Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Dumplings (κινέζικα ραβιόλια) στον ατμό

16 Οκτωβρίου 2014
steameddumplings6

 

Στη γειτονιά μου, από πάάάρα πολλά χρόνια πριν, υπήρχε ένα κινέζικο εστιατόριο, το οποίο ήταν από τα πιο αυθεντικά κινέζικα εστιατόρια όπου μπορεί να φάει κανείς, κι αυτό, όχι μόνο επειδή το λέω εγώ, αλλά επειδή το έλεγε πάντα άνθρωπος που έχει φάει όλη την Κίνα με το κουτάλι. Αυθεντικά πιάτα, αυθεντική διακόσμηση, κινέζοι ιδιοκτήτες, μάγειρες, σερβιτόροι. Έμπαινες μέσα και ήσουν στο Πεκίνο βρε παιδί μου. Και δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει ακόμα, αλλά αγαπώ, αγαπώ, αγαπώ την κινέζικη κουζίνα!
Η αυθεντική εμπειρία συνεχιζόταν και στο delivery, το οποίο προτιμούσαμε συχνά, με την προσπάθεια να συνεννοηθούμε στο τηλέφωνο με την κοπέλα που έπαιρνε την παραγγελία, η οποία η καημένη δεν μπορούσε να προφέρει το «ρ», και το άλλαζε με «λ». Φανταστείτε λοιπόν να σου επιβεβαιώνει στο τηλέφωνο τα στοιχεία αποστολής, όταν η διεύθυνσή σου είναι στην οδό Καρολίδου, μένεις στον τρίτο όροφο, και το επίθετο του Κώστα ξεκινάει από «Κρ». Όλα αυτά με κινέζικη προφορά και με «λ», αντί για «ρ».

 

 

Δυστυχώς όμως, το συγκεκριμένο εστιατόριο πριν από καναδυό χρόνια έκλεισε… Και τέλος η αυθεντική κινέζικη κουζίνα στη γειτονιά, και τέλος η αυθεντική διακόσμηση, και τέλος ο «τλίτος όλοφος».
Από όλα τα πιάτα που είχε το μενού του, και είχε πολλά, ένα πράγμα μου έλειψε περισσότερο. Τα dumplings στον ατμό. Τα έχω ψάξει και αλλού. Δεν βρήκα πουθενά τη γεύση που είχαν αυτά που ήξερα. Δεν μου είχε περάσει βέβαια ποτέ από το μυαλό μου να τα φτιάξω. Και ξαφνικά, φέτος το καλοκαίρι έπεσε στα χέρια μου ένα τεύχος του «Γαστρονόμου», με ένα αφιέρωμα στο πώς να ετοιμάσεις ένα αυθεντικό κινέζικο τραπέζι, το οποίο ξεκινούσε με αυτή τη συνταγή, ως ορεκτικό. Τη διάβασα προσεκτικά. Προσπαθούσα να φέρω στη γεύση μου το συνδυασμό των υλικών που διάβαζα. Ήμουν σχεδόν βέβαιη ότι θα είχαν το αποτέλεσμα που έψαχνα.
Έκοψα τη σελίδα και την κράτησα μέχρι να έρθει η ώρα να τα φτιάξω. Το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να βρω τα φύλλα της ζύμης.
Εντάξει, δε χρειαζόταν να ψάξω και πολύ, ξέρω πού μπορώ να βρω ακόμα και το πιο περίεργο υλικό της πιο μακρινής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμη κι αν βρίσκεστε σε μέρος που δεν μπορείτε να βρείτε υλικά της κινέζικης κουζίνας, δείτε εδώ μια συνταγή για να φτιάξετε τα φύλλα, δε μου φαίνεται πολύ δύσκολη,  μάλλον την επόμενη φορά θα τα δοκιμάσω κι εγώ έτσι…

 

