Ζαχαροπλαστείο, Παγωτά, Συνταγές

Παγωτό καραμέλα

1 Σεπτεμβρίου 2014
Καλό μήνα!
Ο Σεπτέμβρης είναι όμορφος μήνας. Από τους πιο όμορφους. Ο καιρός κρατάει ακόμα και μας επιτρέπει μικρά διαλείμματα μακριά από την πόλη, στη θάλασσα που είναι τώρα στα καλύτερά της, ή για κάποιους (όχι για μένα) και στο βουνό που αρχίζει και φοράει τα φθινοπωρινά του. Τα χρώματα του ήλιου είναι τώρα πιο γλυκά, όχι τόσο έντονα όσο τους προηγούμενους μήνες, αλλά όχι και μουντά, όπως αυτά που θα έρθουν τους επόμενους. Με λίγα λόγια, ο Σεπτέμβρης μου αρέσει γιατί είναι καλοκαίρι και δεν είναι, ταυτόχρονα. Είναι και μήνας ανανέωσης, επανεκκίνησης,  μήνας για να υλοποιήσουμε όποιες αποφάσεις πήραμε χαλαροί στην ξαπλώστρα κάτω από τον ήλιο, ή κολυμπώντας μόνοι στα βαθιά. Ε, και εδώ και δύο χρόνια που μέσα στο μήνα αυτό έχει γενέθλια και το παιδάκι μου, είναι ξεχωριστός μήνας αυτός για μένα.
Και τώρα που διαβάσατε όλα αυτά τα ρομαντικά και αναρωτιέστε αν έχει μπει χάκερ στον υπολογιστή μου, ας επανέλθουμε. Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που θα φάμε τα τελευταία παγωτά του καλοκαιριού, γι’ αυτό μην τα λυπάστε καθόλου…
Φάτε τα!

 

Εγώ να σας πω την αλήθεια, τον κάδο της παγωτομηχανής τον έχω ακόμα ετοιμοπόλεμο στον καταψύκτη. Ούτε καν αυτό το χαζοκρύωμα που με έπιασε στα καλά καθούμενα δεν θα με κάνει να το βάλω κάτω. Αλλά ακόμα κι αν αυτό ήταν το τελευταίο παγωτό που έφτιαξα για φέτος το καλοκαίρι, χαλάλι του…
Αν είστε φαν της καραμέλας, αυτό είναι το παγωτό σας. Πιο καραμέλα δεν γίνεται. Η αρχική συνταγή μου φάνηκε καλή ως ιδέα, αλλά λίγο το μισό κουτάκι καραμέλα που μου είχε περισσέψει από μια άλλη φορά που έφτιαξα τα
παγωτίνια, λίγο ένα κουτί με εκπληκτικές κερκυραϊκές μάντολες που μου είχε φέρει η γλυκιά κοπέλα του αδερφού μου, με οδήγησαν τελικά στο αποτέλεσμα που βλέπετε σήμερα. Ένα υπέροχα βελούδινο παγωτό, με τόσο πλούσια γεύση, που θα τη θυμάμαι όλο το χειμώνα (βρε μήπως να μην τη βγάλω την παγωτομηχανή από τον καταψύκτη…).
Και επειδή σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, των 40 παρθένων, γιορτάζει και η μανούλα μου, το παγωτό αυτό, είναι το κέρασμά μου! Χρόνια Πολλά μανούλα μου, να σε χαιρόμαστε!

Α, και για να επανέλθω λίγο σε αυτά που έλεγα στην πρώτη παράγραφο, μια συμβουλή: μην παίρνετε ποτέ αποφάσεις στην ξαπλώστρα κάτω από τον ήλιο, όταν ο ήλιος είναι ντάλα, δεν θα σας βγουν ποτέ σε καλό! Ξανασκεφτείτε το λίγο υπό σκιάν…

 

 

 

Η συνταγή
500 ml γάλα πλήρες
250 ml κρέμα γάλακτος
1 ½  κουτάκι ζαχαρούχο
γάλα (για την καραμέλα)
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή μία κάψουλα βανιλίνης
100
γραμ. καραμελωμένα αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς της επιλογής
μας
Από την προηγουμένη βράζουμε το ζαχαρούχο γάλα για να γίνει καραμέλα, όπως έχουμε ξαναπεί εδώ.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και την κρέμα γάλακτος, και στη συνέχεια ρίχνουμε το ένα κουτάκι με την καραμέλα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε και τη βανίλια, ανακατεύουμε, και αφήνουμε το υγρό μείγμα να κρυώσει στο ψυγείο. Όταν κρυώσει τελείως, το μεταφέρουμε στην
παγωτομηχανή και το παγώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της. Μόλις δούμε ότι είναι έτοιμο το παγωτό, ρίχνουμε ψιλοκομμένους τους ξηρούς καρπούς και το σταματάμε. Μεταφέρουμε το παγωτό σε σκεύος κατάλληλο για την κατάψυξη και ρίχνουμε από πάνω κουταλιές-κουταλιές την υπόλοιπη καραμέλα. Κλείνουμε το καπάκι και βάζουμε το σκεύος στην κατάψυξη.

