Ιδέες για μπουφέ, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνοδευτικά, Συνταγές

Πουρές πατάτας με τυρί στο φούρνο

27 Φεβρουαρίου 2014
Σε γενικές γραμμές είμαι παιδί της πατάτας. Από μικρό παιδί μέχρι και σήμερα, δεν βρίσκω ποτέ νόημα στην ερώτηση: “Να το συνοδεύσω με πατάτες ή ρύζι;” Βασική αντίθεση με τον αδερφό μου (ούτε κινεζάκι να ήταν, τόσο ρύζι), η οποία μπορεί και να τρέλλαινε τη μαμά μου όποτε έπρεπε να διαλέξει…. Μου αρέσει η πατάτα σε οποιαδήποτε εκδοχή. Μου αρέσει που έχει τόσες πολλές εκδοχές για να διαλέξω. Σαν υλικό στη μαγειρική προσφέρεται για άπειρους πειραματισμούς, ενώ μπορεί και από μόνη της, σκέτη, ή με λίγη σάλτσα ή λίγο τυρί να αποτελέσει κανονικότατο γεύμα. Ευκολία δηλαδή.
Μία από τις εκδοχές που μου αρέσει ίσως λίγο περισσότερο από τις άλλες είναι ο πουρές τις πατάτας. Χωρίς καμία ντροπή δε, θα ομολογήσω ότι μου αρέσει και ο πουρές πατάτες σε φακελάκι, σε νιφάδες. Μπορώ να πώ πως μου έχει σταθεί στα δύσκολα, αφού κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μου αυτός και το κριθαράκι ήταν τα μόνα τρόφιμα που ανεχόταν το στομάχι μου…  Γενικότερα, όμως, όταν θέλω να φάω πουρέ, θέλω να προέρχεται από κανονικές πατάτες. Και να έχει μέσα και τυρί. Πολύ τυρί. Και ανάλογα με το φαγητό που συνοδεύει, να έχει και τα αντίστοιχα μυρωδικά.
Ο συγκεκριμένος πουρές έγινε για να σερβιριστεί στο τραπέζι για τα γεννέθλια του Κώστα, ο οποίος παρεμπιπτόντως ευχαριστεί πολύ για τις πολύ ζεστές ευχές που δέχτηκε μέσα από την προηγούμενη ανάρτηση με θέμα την τούρτα και τα γεννέθλιά του. Γι’ αυτό και ψήθηκε στο φούρνο, γιατί πιστεύω ότι το ψήσιμο στο φούρνο τον κάνει πιο σταθερό και ευπαρουσίαστο αν τον θέλουμε για κάποιο τραπέζι ή μπουφέ.
Αν θέλουμε όμως να συνοδεύσει ένα κρέας με σάλτσα σε ένα καθημερινό γεύμα, μπορεί πολύ ωραία να μην ψηθεί, και να σερβιριστεί ζεστός από την κατσαρόλα, όπως το έκανα στη συνταγή για το μοσχαράκι μπουργκινιόν. Έτσι, παρακάτω στη συνταγή, θα δείτε την εκτέλεση σε δύο φάσεις, και μπορείτε να αποφασίσετε ποια εκδοχή σας αρέσει.
Πάντως τόσο τα υλικά (τυριά, μυρωδικά), όσο και οι ποσότητές τους στη συνταγή είναι καθαρά ενδεικτικές, πειραματιστείτε για να δείτε τι σας ταιριάζει καλύτερα!

Η συνταγή
2 κιλά πατάτες
3. κ.σ. βούτυρο
250 ml γάλα
300 γραμ. τυρί ρεγγάτο τριμμένο (ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί της επιλογής μας)
5 κ.σ. φρέσκο σχοινόπρασσο ψιλοκομμένο (ή 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα)
αλάτι (ελάχιστο), πιπέρι
4 κ.σ. παρμαζάνα τριμμένη
4 κ..σ. φρυγανιά τριμμένη
α’ φάση
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν πολύ μαλακές, σχεδόν να διαλύονται. Τις αποσύρουμε από τη φωτιά, τις σουρώνουμε και τις επιστρέφουμε στην κατσαρόλα που έβραζαν (όχι στη φωτιά πλεον), και τις λιώνουμε με την πρέσα του πουρέ ή με ένα πιρούνι (μπορείτε να τις λιώσετε όσο θέλετε, εμένα μου αρέσει να έχει και κάποια κομματάκια πατάτας). Προσθέτουμε το βούτυρο όσο είναι ακόμα ζεστές οι πατάτες και το ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα και το τυρί, σιγά-σιγά, μέχρι να έχει αποκτήσει ο πουρές μας την υφή που θέλουμε (οι ποσότητες που έχω δώσει είναι ενδεικτικές, προσαρμόζετε ανάλογα με τα γούστο σας), προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο σχοινόπρασσο ή το κρεμμυδάκι και αλατοπιπερώνουμε. Προσοχή με το αλάτι, γιατί το τυρί από μόνο του έχει κάνει ήδη τον πουρέ λίγο αλμυρό.
β’ φάση (ψήσιμο)
Αδειάζουμε τον πουρέ σε ένα πυρέξ, και ρίχνουμε από πάνω την τριμμένη παρμεζάνα και φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά του.
Σερβίρεται ζεστός.

