Cookies/Μπισκότα, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Μπισκότα μαλακά σαν brownies γεμιστά με καραμέλα

28 Απριλίου 2014
soft-cookies-caramel-4

 

Αυτά τα μπισκότα ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά (ούτε καν με την πρώτη μπουκιά). Από τη στιγμή που τα είδα στη σελίδα 53 του βιβλίου της Αθηνάς Πάνου «cookies», ήξερα ότι η πρώτη φορά που θα τα έφτιαχνα, σίγουρα δεν θα ήταν και η τελευταία. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Αν έτυχε και διαβάσατε την ανάρτησή μου για το «Γλυκόξινο κοτόπουλο στο τυχερό μου wok», τότε ξέρετε ότι η σχέση μου με την τύχη στους διαγωνισμούς δεν ήταν πάντα η καλύτερη. Τι ήταν να το πω; Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας και τσουπ, να τη πάλι η τύχη που χαμογελά στη Χρύσα……
Αυτή τη φορά η καλές μου νεράιδες ήταν η Μαρία και η Χαρά, τα κορίτσια του αγαπημένου blog COOKANDFEED που οργάνωσαν το giveaway για το βιβλίο της Αθηνάς. Και όταν με ειδοποίησε η Μαρία, η χαρά ήταν πολύ μεγάλη! Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο βιβλίο το είχα σταμπάρει από καιρό, μια που έχω σχέση λατρείας με τα παντός είδους μπισκοτοειδή (ναι, πες και σχέση εξάρτησης, γιατί ντρέπεσαι;;;), αλλά και γιατί έχω ξαναδοκιμάσει να φτιάξω συνταγές της Αθηνάς από το blog της, Sugar Buzz και είναι όλες μία και μία!
Ας επανέλθω τώρα στα μπισκότα. Η απάντηση στο δίλημμα cookies ή brownies; Εντάξει αν είστε από αυτούς που θεωρούν ένα τέτοιο δίλημμα ανύπαρκτο, χάρηκα πολύ που τα είπαμε, αλλάξτε σελίδα τώρα, δεν είστε φίλοι μου…… Οι υπόλοιποι μείνετε. Γιατί η απάντηση είναι… και τα δύο! Και έρχεται με αυτή την πανεύκολη συνταγή, για ένα μπισκότο με ζύμη για brownie. Μαλακά, μαστιχωτά, super super σοκολατένια, να φας όλο το ταψί με τη μία. Και αυτό είναι μόνο το μπισκότο…. Γιατί η έμπνευση της Αθηνάς να πάρει δύο από αυτά και να τα γεμίσει με την εύκολη εκδοχή της καραμέλας, είναι ο σίγουρος δρόμος προς την αμαρτία. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Όποιος δεν δοκιμάσει αυτό το μπισκότο, θα χάσει.
Επειδή ήταν η πρώτη φορά που τα έφτιαξα, δεν ήθελα να πειραματιστώ με τη συνταγή, γι’αυτό την κράτησα ίδια. Να όμως μερικές ιδέες που θα δοκιμάσω σίγουρα στο μέλλον, πείτε μου κι εσείς καμιά ιδέα….
Με κομματάκια σοκολάτας (προφανώς πολλών ειδών…)
Με καραμέλα μέσα στο μπισκότο
Με καραμελωμένα αμύγδαλα
Και μια ιδέα για γλυκό…. Δύο μπισκότα γεμισμένα με παγωτό βανίλια και περιχυμένα με σως καραμέλας…. Ε;;;
Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν στα κορίτσια του COOKANDFEED για το υπέροχο δωράκι, και άλλο ένα στην Αθηνά, για αυτή την υπέροχη έμπνευση!

Η συνταγή (για περίπου 18 μεγάλα μονά μπισκότα)

Για το μπισκότο
250 γραμ. κουβερτούρα σε κομμάτια
60 γραμ. βούτυρο
100 γραμ. αλεύρι
1/2 κ.γ. baking powder
2 αβγά
160 γραμ. μαλακή μαύρη ζάχαρη (soft dark brown sugar)
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, ή 1 κάψουλα βανιλίνης
λίγο αλάτι

Για την καραμέλα
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (μικρό)

