Ζαχαροπλαστείο, Κρέμες/Μους, Συνταγές

Ρυζόγαλο με άρωμα πορτοκάλι

13 Οκτωβρίου 2014
ricepudding1

 

Στο ψυγείο μου τον τελευταίο χρόνο πηγαινοέρχεται πολύ γάλα. Το βλαστάρι μου, βλέπετε, πίνει κατα μέσο όρο ένα λίτρο γάλα την ημέρα, πολλές φορές δε, το ξεπερνάει. Έτσι, όποιος βρεθεί στο σούπερ μάρκετ, αγοράζει και κανα-δυό μπουκάλια. Ποτέ δεν πάνε χαμένα, ίσα-ίσα, υπάρχουν μέρες που φοβάμαι ότι δεν θα μας φτάσει το πρωί… Μερικές φορές βέβαια, γινόμαστε λίγο παραπάνω ενθουσιώδεις, όπως το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, που άνοιξα το ψυγείο Παρασκευή απόγευμα και μου χαμογέλασαν τέσσερα ολόκληρα μπουκάλια γάλα. Ευτυχώς το γάλα ενδύκνειται για τόσες παρασκευές, που ποτέ, μα ποτέ, δεν πρόκειται να πάει χαμένο. Γιατί, μπορεί γενικά να μην μου αρέσει καθόλου να πετάω τρόφιμα, αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ να πετάξω δύο πράγματα: γάλα και ψωμί.
Οι σκέψεις που πέρασαν από το μυαλό μου στην αρχή με πήγανε σε φαγητό, ένα ταψί παστίτσιο ή λαζάνια, για παράδειγμα, όπου να μπορώ να χρησιμοποιήσω το γάλα για να φτιάξω μπεσαμέλ. Και μόνο που το σκέφτηκα, βαρέθηκα. Άλλωστε είχα άλλα μαγειρικά σχέδια για το σαββατοκύριακο, με τα οποία δεν ταίριαζε καθόλου, μα καθόλου όμως, κάτι τέτοιο (την Πέμπτη θα δείτε τι εννοώ). Πάμε λοιπόν σε άλλες εναλλακτικές, και ποιές είναι φυσικά οι επόμενες; Κρέμες και ρυζόγαλα… Αγαπημένες, εύκολες γεύσεις.

 

 

Και μιας και προσπαθώ λίγο τον τελευταίο καιρό να απέχω από τα πολλά πολλά γλυκά, η ιδέα αυτή μου φάνηκε ιδανική. Ας φτιάξω καλύτερα ένα γλυκό αλλά υγιεινό σνακ για τον μικρό, όχι ότι εμείς δεν θα το απολαύσουμε, ίσα-ίσα… Κατά τη γνώμη μου, το ρυζόγαλο είναι ένα γλυκό που δε χρειάζεται πολλή ζάχαρη, γιατί το ρύζι γλασέ του δίνει αρκετή γλύκα από μόνο του. Κι αν το αρωματίσουμε και λίγο πιο έντονα με βανίλια, ή πορτοκάλι, όπως έκανα εγώ αυτή τη φορά, σε ξεγελάει πολύ. Το τελευταίο διάστημα συνηθίζω να το φτιάχνω και με καστανή ζάχαρη, αντί για κανονική, κι έτσι γίνεται ακόμη πιο υγιεινό.
Δεν είχα σκοπό να σας το δείξω σήμερα, αλλά έτσι όπως είδα τα χρωματιστά μπωλάκια στη σειρά, μου φάνηκαν τόσο όμορφα, που δεν μπορούσα να αντισταθώ!
Στα απαραίτητα tips της γιαγιάς, βράζουμε το ρύζι σε νερό, για πολλή ώρα. Για πολλή πολλή ώρα όμως. Να γίνει λιώμα βρε παιδί μου, να βγάλει όλη του την κόλλα. Έτσι χρειάζεται πολύ λίγο κορν φλάουρ για να δέσει.