Το αποτέλεσμα τελικά; Εντάξει, ότι και να πω είναι λίγο γι’ αυτή τη γεύση. Τζίντζερ, σκόρδο, σόγια σως, κρεμμυδάκι φρέσκο, χαρακτηριστικά αρώματα της κινέζικης κουζίνας, δίνουν εξαιρετική ώθηση στον κιμά, και το μαγείρεμα στον φαινομενικά ξενέρωτο ατμό, αναδεικνύει όλες αυτές τις ξεχωριστές γεύσεις. Αν είστε κι εσείς φαν της συγκεκριμένης κουζίνας, αξίζει τον κόπο να τα δοκιμάσετε.
Και κάτι τελευταίο. Την εβδομάδα που μας έρχεται, το μικρό αυτό μπλογκάκι γίνεται ενός έτους (what???)… Και η μαγείρισσα θέλει με τον τρόπο της να σας πει ευχαριστώ, γι’ αυτό μην ξεχάσετε να ξαναπεράσετε τη Δευτέρα, ναι;;;
Η συνταγή (για 25 dumplings)
25 φύλλα για dumplings (1 πακέτο), νωπά ή κατεψυγμένα
Για τη γέμιση
300 γραμ. κιμάς χοιρινός
1 κ.σ. γεμάτη τριμμένο τζίντζερ
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/4 λάχανο τριμμένο
1 αβγό
3 κ.σ. σόγια σως
2 κ.σ. σησαμέλαιο
2 κ.σ. λευκό ξύδι
Για το ντιπ
1/4 κούπας σόγια σως
2 κ.σ. σησαμέλαιο
1/2 κ.σ. λευκό ξύδι
1 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
Αν τα φύλλα μας είναι κατεψυγμένα, τα βγάζουμε από την κατάψυξη αρκετές ώρες πριν, να να αποψυχθούν τελείως. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα ζυμώνουμε λίγο με το χέρι. Παίρνουμε ένα κουταλάκι του γλυκό γέμιση και το βάζουμε στη μέση κάθε φύλλου. Αλείφουμε με λίγο νεράκι γύρω γύρω το φύλλο και διπλώνουμε «κολλώντας» τις άκρες μεταξύ τους. Αφήνουμε στην άκρη το κάθε dumpling που ετοιμάζουμε, κατά προτίμηση πάνω σε λαδόκολλα, μέχρι να τα γεμίσουμε όλα.
Αν δεν έχουμε το ειδικό σκεύος από μπαμπού, τα μαγειρεύουμε στον ατμό χρησιμοποιώντας μία μεγάλη κατσαρόλα που γεμίζουμε με 2 ποτήρια νερό, και το ειδικό καλάθι με τη βάση που συνήθως έχουν οι χύτρες, ή ακόμα και ένα σουρωτήρι που θα στερεώσουμε πάνω στην κατσαρόλα. Λαδώνουμε το μεταλλικό σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε και τοποθετούμε τα dumplings στη σειρά, χωρίς να τα στριμώχνουμε, γιατί θα κολλήσουν μεταξύ τους. Θα πρέπει να τα μαγειρέψουμε σε δύο δόσεις. Μόλις το νερό στην κατσαρόλα βράσει, τοποθετούμε το σκεύος (καλάθι ή σουρωτήρι) στην κατσαρόλα, κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά.
Για το ντιπ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και σερβίρουμε σε μπωλάκι.
Σερβίρουμε τα dumplings ζεστά, και τα απολαμβάνουμε βουτώντας τα μέσα στο ντιπ.

Σχετικά άρθρα

34 Σχόλια

  • Reply peps 16 Οκτωβρίου 2014 at 07:15

    Καλά….κοίταγα τη φωτογραφία στο πίντερεστ και νόμιζα οτι ήταν ξένη συνταγή….
    Και μετά μπήκα στον μπλόγκερ και είδα το τίτλο και τρελλάθηκα!!!!!!!!!!!!!!!
    Δε μπορείς να φανταστείς πόσο μ' αρέσουν όλα αυτά του ατμού και γενικά η ασιατική κουζίνα!!!
    Μπράβο σου!! Τέλεια τα έκανες!!!!

    Πέρασε ένας χρόνος????????????Απίστευτο!!!!
    Καλημέρα και τα ξαναλέμε τη Δευτέρα!!

    • Reply Χρύσα 16 Οκτωβρίου 2014 at 20:10

      Χαχα, είδες πώς σε κορόιδεψα;;;
      Ναι, το έχω καταλάβει ότι σου αρέσουν πολύ Πέπη, ταιριαζουμε σ' αυτό!
      Ευχαριστώ! Φιλιά!