 

 

You Might Also Like

25 Comments

  • Reply Χρυσαυγή 1 Σεπτεμβρίου 2014 at 09:01

    Καλημέρα και καλό μήνα!!!!
    Τα παγωτά ποτέ δεν σταματούν. Αυτή είναι η γνώμη μου!
    Ειδικά αν είναι τόσο κολασμένα όσο το δικό σου σήμερα, δεν βρήσκω κανέναν λόγο γιατί να μην το φάω το καταχείμωνο δίπλα στο τζάκι!

    Γέλασα πολύ με τις αποφάσεις κάτω από τον ήλιο και υπό σκιάν.
    Εντάξει λοιπόν, θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου!!! χαχαχαχαχα

    Φιλιά πολλά!

    • Reply Χρύσα 1 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:41

      Καλά, εσύ άμα θες φάτο και παρέα με τον Αη Βασίλη! Θα το εκτιμησει και θα σου φέρει και καλυτερο δώρο… 😉
      Η συμβουλή είναι δοκιμασμένη πολλές φορές και αντέχει στο χρονο, πιστεψε με!!!
      Φιλάκια!

  • Reply Dimitra Decorasylum 1 Σεπτεμβρίου 2014 at 09:25

    Να μην την βγάλεις καθόλου από την κατάψυξη!!! Εγώ στην θέση σου, με τέτοιες παγωτοδημιουργίες, αυτό θα έκανα!!! Εξάλλου ποιος είπε πως το παγωτό είναι μόνο για τους ζεστούς μήνες;; (Μάλλον κάποιος που είτε είναι ξινός σαν άνθρωπος είτε δεν έχει δοκιμάσει ποτέ ωραίο παγωτό!)
    Περαστικά σου κιόλας και φυσικά να χαίρεσαι την μαμά σου 🙂
    Πολλές καλημέρες!

    • Reply Χρύσα 1 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:43

      Μάλλον είμαι επηρεασμένη από το κρυωμα τελικά… Μάλλον μόλις γίνω καλά θα φτιάξω κανένα παγωτακι ακόμα, να στανιαρω…!
      Ευχαριστώ για τις ευχές Δήμητρα!
      Τα φιλιά μου!

  • Reply sundayspoon 1 Σεπτεμβρίου 2014 at 10:08

    Αχ, τι νοστιμιά είναι αυτή! Εγώ που τσακίζω τα παγωτά και όλο το χειμώνα πρέπει να το φτιάξω οπωσδήποτε!
    Χρόνια πολλά στη μαμά σου και περαστικά σε σένα! Και καλό μήνα!!!

    • Reply Χρύσα 1 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:45

      Ευχαριστώ πολύ Αναστασία! Να το φτιάξεις, να μου πεις και τη γνώμη σου!
      Φιλιά και καλό μήνα!

  • Reply kikitchen and the chef 1 Σεπτεμβρίου 2014 at 10:21

    Ωραιο το παγωτο,ωραιες οι φωτο ,ωραια ολα σου αλλα αυτο που μ αρεσε πιο πολυ ειναι η συμβουλησου "μην παίρνετε ποτέ αποφάσεις στην ξαπλώστρα κάτω από τον ήλιο, όταν ο ήλιος είναι ντάλα, δεν θα σας βγουν ποτέ σε καλό! Ξανασκεφτείτε το λίγο υπό σκιάν…",το κραταω!!!!!!

    • Reply Χρύσα 1 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:46

      Κράτα το, κράτα το Κική, είναι σιγουρακι!
      Φιλιά!

  • Reply Kitchen Stories 1 Σεπτεμβρίου 2014 at 11:06

    Παγωτό: μια ξένοιαστη, πεντανόστιμη, καλοκαιρινή -κι όχι μόνο- λιχουδιά!
    Άμα είναι και καραμελένια ακόμα καλύτερα!