Η συνταγή (για 6 μεγάλα μπωλ)
250 γραμ. ρύζι γλασέ
500 ml γάλα
4 κ.σ. ζάχαρη καστανή
1 κ.σ. κοφτή κορν φλαουρ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
κανέλα για το σερβίρισμα

 

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι νερό να βράζει, περίπου μισό λίτρο, και μια πρέζα αλάτι. Μόλις το νερό βράσει, ρίχνουμε το ρύζι. Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να βράσει, ανακατεύοντας συχνά για να μην  κολλήσει. Το αφήνουμε να βράσει πολύ, να λιώσει σχεδόν το ρύζι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο νερό. Μόλις το ρύζι  απορροφήσει όλο το νερό και έχει μαλακώσει πάρα πολύ, ρίχνουμε το γάλα στο κατσαρολάκι, κρατώντας στην άκρη περίπου μισή κούπα. Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι τη ζάχαρη και το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα σε ένα μπωλάκι και διαλύουμε μέσα σ’ αυτό το κορν φλαουρ.
Αφήνουμε το γάλα να πάρει μία βράση και στη συνέχεια ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, με το διαλυμένο κορν φλάουρ. Το αφήνουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε, μέχρι η κουτάλα να συναντάει αντίσταση. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και μοιράζουμε το ρυζόγαλο σε μπωλ. Ρίχνουμε από πάνω λίγη κανέλα και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ακόμα, αν θέλουμε. Τρώγεται ιδανικά χλιαρό.

 

Σχετικά άρθρα

29 Σχόλια

  • Reply Ελπίδα 13 Οκτωβρίου 2014 at 07:51

    ο Νικολας τρελαινεται για ρυζογαλο και του φτιαχνω συχνα. Αλλα βάζω κρεμα βανιλια αντι για κορν φλάουρ.. Με μπολικη κανελα!! Καλη εβδομαδα Χρυσα μου!!

    • Reply Χρύσα 13 Οκτωβρίου 2014 at 20:57

      Κρέμα βανίλια βάζω συνήθως κι εγώ, όταν δεν το κάνω με το πορτοκάλι, είναι σαφώς πιο γευστική από το σκέτο κορν φλάουρ. Ο δικός μου το τρώει, αλλά δεν πετάει και τη σκούφια του…
      Φιλάκια Ελπίδα!

  • Reply sundayspoon 13 Οκτωβρίου 2014 at 08:37

    Πολύ μου αρέσει το ρυζόγαλο! Και με το άρωμα πορτοκαλιού θα είναι ακόμη πιο μυρωδάτο και γευστικό! Υπέροχος συνδυασμός! Και δεν πετάχτηκε και το γάλα… 😉
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 13 Οκτωβρίου 2014 at 20:58

      Ταιριάζει πολύ, και το κάνει διαφορετικό από το συνηθισμένο…
      Και εννοείται ότι δεν πετάχτηκε το γάλα!
      Φιλιά Αναστασία!

  • Reply Dimitra Decorasylum 13 Οκτωβρίου 2014 at 10:08

    Αυτή την ανάρτησή σου να δει ο Γεώργιος να μου ζητάει συνεχώς αρωματισμένο ρυζόγαλο!!!!!
    Εγώ παρόλο που συναγωνίζομαι τον μικρό σου στην κατανάλωση γάλατος, το θέλω μόνο κρύο 🙂
    Καλημέρα & καλή εβδομάδα!

    • Reply Χρύσα 13 Οκτωβρίου 2014 at 20:59

      Ε, κάνε κι εσύ ένα, είναι τόσο εύκολο!
      καλή εβδομάδα Δημητρούλα!

  • Reply Kitchen Stories 13 Οκτωβρίου 2014 at 10:44

    Μεγάλη επιτυχία το ρυζόγαλό σου Χρύσα μου!
    Μέχρι κι η διαφάνεια του ρυζιού μεταφέρθηκε στα όμορφα μπωλάκια, εντός κι εκτός!