Λιώνουμε σε ένα μεγάλο μπωλ σε μπεν μαρί την κουβερτούρα με το βούτυρο. Μόλις λιώσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Μόλις πέσει η θερμοκρασία, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αβγά, τη βανίλια και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα της σοκολάτας. Ρίχνουμε το αλεύρι και το baking powder και τα ανακατεύουμε κι αυτά. Στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο ταψιά και ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα (σε απόσταση γιατί απλώνουν – ποσότητα: μία κ.σ. για κάθε μπισκότο). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα ή 180 στις αντιστάσεις για περίπου 12-13 λεπτά.
Για να φτιάξουμε την καραμέλα, αφαιρούμε την ετικέτα από το κουτί του ζαχαρούχου, βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει, και μόλις βράσει, βάζουμε προσεκτικά μέσα το κουτί, και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια. Βράζουμε για 2,5 ώρες προσέχοντας να καλύπτεται πάντα το κουτί από νερό. Όταν περάσουν οι 2,5 ώρες, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρούμε πολύ πολύ προσεκτικά το κουτί από το νερό. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν το ανοίξουμε. Εναλλακτικά μπορούμε να το βράσουμε στη χύτρα ταχύτητας για μία ώρα.
Αφού έχουν κρυώσει καλά μπισκότα και καραμέλα, φτιάχνουμε τα σάντουϊτς.
Tip για την καραμέλα: Αφού θα μπούμε στη διαδικασία να βράζουμε ένα κουτί για 2,5 ώρες ( ή μία ώρα στη χύτρα ταχύτητας), μπορούμε να βράσουμε ταυτόχρονα περισσότερα κουτιά και να τα χρησιμοποιήσουμε άλλη φορά.

 

Σχετικά άρθρα

16 Σχόλια

  • Reply peps 28 Απριλίου 2014 at 12:45

    Α! Εσύ έχεις πάρει όλα τα δώρα της μπλογκογειτονιάς????
    Κι έφτιαξες αυτά τα μπισκότα για να μας γλυκάνεις????
    χαχαχαχαχαχαχαχαχα
    Τέλεια φαίνονται!!!

    • Reply Χρύσα 29 Απριλίου 2014 at 06:39

      Ε, όχι και όλααααα……..
      Να σας γλυκάνω θέλω ούτως ή άλλως!
      Φιλάκια!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 28 Απριλίου 2014 at 16:11

    Πάντα τυχερή να είσαι Χρύσα μου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    • Reply Χρύσα 29 Απριλίου 2014 at 06:39

      Ευχαριστώ πολύ Έλενα!
      Φιλιά!

  • Reply AgapameAnDolmas 28 Απριλίου 2014 at 16:31

    παντα τυχερη!!! τελεια τα μπισκοτα!!

    • Reply Χρύσα 29 Απριλίου 2014 at 06:40

      Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σου άρεσαν!

  • Reply Ερμιόνη 28 Απριλίου 2014 at 20:11

    Χαίρομαι πολύ που είμαστε φίλες γιατί προφανώς δίνω την ίδια απάντηση στο ερώτημα cookies ή brownies.
    Και οτιδήποτε συνδυάζει τα δύο παραπάνω με σοκολάτα και καραμέλα δεν μπορεί παρά να είναι κολασμένο!
    Φιλιά πολλά!

    • Reply Χρύσα 29 Απριλίου 2014 at 06:44

      Φίλη μου Ερμιόνη, δεν ξέρω αν έχεις προλάβει να τα δοκιμάσεις, αν όχι, κάντο, και θα με θυμηθείς!
      Είναι υπέροχα κολασμένα!
      Φιλάκια!

  • Reply Ariadni St. 29 Απριλίου 2014 at 00:17

    Σούπερ σοκολατένια!!!!!!!!!!!

    • Reply Χρύσα 29 Απριλίου 2014 at 06:44

      Και σούπερ γευστικά!

  • Reply mia maria 30 Απριλίου 2014 at 06:11

    Τι όμορφα που τα έκανες τα μπισκότα! Χαίρομαι που σου άρεσε το βιβλίο! Τα βιβλία της Αθηνάς είναι εγγύηση! Ευχαριστούμε και εμείς τις εκδόσεις Ψυχογιός για την προσφορά 🙂

    • Reply Χρύσα 30 Απριλίου 2014 at 18:18

      Μου άρεσε πολύ και θα το χρησιμοποιήσω ακόμα περισσότερο!
      Ήταν το τέλειο δωρακι για το Πάσχα και σε ευχαριστώ και πάλι Μαρία μου!
      Φιλιά πολλά!

  • Reply Beauty Follower 30 Απριλίου 2014 at 17:55

    Πράγματι φαινονται τόσο πλούσια και χορταστκα…
    περιμενουμε και άλλες μπισκοτοδημιουργίες 🙂

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    • Reply Χρύσα 30 Απριλίου 2014 at 18:19

      Δε φαντάζεσαι πόσο…
      Θα ακολουθήσουν κι άλλες, μην ανησυχείς…..

  • Reply Ελπίδα 23 Ιουλίου 2014 at 14:11

    οκ μόλις τα έκανα και περιμενω να κρυωσουν.. Ο Νικόλας δεν κρατιεται.. Μοιαζουν με τα σοκολατενια που κανω κι εγω με τη διαφορα οτι εγω βάζω κακάο και όχι σοκολατα… Τελεια!!! πολλα φιλια Χρυσα μου!!

    • Reply Χρύσα 24 Ιουλίου 2014 at 06:32

      Πολύ χαίρομαι Ελπίδα μου! Ελπίζω να του άρεσαν!

    Απάντηση