 

You Might Also Like

23 Comments

  • Reply AgapameAnDolmas 27 Φεβρουαρίου 2014 at 07:25

    καλημέρα!!! και μενα μ αρεσουν οι πατατες αλλα οχι οι τηγανιτες!!! 😛 πουρε μονο απο πατατα τρωω οχι απο σκονη με αηδιάζει. ο πουρες σου ειναι σουπερ σαν πιτα και πανευκολος! θα τον δοκιμασω και σε αυτη τη μορφη σιγουρα

    • Reply Χρύσα 27 Φεβρουαρίου 2014 at 20:15

      Είναι όντως σαν πίτα χωρίς φύλλο, και γίνεται πανεύκολα!
      Φιλιά!
      (πώς γίνεται να μη σ'αρέσουν τηγανιτές….)

  • Reply mia maria 27 Φεβρουαρίου 2014 at 07:30

    Μόλις τώρα σχολίασα στην υπέροχη τούρτα και να τώρα που βλέπω αυτόν τον λαχταριστό πουρέ! Και εγώ της πατάτας είμαι και σε καταλαβαίνω απόλυτα. Την αντιγράφω τη συνταγή σου, δεν έχω κάνει ποτέ πουρέ στο φούρνο.

    • Reply Χρύσα 27 Φεβρουαρίου 2014 at 20:24

      Η πατάτα έχει πολλούς φανατικούς! Να την κάνεις, πιστεύω ότι θα σου αρέσει!
      Ευχαριστούμε και για τις ευχές!
      Φιλιά πολλά!

  • Reply peps 27 Φεβρουαρίου 2014 at 08:22

    Λαχταριστό!!! Πολύ ωραία ιδέα να μπει στο φούρνο!!!
    Θα το δοκιμάσω!!

    • Reply Χρύσα 27 Φεβρουαρίου 2014 at 20:26

      Βολεύει νομίζω πολύ περισσότερο από πατάτες φούρνου ή κάποιο άλλο συνοδευτικό σε μπουφέ ή τραπέζι. Δοκίμασέ το και πες μου τη γνώμη σου!

  • Reply Beauty Follower 27 Φεβρουαρίου 2014 at 08:32

    Και σε ποιο παιδί δεν αρέσουν οι πατατες. Πάντως τωρα που μεγάλωσα τρώω εναλαξ ρυζι/πατάτες.
    Πολύ νοστιμο και ευκολο το φαγητακι σου.
    Εαν θελω νακάνω μικρότερη ποσότητα, βαζω την μιση δόση απο αυτην που γράφεις?

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    • Reply Χρύσα 27 Φεβρουαρίου 2014 at 20:28

      Μπορείς να κάνεις τη μισή δόση, μπορείς να προσαρμόσεις τις ποσότητες και επί τόπου, ανάλογα δηλαδή με το πόσο σφιχτός ή αραιός θα βγει πουρές, μπορείς να προσθέσεις γάλα ή τυρί αντίστοιχα. Δοκίμασε και πες μου.
      Φιλιά!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 27 Φεβρουαρίου 2014 at 14:37

    Μ' αρέσει τρελά το πως ο πουρές κόβεται τόσο όμορφα σε κομμάτια!!!
    Εννοείται κρατάω την συνταγή και θα την κάνω συντομώτατα!
    Φιλάκια!

    • Reply Χρύσα 27 Φεβρουαρίου 2014 at 20:29

      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Έλενά μου!
      Είναι όντως πιο ευπαρουσίαστος για κάποια περίσταση.
      Καλό βράδυ!

  • Reply Silena 27 Φεβρουαρίου 2014 at 19:25

    Μιλάς σε κάποια που καταναλώνει ¨τόνους¨ πατάτας!!!! Αφού δεν αντέξαμε και τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει και παραγωγοί πατάτας, μη φανταστείς μεγάλες ποσότητες αλλά για το σπίτι μας φτάνει και μας περισσεύει!!!! Και επειδή απ’ ότι βλέπω μια μεριδούλα δε θα με φτάσει για να ευχαριστηθώ τη συνταγή σου θα τη βάλω σε άμεση εφαρμογή!!!!
    Καλό τριήμερο να έχετε!!! Καλά Κούλουμα!!!