  • Reply Dimitra Decorasylum 16 Οκτωβρίου 2014 at 07:16

    Τώρα είσαι στο στοιχείο μου καθώς 10 χρόνια έτρωγα αυτήν την κουζίνα και όχι από κάποιο εστιατόριο στην Ελλάδα αλλά απευθείας από την πηγή της 😉

    Όσο για τα ντάμπλινγκς, μεγάλο κεφάλαιο στην Κινεζική κουζίνα και με μεγάλη παράδοση καθώς το βράδυ της παραμονής του Κινεζικού νέου έτους, όλη η οικογένεια μαζεύεται μαζί και τα ετοιμάζει, οπότε είναι ένα φαγητό με ισχυρό συμβολισμό!

    Αχ αχ, πάντως δεν βοηθάς Χρύσα γιατί είναι μήνες τώρα που έχω αρχίσει την γκρίνια πως δεν θέλω να τρώω άλλο Ελληνικά φαγητά και θέλω να γυρίσω στην "κανονική" μου κουζίνα. Που και που ενσωματώνω κάποια στοιχεία της στο φαγητό μας, αλλά τα βέρα πιάτα του Πεκίνου είναι δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό απαγορευτικά για τον καλό μου, οπότε κάθομαι και βράζω στο ζουμί μου!

    • Reply Χρύσα 16 Οκτωβρίου 2014 at 20:13

      Αυτό το τελετουργικό δεν το ήξερα καθόλου, ευχαριστώ που το έγραψες Δήμητρα!
      Κρίμα πάντως που δεν μπορείς να απολαύσεις την "κανονική" σου κουζίνα… Δες το σαν ευκαιρία για νέες γευστικές ανακαλύψεις…
      Φιλιά!

  • Reply Notoula 16 Οκτωβρίου 2014 at 08:17

    Καλημέρα! Πολύ θα ήθελα να τα δοκιμάσω.

    • Reply Χρύσα 16 Οκτωβρίου 2014 at 20:14

      Είναι πολύ εύκολο Γιώτα, δοκίμασέ το!

  • Reply AgapameAnDolmas 16 Οκτωβρίου 2014 at 08:38

    δεν εχω φαει ποτε κινεζικο!!! ουτε εχω δει εστιατόριο!! αλλα αυτα τα νταμπλινς πολυ θα ηθελα να τα δοκιμάσω!!! χρονια πολλα τομπλογκ!!! μια ςκ εισαιθεσσαλονικη κανε ενα αφιερωμα μεμαγαζια που μπορουμε να βρουμε κινεζικα προιοντα η ειδη ζαχαροπλαστικης ειμαι απο κοζανη κ οταν ερχομαι θεσσαλονικη πελαγωνω για να βρω κατι γτ εμεις δεν εχουμε !!!

    • Reply Χρύσα 16 Οκτωβρίου 2014 at 20:17

      Οκ, πρέπει να το βάλεις στη λίστα σου για την επόμενη δεκαετία – ξέρεις εσύ!
      Πολύ ωραία ιδέα μου έδωσες Αναστασία, αλλά μέχρι τότε, οπότε έρθεις, πες μου και θα σε πάω στα καλύτερα!

  • Reply kikitchen and the chef 16 Οκτωβρίου 2014 at 08:40

    καλημερα χρυσα!!!

    ..θα ξανα περασουμε και την Δευτερα….και την τριτη…και…την πεμπτη…..με τετοια πραγματα που μας σερβιρεις δεν μας αφηνεις και πολλα περιθωρια!!!
    τρελαινομαι για κινεζογευσεις….η γευση και μονο με μεταφερει αλλου..προς κινα δηλαδη….τελος παντων,φιλιααααα!!!!

    • Reply Χρύσα 16 Οκτωβρίου 2014 at 20:20

      Να περάσετε, να περάσετε, θα χαρούμε πολύ!
      Αχ κι εγώ μπορώ να τα τρώω όλη την ωρα!
      Φιλιά Κική!

  • Reply Beauty Follower 16 Οκτωβρίου 2014 at 11:51

    Χα χα βρε την έρμη την Κινέζα 🙂
    Τυχερη ήσουν που μπορουσες να τρως απο ενα καλό κινεζικο…
    τόσα χρόνια δεν μπορω να βρω κατι αντίστοιχο κοντά μου και να μην το πληρώσω χρυσό.

    Πολύ ομορφες οι φωτογραφίες!

    • Reply Χρύσα 16 Οκτωβρίου 2014 at 20:21

      Ναι, ήταν πολύ ωραίο και είναι πολύ κρίμα που έκλεισε… Και καλό και οικονομικο, δύσκολα βρίσκεις, δυστυχώς!
      Ευχαριστώ!

