένα πρόβλημα να φάει το μεσημέρι “μόνο μια σαλάτα”, ή και γενικότερα ό,τι του σερβίρεις (ακόμη κι αν του σερβίρεις καταλόγους για delivery), οπότε η παντελής έλλειψη οποιασδήποτε μορφής κρέατος αλλά και διάφορων άλλων υλικών από το ψυγείο δεν με προβλημάτισε. Φέρνοντας λοιπόν με το μάτι μου ένα γύρο στην κουζίνα, έπαθα αυτό που σε άπταιστα ελληνικά ονομάζουμε “έφαγα φλασιά”.
Τα βρασμένα παντζάρια που είχα στο ψυγείο προοριζόταν για τη νέα αγαπημένη μου σαλάτα. Τη σαλάτα αυτή ήθελα κάποια στιγμή να σας τη δείξω, γιατί θεωρώ το συνδυασμό των υλικών της κορυφαίο. Παντζάρι, φέτα, σκορδάκι, μαϊντανός, λαδάκι και μπαλσάμικο. Μπορώ να φάω μέχρι που να με πονέσει η κοιλιά μου… Αλλά εντάξει, δεν θα τη σέρβιρα για κυρίως πιάτο (ίσως μόνο στον εαυτό μου…). Και μετά τα είδα εκεί πάνω στο τραπέζι…

 

Κρίθινα παξιμάδια που ήρθαν κατευθείαν απ’το Ρέθυμνο, μετά από παραγγελία του Κώστα από κρητικό συνάδελφό του. Έχω ξεχάσει να σας αναφέρω ότι ο καλός μου “ψοφάει” για κρητικούς ντάκους. Από τότε που πήγαμε διακοπές στα Χανιά, πριν από μερικά χρόνια, δεν μπορεί να το ξεπεράσει! Το καλοκαίρι πιστεύω ότι θα μπορούσε να τρώει αποκλειστικά και μόνο ντάκους. Ναι αλλά, το φετινό καλοκαίρι πέρασε, και μαζί του πέρασαν και οι νόστιμες, ζουμερές καλοκαιρινές ντομάτες, οπότε έμειναν κάτι τελευταίες κριθαροκουλούρες, χωρίς ταίρι να μας κοιτάνε παραπονεμένες.
Κι αν αντί για ντομάτες βάλουμε παντζάρια; Κι αν προσθέσουμε όλα τα υλικά της νέας αγαπημένης μου σαλάτας; Μέχρι εκεί προβληματίστηκα. Όχι παραπέρα. Σε δέκα λεπτάκια οι χειμωνιάτικοι “ντάκοι” είχαν σερβιριστεί και στήθηκαν καμαρωτοί καμαρωτοί για να φωτογραφηθούν. Με ό,τι φως μπορούσε να βρεθεί στις πέντε το απόγευμα στη συννεφιασμένη Θεσσαλονίκη. Καμιά φορά έχει πολύ περισσότερη σημασία να κρατήσεις εκείνη τη στιγμή που σου ήρθε η ιδέα, παρά να κυνηγάς το σωστό φως…

 

Η συνταγή (για κάθε ντάκο)
1 ντάκο ή κριθαροκουλούρα
1 παντζάρι βρασμένο
30 γραμ. τυρί φέτα
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/4 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
1 κ.γ. καρυδόψιχα
ελαιόλαδο
ξύδι μπαλσάμικο
Βρέχουμε το ντάκο με νερό και τον περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Τον αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε την υπόλοιπη σαλάτα. Κόβουμε σε κυβάκια το παντζάρι και το ρίχνουμε σε ένα μπωλ. Τρίβουμε τη φέτα με τα χέρια μας μέσα στο μπωλ και προσθέτουμε το μαϊντανό, το σκόρδο, την καρυδόψιχα, λίγο ακόμα ελαιόλαδο και ξύδι μπαλσάμικο, όσο μας αρέσει. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και τοποθετούμε την παντζαροσαλάτα πάνω στο παξιμάδι. Πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα καρυδόψιχα, αν θέλουμε, και σερβίρουμε.
Σημείωση: ίσως προσέξατε ότι δεν υπάρχει αλάτι στη συνταγή. Αυτό συμβαίνει γιατί εγώ δεν βάζω ποτέ αλάτι σε σαλάτα που έχει μέσα φέτα, μου φαίνεται πολύ αλμυρό το αποτέλεσμα. Αν παρόλα αυτά εσείς δεν έχετε πρόβλημα, μπορείτε φυσικά να προσθέσετε όσο σας αρέσει.