    Καλημέρα Αστέρι!
    Ζ.

    • Reply Χρύσα 13 Οκτωβρίου 2014 at 21:02

      Εντός, εκτός, και επί τα αυτά! Εσύ προσέχεις πάντα τις λεπτομέρειες!
      Καληνύχτα, θα πω εγώ, Ζαμπία μου!

  • Reply Ariadni St. 13 Οκτωβρίου 2014 at 11:25

    Μου αρεσει το άρωμα κανέλα πορτοκάλι!!!!!
    Καλή συνέχεια στη μερα μας 🙂

    • Reply Χρύσα 13 Οκτωβρίου 2014 at 21:02

      Ε, ναι, το ένα συμπληρώνει το άλλο!
      Καλή εβδομάδα Αριάδνη!

  • Reply Beauty Follower 13 Οκτωβρίου 2014 at 11:57

    Μμμμμ ωραια ιδέα!
    Καλή σου εβδομάδα 🙂

    • Reply Χρύσα 13 Οκτωβρίου 2014 at 21:03

      Χαίρομαι που σου αρέσει!
      Φιλιά!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 13 Οκτωβρίου 2014 at 12:59

    Και πως έχω πεθυμήσει ένα ρυζογαλάκι!
    Με μπόλικη κανελίτσα!!!
    Σου πέτυχε τέλεια Χρύσα μου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    • Reply Χρύσα 13 Οκτωβρίου 2014 at 21:03

      Είδες; Γι'αυτό είμαι εγώ εδώ, για να στο θυμίσω!
      Ευχαριστώ Έλενα, πολλά φιλιά!

  • Reply Νίκη 13 Οκτωβρίου 2014 at 14:10

    Χρύσα καλησπέρα! Τι όμορφα χρώματα! Εγώ έπαιξα στις καφέ αποχρώσεις της κανέλας 😉 Το πορτοκάλι δεν το είχα σκεφτεί, αν και η κρέμα βανίλια που χρησιμοποιώ έχει πορτοκάλι και δίνει λίγο άρωμα! Καλοφάγωτα τα ρυζόγαλά μας!!! Πολλά φιλιά

    • Reply Χρύσα 13 Οκτωβρίου 2014 at 21:05

      Και πολύ καλά έκανες, φαίνεται λαχταριστό!
      Κι εμένα μου ήρθε σαν ιδέα για να το διαφοροποιήσω λίγο!
      Καλοφάγωτα Νίκη μου!

  • Reply AgapameAnDolmas 13 Οκτωβρίου 2014 at 14:14

    αυτο με το ψωμι κ το γαλα το εχω και εγω, δεν θελω να τα πεταω!! λατρευω το ρυζογαλο!!! με το κορν φλαου θα εγινε κρεμωδες σαν κρεμουλα και το πορτοκαλι θα εδωσε αρωμα!! τελειο!!!

    • Reply Χρύσα 13 Οκτωβρίου 2014 at 21:06

      Το χρειάζεται λίγο κορν φλάουρ για να πήξει λίγο παραπάνω, έτσι μου αρέσει εμένα τουλάχιστον…
      Φιλάκια ντολμαδάκι!

  • Reply Ερμιόνη 13 Οκτωβρίου 2014 at 19:13

    Η αλήθεια είναι πως και εγώ κάπως έτσι προτιμώ να αξιοποιώ το παραπάνω γάλα που συσσωρεύεται στο ψυγείο!
    Με γεύσεις μαμαδίστικες, οικείες και χουχουλιάρικες που μας ευφραίνουν και μας τονώνουν!
    Συνήθως για το ρυζόγαλο χρησιμοποιώ λεμονάκι, αλλά και το πορτοκάλι ωραιότατο μου ακούγεται!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 13 Οκτωβρίου 2014 at 21:08

      Λεμονάκι, ε; Θα το δοκιμάσω! Εγώ συνήθως το κάνω κλασικό, με βανίλια, αλλά ήθελα να το αλλάξω λίγο, και μου ταίριαξε! Όταν θα μου ξαναμείνει γάλα (σίγουρα σύντομα…) θα δοκιμάσω το λεμόνι!
      Καληνύχτα Ερμιόνη μου!

