Muffins/Cupcakes, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Muffins με cranberries και σοκολάτα

3 Φεβρουαρίου 2014
chocolate-cranberry-muffins-1
Δύσκολο σαββατοκύριακο, εύκολο γλυκάκι. Πάντα το να φτιάξω ένα κέικ μου φαινόταν φάρμακο για πολλά πράγματα. Έχεις νεύρα; Κλείσου στην κουζίνα, φτιάξε ένα κέικ. Έχεις στενοχώριες; Άνοιξε το ντουλάπι, βάλε ό,τι έχεις σε ένα μπωλ, ψήστο, κάτι καλό θα βγεί. Ακόμα και ο θόρυβος του μίξερ, που άλλους μπορεί να τους ενοχλεί, εμένα με χαλαρώνει. Η όλη διαδικασία με βοηθάει να βάλω τις σκέψεις μου σε μια σειρά. Ο κάθε άνθρωπος στην τελική, έχει μια τέτοια δική του διαδικασία. Εμένα είναι το να φτιάξω κέικ. Ας αφήσω όμως τις δικές μου σκοτούρες, κι ας πούμε καλύτερα για τα μαφινάκια…

 

Αυτή τη φορά το ντουλάπι είχε διάφορες κουβερτούρες, μισή μαύρη, μισή γάλακτος, λίγες σειρούλες λευκής, οπότε είπα να κάνω ένα συνδυασμό. Και είχε πολύ πλάκα τελικά, γιατί η κάθε μπουκιά ήταν λίγο σαν έκπληξη, δεν ήξερες τι θα σου βγει! Και τα ξινούτσικα cranberries ήρθαν να ολοκληρώσουν το εφέ αυτό. Επίσης, σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποίησα εκχύλισμα βανίλιας που έφτιαξα μόνη μου, και θα σας δείξω σε επόμενη ανάρτηση, το οποίο, πιστέψτε με, δεν έχει καμία σχέση με ό,τι άλλο έχω δοκιμάσει. Το ξινόγαλα που αντικατέστησε το γάλα δεν το είχα ξαναδοκιμάσει, διάβαζα σε διάφορες συνταγές που έβρισκα ότι κάνει τα κέικ πιο αφράτα, και το αποτέλεσμα έδειξε ότι όντως έτσι είναι.
Αυτά είναι τα εύκολα μικρά κεκάκια μου, συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ, το τσάι, ή, για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση, προτείνω μια κούπα ζεστή σοκολάτα….. Και η χαλάρωση εγγυημένη από εμένα….

Η συνταγή (για περίπου 25-27 muffins)
250 γραμ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
300 γραμ. ζάχαρη
5 αβγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 κάψουλα βανιλίνης
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
300 ml ξινόγαλα
200 γραμ. κουβερτούρα (μαύρη, γάλακτος, λευκή, ή σε οποιονδήποτε συνδυασμό)
100 γραμ. αποξηραμένα cranberries
Σε ένα μπωλ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη βανίλια και μετά εναλλάξ λίγο-λίγο το αλεύρι με το ξινόγαλα, τελειώνοντας με αλεύρι. Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τη σοκολάτα, και την προσθέτουμε στο μίγμα, μαζί με τα cranberries. Βάζουμε τα χαρτάκια στις θήκες της φόρμας για muffins και ρίχνουμε περίπου 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας από το μίγμα σε κάθε θήκη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα, ή μέχρι να χρυσίσουν. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκαν καλά, βάζουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο ενός muffin. Όταν τη βγάλουμε, θα πρέπει να είναι καθαρή.
Tip: καλό είναι να ανακατέψουμε τα κομματάκια της σοκολάτας και τα cranberries με μία κουταλιά της σούπας αλεύρι. Διαφορετικά έχουν την τάση να «κάθονται» στον πάτο… Αυτό ισχύει για όλα τα κέικ.

Σχετικά άρθρα

23 Σχόλια

  • Reply - spoonstories- 3 Φεβρουαρίου 2014 at 11:49

    Ειδικά η τελευταία φωτογραφία που φαίνεται λιωμένη σοκολάτα και τα cranberries είναι όλα τα λεφτά! Καλή εβδομάδα!

    • Reply Χρύσα 3 Φεβρουαρίου 2014 at 14:35

      Είναι μόλις βγήκαν απ' το φούρνο! Ζεστά-ζεστά και αχνιστά! Καλή εβδομάδα και σε σένα Λίλια!

  • Reply Kitchen Stories 3 Φεβρουαρίου 2014 at 13:11

    …και βγαίνουν και μπόλικα και γεμάτα σοκολάτα και κράνμπερις!
    Εντάξει, θα έρθω επαίτης στην πόρτα σου και για ένα μόνο!

    Φιλάκια Χρύσα μου, πολλά-πολλά!
    Z.

    • Reply Χρύσα 3 Φεβρουαρίου 2014 at 14:37

      Ε, όχι και επαίτης! Έχεις ανοιχτή πρόσκληση για καφέ Ζαμπία μου, να τα δοκιμάσεις! Φιλιά!