    • Reply Χρύσα 27 Φεβρουαρίου 2014 at 20:31

      Αχ να είχα κι εγώ λίγο χώρο, κι εγώ νομίζω πρώτα πατάτες θα έβαζα!
      Να τη βάλεις στο πρόγραμμα, θα σας αρέσει σίγουρα!
      Καλό τριήμερο!

  • Reply Ερμιόνη 27 Φεβρουαρίου 2014 at 20:19

    Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου Χρύσα! Στο ερώτημα πατάτα ή ρύζι η απάντηση είναι πάντα μία και μοναδική! Μα είναι τόσο ευέλικτο και νόστιμο υλικό η πατάτα που δεν γίνεται να μην τη λατρεύουμε!
    Και πράγματι ο πουρές στο φούρνο γίνεται πολύ σταθερός και ιδανικός για μπουφέ. Το άφθονο τυράκι απολύτως απαραίτητο!

    • Reply Χρύσα 27 Φεβρουαρίου 2014 at 20:32

      Ε, μα, τώρα, είναι συνοδευτικό της προκοπής το ρύζι??? Τι να το κάνεις? Ενώ η πατάτα είναι αλλιώς!
      Το τυράκι είναι τόσο απαραίτητο, όσο η ίδια η πατάτα!
      Φιλάκι Ερμιονάκι!

  • Reply - spoonstories- 27 Φεβρουαρίου 2014 at 20:20

    Έχω τρελή αδυναμία στη πατάτα και μάλιστα συνδυασμένη και ψημένη με αυτό το τρόπο!Φοβερή συνταγή και όμορφα παρουσιάσιμη! Χρύσα μου σε φιλώ!

    • Reply Χρύσα 27 Φεβρουαρίου 2014 at 20:33

      Κι άλλη πατατομανής στην παρέα μας, λοιπόν…. Χαίρομαι που είμαστε πολλοί!
      Φιλάκια πολλά Λίλια!

  • Reply mia xara 1 Μαρτίου 2014 at 05:18

    Καλημέρα Χρύσα μου, καλό μήνα!!! Κι εγώ δηλώνω πατατομανής και μάλιστα με ιδιαίτερη αδυναμία στον σπιτικό πουρέ..Μου αρέσει πολύ η συνταγή σου, θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε!! Αν και με καθυστέρηση, χρόνια πολλά στον Κώστα σου! Φιλάκια, καλό Σ/Κ!

  • Reply Μarion, 2 Μαρτίου 2014 at 14:57

    Πατάτες ψηφίζω κι εγώ Χρύσα μου
    Ιδίως για τραπέζι ή μπουφέ απαραίτητο πιάτο
    Φανταστική ιδέα να κάνεις τον πουρέ στο φούρνο. Σερβίρεται ωραία κι είναι και ευπαρουσίαστος. Πολύ μου άρεσε. Θα το έχω υπόψη.

    Φιλιά 🙂

  • Reply Elenis Cooking 4 Μαρτίου 2014 at 19:15

    Χρύσα μου τρελαίνομαι για πατάτες και η συνταγή σου είναι καταπληκτική!!!
    Θα τη δοκιμάσω!
    Φιλάκια πολλά!

  • Reply lenia 6 Μαρτίου 2014 at 07:26

    Αγαπώ κι εγώ τις πατάτες, οπότε αυτό το φαγάκι τα σπάει!
    Φιλάκια,κοριτσάκι!

  • Reply Reneta Kanevska 6 Μαρτίου 2014 at 16:05

    Incredible style and blog!

    I would like to invite you to my BLOG to take a look at my ideas! I would be so happy if we support each other on GFC, Facebook and maybe Bloglovin or Instagram? I will follow right back, just let me know!
    Blog | Facebook | Bloglovin | Instagram

  • Reply Rose 6 Μαρτίου 2014 at 16:31

    φαινεται πολυ ωραιο!
    και ευκολο!
    thanks for sharing 🙂
    xoxo Rose
    Bogibo

  • Reply Καίτη Πασαμιχάλη 26 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:31

    την εχω κανει την συνταγη σου αρκετες φορες σε τραπεζια και σταεγγονια μου και τους αρεσει πολυ νασαι καλα και να μας δωσεις και αλλες συνταγες

  • Leave a Reply