 

 

You Might Also Like

33 Comments

  • Reply Dimitra Decorasylum 6 Νοεμβρίου 2014 at 09:57

    Αν και δεν είμαι καθόλου οπαδός των πατζαριών (σε διαγώνιο αντίθεση με τον καλό μου) θα σταθώ στα υπέροχα χρώματα των χειμωνιάτικων ντάκος σου! Φαίνονται τόσο λαχταριστά που ακόμα κι εγώ δεν θα αντιστεκόμουν και θα έπαιρνα μία πιρουνιά 😉

    • Reply Χρύσα 6 Νοεμβρίου 2014 at 21:08

      Λοιπόν, κι εγώ δεν τα έτρωγα καθόλου μέχρι πριν λίγα χρόνια, αλλά τώρα τα λατρεύω!
      Μήπως να έδινες μια δεύτερη ευκαιρία;

  • Reply kikitchen and the chef 6 Νοεμβρίου 2014 at 11:57

    Γεια σου Χρυσα!!!!
    Σε βρισκω ακρως ευρηματική!!!!!τι σημασια εχει το φως,το αποτελεσμα του πιατου σου ειναι εξαιρετικο!!λατρευω τα πατζαρια ειδικα οταν γλυκιζουν λιγο….μαζι και με κρατς κρουτς μμμμμμ απολαυση!!!!!!!

    • Reply Χρύσα 6 Νοεμβρίου 2014 at 21:09

      Πολυ χαίρομαι που σου άρεσε το αποτέλεσμα Κικη!
      Δοκίμασέ το!

  • Reply peps 6 Νοεμβρίου 2014 at 12:07

    Τρελλαίνομαι για παντζαροσαλάτα και πάνω στη συγκεκριμένη κριθατοκουλούρα απο Ρέθυμνο (την έχω δοκιμάσει) θα είναι άπαιχτη!!!

    ..ούτε κι εγώ βάζω αλάτι…

    Φιλιά!!!

    • Reply Χρύσα 6 Νοεμβρίου 2014 at 21:14

      Είναι πολύ ταιριαστός συνδυασμός, ισορροπεί ανάμεσα στη γλύκα του παντζαριού και την πικαντικη γεύση της φέτας…

  • Reply ΕΛΕΝΑ 6 Νοεμβρίου 2014 at 14:42

    Συνδυασμός απίστευτος, ο χειμωνιάτικός σου ντάκος δεν υστερεί καθόλου σε νοστιμιά από τον καλοκαιρινό!!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    • Reply Χρύσα 6 Νοεμβρίου 2014 at 21:16

      Κάθε πράγμα στον καιρό του δε λένε;;;
      Φιλάκια Έλενα!

  • Reply Notoula 6 Νοεμβρίου 2014 at 14:59

    Θα την δοκιμάσω σίγουρα! Κάνε και ντάκο με τοματίνια, κατίκι (αν δεν σου αρέσει φέτα), κάπαρη, μπαλσάμικο και λαδάκι και θα ξετρελαθείς!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 6 Νοεμβρίου 2014 at 21:19

      Μμμμ, μου αρέσει πολύ και αυτός ο συνδυασμός Γιώτα! Με κατικι ή με φέτα, το ίδιο τέλειος!

  • Reply Ariadni St. 6 Νοεμβρίου 2014 at 17:15

    Ωραία η δικη σου εκδοχή του ντάκου!

    • Reply Χρύσα 6 Νοεμβρίου 2014 at 21:20

      Όλες ωραίες είναι Αριάδνη!

  • Reply Ελπίδα 6 Νοεμβρίου 2014 at 19:58

    μου αρεσουν πολυ τα παντζαρια.. αλλα νομιζω θα τα δοκιμασω χωρις ντακο.. πολλα φιλαι Χρυσα μου!!

    • Reply Χρύσα 6 Νοεμβρίου 2014 at 21:22

      Όπως το προτιμάς Ελπιδακι! Και σκετη η σαλάτα είναι τέλεια!

  • Reply Silena 6 Νοεμβρίου 2014 at 20:23

    Νέα πνοή και νέα γεύση στον αγαπημένο μας ντάκο!!!!! Μου αρέσει πάρα πολύ και σίγουρα θα το δοκιμάσω!!!!!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 6 Νοεμβρίου 2014 at 21:24

      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε τόσο Σιλένα! Δοκίμασε και πες μου τη γνώμη σου!

  • Reply Ερμιόνη 6 Νοεμβρίου 2014 at 20:37

    Πολύ μου αρέσει η ευρηματικότητα σου βρε Χρύσα!
    Αν από το "τίποτα" μπορείς να φτιάξεις ένα τόσο ωραίο πιάτο μπράβο σου ειλικρινά!
    Και μπράβο και στον άντρα του σπιτιού που δεν έχει κολλήματα της μορφής, "θέλω να τρώω κρέας" και άλλα τέτοια. Αυτό αν μη τι άλλο κάνει τη ζωή σου και το μαγείρεμα πολύ πιο εύκολο!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 6 Νοεμβρίου 2014 at 21:30

      Κοιτα ποιος μιλάει για ευρηματικότητα!!!
      Τα απλά υλικά κάνουν θαύματα κι εσυ το ξέρεις πολυ καλά Ερμιόνη!
      Είδες το αγόρι μου τι καλό που είναι; Όντως με διευκολύνει πολυ!