  • Reply AgapameAnDolmas 3 Φεβρουαρίου 2014 at 13:21

    στο μυαλο μου εισαι!!!!!!!!!!!!! εψαχνα κεικ με κρανμπερισ!!! εφυγα ηδη για κουζινα! κρανμπερις κ λευκη σοκολατα! σλουρπ!! ευχαριστωωωω!

  • Reply Χρύσα 3 Φεβρουαρίου 2014 at 14:38

    Ο καλύτερος συνδυασμός! Χαίρομαι που σου έδωσα έμπνευση Αναστασία μου!

  • Reply Beauty Follower 3 Φεβρουαρίου 2014 at 15:16

    Η αληθεια ειναι αυτη, αμα μπεις στην διαδικασια και φτιαξεις ενα κεκάκι σου περνάνε όλα 🙂
    Να σε ρωτησω, εαν θελω να φτιαξω λιγότερα μάφινς
    μπορώ να βάλω την μιση ποσότητα σε όλα τα υλικά?

    Καλή εβδομαδα by the way!
    http://beautyfollower.blogspot.gr

    • Reply Χρύσα 3 Φεβρουαρίου 2014 at 15:36

      Και βέβαια μπορείς. Μπορείς επίσης να κάνεις ολόκληρη τη δόση και να βάλεις όσα θέλεις στην κατάψυξη, και να τα βγάλεις την επόμενη εβδομάδα. Καλή εβδομάδα!

    • Reply Beauty Follower 4 Φεβρουαρίου 2014 at 22:55

      Αυτο θα κανω, θα το στοκάρω στο ψυγείο.
      καλό βράδυ!

  • Reply Ξανθή 3 Φεβρουαρίου 2014 at 16:59

    Καλή και γλυκιά εβδομάδα, ωραία κεκάκια για το τσάι μου!!

    • Reply Χρύσα 3 Φεβρουαρίου 2014 at 21:10

      Καλή και γλυκιά εβδομάδα και σε σένα Ξανθή μου, πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν!

  • Reply Ερμιόνη 3 Φεβρουαρίου 2014 at 19:32

    Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, εξαιρετικό αγχολυτικό το ψήσιμο κέικ / μάφινς!
    Μου αρέσει που έχεις βάλει ποικιλία από σοκολάτες, τα cranberries αγαπημένο υλικό και ναι αυτά που λέγονται για το ξινόγαλα ισχύουν!

    • Reply Χρύσα 3 Φεβρουαρίου 2014 at 21:13

      Ναι, ναι, ισχύουν! Η ποικιλία προέκυψε από το περιεχόμενο του ντουλαπιού, κοινώς, ό,τι είχα, έβαλα! Φιλιά Ερμιόνη μου!
      p.s. Πολύ χαίρομαι που επέστρεψες!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 3 Φεβρουαρίου 2014 at 19:48

    Μπορώ να πάρω το μαφινάκι της τελευταίας φωτό που με κοιτάζει προκλητικά???
    Φιλιά Χρύσα μου, καλή βδομάδα!!

    • Reply Χρύσα 3 Φεβρουαρίου 2014 at 21:14

      Δικό σου Έλενά μου, δικό σου! Καλή εβδομάδα!

  • Reply Silena 3 Φεβρουαρίου 2014 at 23:31

    Δεν έχω λόγια!!!!! Για την παρουσίαση, για τη συνταγή, όλα μοναδικά!!!!! Συγχαρητήρια Χρύσα μου!!!!!
    Γλυκά φιλιά!

    • Reply Χρύσα 4 Φεβρουαρίου 2014 at 13:48

      Ευχαριστώ πολύ Σιλένα… Χαίρομαι που σου άρεσαν! Φιλιά!

  • Reply Lenia 4 Φεβρουαρίου 2014 at 09:51

    Αγαπώ τα κράνμπερις!Τέλειο μαφινάκι,Χρύσα μου!
    Φιλάκια!

    • Reply Χρύσα 4 Φεβρουαρίου 2014 at 13:49

      Κι εγώ τα αγαπώ πολύ, δε λείπουν ποτέ από το ντουλάπι μου! Ευχαριστώ Λένια μου! Φιλάκια!

  • Reply Martha 4 Φεβρουαρίου 2014 at 13:44

    Νοστιμότατο! Θα το δοκιμάσω με blueberries.Λες να πειράζει;

    • Reply Χρύσα 4 Φεβρουαρίου 2014 at 13:49

      Να πειράζει;;;; Και για τί να πειράζει;;;; Τα έχω δοκιμάσει κι έτσι, είναι τέλεια! Φιλάκια Μάρθα!

  • Reply Tante Kiki 5 Φεβρουαρίου 2014 at 08:30

    Συμφωνώ Χρύσα μου …οι δύσκολες μέρες γίνονται εύκολες με ένα τέτοιο κεκάκι που μας χαρίζεις!!! Εύκολο και πεντανόστιμο!!! Υπερόχη παρουσίαση που με έκανε (αν και άρρωστη ακόμα) να το λιμπιστώ!!!
    Φιλιά καλημέρας και καλό μήνα κι από δω!!!!

    • Reply Χρύσα 5 Φεβρουαρίου 2014 at 13:39

      Χαρά μου να βοηθάω! Περαστικά Κική μου και καλό σου μεσημέρι!

    Απάντηση