    Φιλάκια στη μανούλα κι ευχαριστώ για το κέρασμα!
    Ζ.

    • Reply Χρύσα 1 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:48

      Ε, εσύ έβαλες και τον υποτιτλο!
      Θα τα δώσω, ελπίζω να σου αρέσει!
      Φιλάκια πολλά Ζ.!!!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 1 Σεπτεμβρίου 2014 at 11:44

    Και μόνο που είπες την μαγική λέξη "καραμέλα", το λάτρεψα!!
    Καλή βδομάδα, καλό μήνα Χρύσα μου!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 1 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:49

      Μαγική, ε? Ναι, δεν έχεις και πολύ άδικο Έλενα!
      Φιλακια!

  • Reply Ελπίδα 1 Σεπτεμβρίου 2014 at 12:45

    και παγωτό και καραμέλα… Φοβερος συνδυασμός!!! Καλυτερα να αφήσεις τηνπαγωτομηχανη στην ωραια της καταψυξη!! Και χρονια πολλα στη μαμά σου με το ομορφο ονομα!! πολλα φιλια Χρυσα μου

    • Reply Χρύσα 1 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:51

      Α, είστε πολλές τελικά που έχετε την ίδια γνώμη! Ε, να την αφήσω τότε, αν και, αν συνεχίσω, δεν τα βλέπω τα κιλά του καλοκαιριού να φεύγουν….
      Ευχαριστούμε πολύ Ελπίδα!

  • Reply peps 1 Σεπτεμβρίου 2014 at 14:57

    Καλό μήνα, Χρύσα!!
    Τα παγωτά είναι παντός καιρού!!
    Βουρ λοιπόν σε παγωμένες καραμελένιες λιχουδιές!!!
    Ωραία παρουσίαση!!
    Χρόνια πολλά στη μαμά!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 1 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:53

      Εντάξει, το κατάλαβα πια, παγωτό ολο το χειμωνα!
      Σου αρεσε η παρουσίαση, ε? Χαίρομαι πολύ!
      Ευχαριστούμε και για τις ευχές!
      Φιλια!

  • Reply Beauty Follower 1 Σεπτεμβρίου 2014 at 17:45

    Καλοφάγωτο και καλό μήνα 🙂

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    • Reply Χρύσα 1 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:53

      Καλοφαγωθηκε, να είσαι σίγουρη!
      Φιλιά!

  • Reply mookies 1 Σεπτεμβρίου 2014 at 17:54

    Καλό μήνα, όπως προείπε και η Peps τα παγωτά είναι για όλο το χρόνο!
    Και αυτό με την καραμέλα και τους ξηρούς καρπούς είναι ιδανικό και για το χειμώνα.
    Να χαίρεσαι τη μανούλα σου.
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 1 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:56

      Κι άλλη μια blogger που ψηφίζει παγωτό ολο το χρονο λοιπόν! Έκλεισε η ψηφοφορία πανηγυρικά!
      Ευχαριστώ πολύ Μίνα!
      Καλό βράδυ!

  • Reply Ariadni St. 2 Σεπτεμβρίου 2014 at 00:53

    Καλοφάγωτο, αν και δεν νομιζω να εμεινε τίποτα αχχαχαχα
    Καλό μας μήνα με υγεία και αγάπη!
    Καλό ξημερωμα, φιλια!

    • Reply Χρύσα 2 Σεπτεμβρίου 2014 at 20:23

      Τίποτα δεν έμεινε Αριάδνη, όπως το λες!
      Καλό σου μήνα!

  • Reply mia maria 3 Σεπτεμβρίου 2014 at 07:31

    Καλό μήνα και καλό φθινόπωρο Χρύσα μου! Πολύ λαχταριστό το παγωτό σου. Να χαίρεσαι τη μανούλα σου, να είναι πάντα καλά!
    Πολύ μου άρεσε η συμβουλή σου, χιχιχι!
    Φιλάκια

    • Reply Χρύσα 3 Σεπτεμβρίου 2014 at 21:03

      Ευχαριστώ πολύ Μαρία μου!
      Είπαμε, η συμβουλή είναι εγγυημένη!

  • Reply Tante Kiki 6 Σεπτεμβρίου 2014 at 16:18

    Καλό μήνα και καλό φθινόπωρο Χρύσα μου… έστω και καθυστερημένα!
    Να χαίρεσαι τη μανούλα σου… και του χρόνου με υγεία!
    Αχ αυτό το υπέροχο παγωτό σου… είναι τέλειο!!

  • Leave a Reply