  • Reply mookies 13 Οκτωβρίου 2014 at 19:30

    Παρόλο που τις κρέμες (σκέτες) δεν τις πολυσυμπαθώ, το ρυζόγαλο είναι μια κλασική,
    παραδοσιακή κρέμα που την τρώω ακόμα και εγώ. Μου άρεσε πολύ η προσθήκη του
    ξύσματος, το κάνει λίγο πιο γκουρμέ, θα την δοκιμάσω.
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 13 Οκτωβρίου 2014 at 21:09

      Εγώ πάλι τρελαίνομαι για κρέμες! Το καλύτερό μου γλυκό!
      Είναι λίγο το ξύσμα, αλλά κάνει τόση διαφορά, δοκίμασε και θα δεις Μίνα!
      Φιλάκια!

  • Reply kikitchen and the chef 14 Οκτωβρίου 2014 at 06:54

    Γεια σου χρυσα!!
    Ρυζογαλο υπεροχο,μου θυμιζει και μενα την γιαγιακα μου!!!Το πορτοκαλι τελεια ιδεα!!
    Αντε στειλε μας κανενα μπολακι ντε!!!!
    φιλια πολλα!!!

    • Reply Χρύσα 14 Οκτωβρίου 2014 at 18:17

      E, νομίζω στους περισσότερους θυμίζει γιαγιά ή μαμά!
      Στέλνω, στέλνω!
      Φιλιά Κική!

  • Reply - spoonstories- 14 Οκτωβρίου 2014 at 11:29

    Και κρύο και ζεστό, με άρωμα πορτοκαλιού ή όχι το λατρεύω! Μου αρέσει που το παρουσίασες σε χρωματιστά μπολάκια και κουταλάκια^^

    • Reply Χρύσα 14 Οκτωβρίου 2014 at 18:19

      Ναι, αυτά τα μπωλάκια παίζουν πολύ στην κουζίνα, λόγω μικρού…
      Και κρύο το τρώμε, αλλά νομίζω ζεστούτσικο είναι άλλο πράγμα!
      Φιλάκια Λίλια!

  • Reply evi@thehealthycook 16 Οκτωβρίου 2014 at 22:42

    αγαπημένη γεύση!!!

  • Reply Tante Kiki 18 Οκτωβρίου 2014 at 17:48

    Αγαπώ ρυζόγαλο, λατρεύω ρυζόγαλο και το δικό σου Χρύσα έγινε τέλειο!!!!!! Προσωπικά το απολαμβάνω πολύ κρύο αλλά και χλιαρό!!!
    Φιλάκια!

  • Reply Dimitra 16 Νοεμβρίου 2014 at 10:34

    Επιτέλους τα κατάφερα να έρθω να σχολιάσω!!! Έχω φτιάξει το ρυζογαλάκι σου 2 φορές ήδη και σήμερα που έχω πάλι πολύ γάλα και δεν θέλω να μου χαλάσει, θα το ξαναφτιάξω!!! Απίθανα πλούσια γεύση, υπέροχη υφή και η μυρωδιά του πορτοκαλιού και της κανέλας το απογειώνουν.
    Πρώτη μου φορά έφτιαξα ρυζογαλάκι και το νόμιζα για δύσκολο. Τελικά εκτός απο λιγη αναμονή, είναι πις οφ…ρυγόγαλο η υπόθεση:))))
    Φιλάρες πολλές Χρύσα-χέρα!!!!

  • Απάντηση