  • Reply - spoonstories- 16 Οκτωβρίου 2014 at 12:52

    Μεταξύ μας καλό αυθεντικό Κινέζικο δύσκολα βρίσκεις. Η σήμερα σου ανάρτηση είναι ολοκληρωμένη τόσο γευστικά όσο και φωτογραφικά! Λες και έγινε σε εστιατόριο του είδους ένα πράγμα^^ Μπράβο Χρύσα μου!

    • Reply Χρύσα 16 Οκτωβρίου 2014 at 20:24

      Ααα, αυτό είναι το κομπλιμέντο της ημέρας!
      Σε ευχαριστώ πολύ Λίλια!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 16 Οκτωβρίου 2014 at 12:54

    Γέλασα με το λ και ρ.
    Οι Κινέζοι ξέρεις, μπορούν να πουν μόνο ένα από τα δύο αυτά γράμματα. Η το ένα ή το άλλο.
    Δύσκολο – ως αδύνατον – να βρεις Κινέζο που να μπορεί να τα πει και τα δύο.

    Βρε θηρίο έφτιαξες και dumplings??
    Δεν παίζεσαι λέμε!
    Και τα έκανες σούπερ τέλεια!

    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    • Reply Χρύσα 16 Οκτωβρίου 2014 at 20:26

      Να και κάτι ακόμα που έμαθα σήμερα λοιπόν! Σε ευχαριστώ που το μοιράστηκε Έλενα!
      Ναι, έφτιαξα, άμα μου μπει η ιδέα, δε βγαίνει αν δεν υλοποιηθεί!
      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν!

  • Reply Kitchen Stories 16 Οκτωβρίου 2014 at 15:39

    Μ΄ αρέσει η Κινέζικη κουζίνα και βάζω μόνο το πιο απλό ρήμα, χωρίς να αναλύσω σε βάθος το … πάθος μου. 😛

    Έφτιαξες μικρά αριστουργήματα που αξίζουν πολλά!

    Ζ.

    • Reply Χρύσα 16 Οκτωβρίου 2014 at 20:29

      Μα πόσο βάθος έχει αυτό το πάθος δηλαδή……?
      Αριστουργήματα ….. με κάνετε και κοκκινιζω κύρια μου….
      Πολλά πολλα φιλιά!

  • Reply mookies 16 Οκτωβρίου 2014 at 17:05

    Τέλεια, λατρεύω το κινέζικο φαγητό! Έτσι και εγώ, όταν μετακόμισα αναγκάστηκα να μάθω να φτιάχνω 2-3 πιάτα αλλά δεν ήταν το ίδιο.
    Τα dumplings σου θα τα δοκιμάσω σίγουρα, φαίνονται πολύ νόστιμα! Τα λέμε τη Δευτέρα!!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 16 Οκτωβρίου 2014 at 20:34

      Αυτό πάντως έχει τόσο ίδια γεύση, που ο Κώστας μου είπε ότι αν του έλεγα ότι τα παραγγείλαμε απ' έξω, θα με πιατευε, οπότε, δοκιμασε τα Μίνα!
      Φιλάκια!

  • Reply Ερμιόνη 16 Οκτωβρίου 2014 at 19:56

    Dumplings δεν έχω δοκιμάσει ποτέ Χρύσα μου και ας μου αρέσει πολύ η κινέζικη κουζίνα!
    Από τα υλικά θεωρώ ότι θα μου αρέσουν!
    Χρονίσατε καλέ;; Μπράβο μπράβο! Πολλές ευχές τη Δευτέρα λοιπόν!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 16 Οκτωβρίου 2014 at 20:36

      Άμα τα βρεις σε κανένα καλό, παραδοσιακο κινεζικο, δοκιμασε τα Ερμιόνη, σίγουρα θα σου αρέσουν! Αλλά ακόμα καλύτερα, φτιαξτα στο σπίτι! Αφού τα εκανα εγώ, όλοι μπορούν!
      Φιλάκια!

  • Reply Silena 16 Οκτωβρίου 2014 at 20:35

    Πολύχρονο και δημιουργικό του μπλογκοσπιτάκι σου Χρύσα μου!!!!!
    Το φαγάκι σου φαίνεται πολύ λαχταριστό, πολύ θέλω να το δοκιμάσω!!!
    Καλό βράδυ!!!