  • Reply mookies 7 Νοεμβρίου 2014 at 01:37

    Μόλις διαπίστωσα ότι αναμφίβολα προτιμώ τον χειμωνιάτικο ντάκο!
    Εξαιρετικό σαν υλικά/γεύση αλλά και σαν χρώμα!

    • Reply Χρύσα 7 Νοεμβρίου 2014 at 20:37

      Ε, θα το κάνουμε μόδα, τελείωσε!
      Χαίρομαι που σου άρεσε Μίνα!

  • Reply Foodaki by Eleanna 7 Νοεμβρίου 2014 at 18:11

    Παντζαροσαλάτα σε ντάκο! Πςςςςς τι είπες τώρα! (κατά πώς τα λέει η νεολαία!) Φοβερή ιδέα Χρύσα, και καρύδια και φέτα και όλα! Ευτυχώς πάντως που το μεγάλο σου αγόρι είναι συνεργάσιμο 😉 Έχεις και μικρά (αγόρια);

    • Reply Χρύσα 7 Νοεμβρίου 2014 at 20:39

      Και καρύδια, και φέτα, και ό, τι άλλο σου ταιριάζει Ελεάννα!
      Το μεγάλο μου αγόρι (ο καλός μου) είναι πάντα συνεργάσιμο! Έχω και ένα μικρό, γνωστό και ως "μικρός σίφουνας", που κάνει για εκατό!
      Φιλάκια!

  • Reply CookTasteLive 8 Νοεμβρίου 2014 at 09:20

    Τα κρίθινα παξιμάδια τα τιμώ ιδιαιτέρως το καλοκαίρι, αλλά δεν είχα σκεφτεί ποτέ να κάνω χειμωνιάτικη εκδοχή ντάκου. Φοβερή η ιδέα σου. Θα δοκιμαστεί σίγουρα!

    • Reply Χρύσα 8 Νοεμβρίου 2014 at 14:52

      Ούτε κι εγώ το είχα σκεφτεί μέχρι τώρα, αλλά τώρα που το βρήκα, δύσκολα θα το αλλάξω!

  • Reply Beauty Follower 8 Νοεμβρίου 2014 at 09:52

    Πολύ ομορφα χρώματα… ωραια αλλαγη για τον Χειμώνα!

    Καλό Σαββατοκύριακο 🙂

    • Reply Χρύσα 8 Νοεμβρίου 2014 at 14:53

      Χειμωνιάτικη συμφωνία χρωματων…
      Επίσης!

  • Reply evi@thehealthycook 8 Νοεμβρίου 2014 at 10:45

    έγραψες!! τέλος!!
    😉

    • Reply Χρύσα 8 Νοεμβρίου 2014 at 14:54

      Και άκρως υγιεινό, έτσι; Όχι, πες!

  • Reply Penelope 8 Νοεμβρίου 2014 at 15:31

    Καταπληκτική έμπνευση Χρύσα μας!
    Θα δοκιμαστεί σίγουρα από Δευτέρα, που έχουμε λαϊκή για την προμήθεια παντζαριών, καθώς κι' εγώ έχω την ίδια μανία με τους ντάκους. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα ελαφρύ βραδινό.
    Καλό υπόλοιπο στο ΣΚ σας.

  • Reply Elenis Cooking 9 Νοεμβρίου 2014 at 18:05

    Πολύ μου αρέσει η ιδέα σου Χρύσα μου, δεν το είχα σκεφτεί καθόλου. Αγοράζω παντζάρια και τη δοκιμάζω!!!
    Φιλάκια πολλά!

  • Reply Μarion, 9 Νοεμβρίου 2014 at 21:15

    Noμίζω πως ο χειμωνιάτικος ντάκος Χρύσα μου παίρνει τα σκήπτρα από τον καλοκαιρινό και την ντοματούλα
    Υπέροχη η ιδέα σου και η σαλάτα σου με τα παντζάρια.
    Ενα πολύ ωραίο ορεκτικό, συνοδευτικό, κυρίως… όλα τα έχει.
    Μπράβο !!!

    Φιλιά πολλά

  • Reply lenia 15 Νοεμβρίου 2014 at 12:06

    Tέλεια ιδέα,Χρύσα μου! Μια αλλιώτικη κ λαχταριστή εκδοχή του ντάκου!
    Καλό ΣΚ, κοριτσάκι!

  • Reply Tante Kiki 17 Νοεμβρίου 2014 at 12:19

    Τέλεια ιδέα και με βλέπω το βράδυ να φτιάχνω μια τέτοια σαλάτα!!! μα είναι νοστιμότατος ο ντάκος έτσι!!!

  • Leave a Reply