    • Reply Χρύσα 16 Οκτωβρίου 2014 at 20:38

      Ευχαριστώ Σιλένα μου, έλα τη Δευτέρα για το κέρασμα!
      Είναι και πολύ απλό να γίνει, οπότε δοκιμασε το!
      Φιλιά!

  • Reply evi@thehealthycook 16 Οκτωβρίου 2014 at 22:48

    τα ζήλεψα κι εγώ!!
    μου αρέσει πολύ η κινέζικη κουζίνα, αλλά όπως σχολίασε και κάποιος νωρίτερα, σπάνια το βρίσκεις σωστό.
    τα δικά σου όμως φαίνονται πεντανόστιμα!!
    φιλιά Χρύσα μου!

    • Reply Χρύσα 17 Οκτωβρίου 2014 at 13:40

      Thanks Εύη μου!
      Αλήθεια είναι αυτό, δεν το βρίσκεις εύκολα το σωστό κινέζικο!
      Δοκίμασέ τα!
      Φιλάκια!

  • Reply Ariadni St. 16 Οκτωβρίου 2014 at 23:57

    Πραγματικα νόμιζα πως φιλοξενουσες συνταγη απο το διαδικτυο!
    Εχω μεινει έκθαμβη, μπραβο σου!
    Καλό Ξημέρωμα
    Φιλιά 🙂

    • Reply Χρύσα 17 Οκτωβρίου 2014 at 13:41

      Σε ευχαριστώ Αριάδνη μου, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ίσως φαίνεται!
      Φιλιά!

  • Reply Χρυσαυγή 17 Οκτωβρίου 2014 at 04:20

    Πεθαινω για ασιατικα!!!
    Εκανες την ανατροπη σημερα με τον πιο ομορφο τροπο Χρυσα.
    Μπραβο σου για τη δημιουργια αυτου του πιατου. Ειναι και για μενα αγαπημενο της κινεζικης κουζινας.

    Καλα, ε…. Τωρα μου εχεις αναψει φωτιες για την Δευτερα. Ανυπομονω να δω τι ετοιμαζεις και να σου ευχηθω φυσικα!!!!

    Α!!! Και πολυ ωραια παρουσιαση εκανες σημερα στα dumplings!!! 🙂

    • Reply Χρύσα 17 Οκτωβρίου 2014 at 13:43

      Σε περίμενα, ξέρω πόσο σου αρέσουν αυτά τα πιάτα!
      Μέχρι και όταν έβλεπα τις τελικές φωτογραφίες έλεγα "αυτές θα αρέσουν και στη Χρυσαυγή"…
      Εεε, κάνε λίγο υπομονή… κοντά είναι η Δευτέρα!
      Πολλά φιλιά!

    • Reply Χρυσαυγή 18 Οκτωβρίου 2014 at 04:09

      Εισαι ολο εκπληξεις λοιπον και θα περιμενω με χαρα τη Δευτερα να σου ευχηθω επισημως. Μια και σημερα λοιπον ως τη Δευτερα!!!!

  • Reply Ειρήνη Ε. 18 Οκτωβρίου 2014 at 08:31

    Μπράβο για τα dumplings που μας έφτιαξες, Χρύσα! Ασιατική λιχουδιά από τις ξεχωριστές! Πολύ ωραία και η παρουσιασή τους! Δεν αμφιβάλλω ότι "εξαφανίστηκαν" με το που παρουσιάστηκαν στο τραπέζι!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

  • Reply Tante Kiki 18 Οκτωβρίου 2014 at 17:50

    Φοβερά έγιναν Χρύσα μου… νοστιμότατα και πρέπει να τα απολαύσατε!!! Αλλά και η παρουσίασή τους είναι καταπληκτική!!! Καλό ΣΚ!!
    Φιλιά!

  • Reply Μarion, 18 Οκτωβρίου 2014 at 19:07

    H καλή κινέζικη κουζίνα είναι ένα θέμα.
    Πριν πολλά πολλά χρόνια είχα φάει σε ένα εστιατόριο στη Γλυφάδα, αλλά δεν με ενθουσίασε.

    Dumplings δεν έχω δοκιμάσει, αλλά είμαι σίγουρη πως θα μου αρέσει γιατί έχει ωραία συστατικά και η σως είναι πολύ ωραία. Μπράβο πάντως για την προσπάθεια 🙂

    Και βέβαια θα περάσουμε την Δευτέρα…:)

    Φιλιά πολλά

  • Απάντηση