Πρωινό, Συνταγές

Panettone french toast

9 Δεκεμβρίου 2013
panetone-french-toast-1
Το panettone,
αυτό το ιταλικό τσουρεκοψωμάκι, είναι από τις ξενόφερτες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις
που πολύ μου αρέσουν. Από τότε που το ανακάλυψα, πριν από μερικά χρόνια, κάθε
Χριστούγεννα φροντίζω να αγοράζω τουλάχιστον ένα, για δύο λόγους. Ο πρώτος
είναι η γεύση του. Μοιάζει πολύ με το δικό μας τσουρέκι, τόσο στην υφή, όσο και
στα αρώματα, και έχει μέσα σταφίδες και κόντιτα, αυτά τα μικρά κομματάκια
γλασαρισμένων φρούτων που μου αρέσουν πολύ. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι σε
ορισμένα καταστήματα το βρίσκω συσκευασμένο μέσα σε υπέροχα μεταλλικά κουτιά,
τα οποία είναι η μεγάλη μου αδυναμία, και τα μαζεύω με διάθεση συλλέκτη! Η
κουζίνα μου (και όχι μόνο!) είναι γεμάτη μεταλλικά κουτιά, σε όλα τα σχέδια,
και σε όλα τα μεγέθη. Η δικαιολογία που χρησιμοποιώ πάντα για να τα αγοράσω
είναι ότι είναι πολύ χρήσιμα στο να αποθηκεύεις οτιδήποτε (που αλήθεια είναι),
μπισκότα, κέικ, τον καφέ, τη ζάχαρη, τα πάντα…. Κανείς από όσους με ξέρουν
βέβαια δεν με πιστεύει πια…. (γιατί άραγε;…)
Έτσι λοιπόν, όταν πριν λίγες μέρες βρέθηκα μπροστά σε μια
στοίβα με πανέμορφα κουτιά γεμάτα panettone, ήταν αδύνατο να αντισταθώ. Ήταν και σε καλή τιμή, δεν
ήθελα κάτι παραπάνω. Αφού μου πήρε λίγη ώρα να αποφασίσω ποιο σχέδιο
προτιμούσα, το πήρα μες στη χαρά, αφού πρώτα πέρασα μπροστά από το απορημένο
ύφος της ταμία, η οποία δεν καταλάβαινε γιατί μια τρελή μπορεί να χαίρεται τόσο
που πήρε ένα panettone!
Από τότε, συνοδεύει εξαιρετικά τον καφέ μου, χθες το πρωί
όμως που ξύπνησα και ήθελα κάτι αλλιώτικο για κυριακάτικο πρωινό, σκέφτηκα ότι θα
μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό μαζί του. Αβγουλάκια υπήρχαν στο ψυγείο, γάλα
οπωσδήποτε, λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και κανέλα για άρωμα… και έτοιμες οι
ιταλικές χριστουγεννιάτικες αβγόφετες! (Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσω ότι η
λέξη αβγόφετες δεν μου αρέσει καθόλου, γι’ αυτό χρησιμοποιώ την αγγλική
ονομασία του εδέσματος στον τίτλο… Νομίζω ότι όταν ήμουν μικρή δεν τις έτρωγα
μόνο και μόνο επειδή δε μου άρεσε η ονομασία τους!)
Βεβαίως δεν θα τις σέρβιρα σκέτες! Ιδανική συντροφιά τους
μία χειροποίητη μαρμελάδα πορτοκάλι, η οποία δε λείπει κανένα χειμώνα από το
ντουλάπι μου, και την οποία σας χρωστάω ο-πωσ-δή-πο-τε, γιατί είναι απλά
υπέροχη!
Καλή εβδομάδα να’ χουμε!

Η συνταγή
1 φέτα panettone,
πάχους περίπου 2 εκ., κομμένη στα δύο
2 αβγά
70 ml γάλα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
κανέλα
1 κ.σ. βούτυρο για το τηγάνισμα
μαρμελάδα πορτοκάλι για το σερβίρισμα
Σε ένα βαθύ πιάτο σπάμε τα αβγά και τα ανακατεύουμε με το
γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα. Βάζουμε μέσα στο μίγμα τις φέτες του
panettone και τις αφήνουμε να το απορροφήσουν και από τις δύο πλευρές.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο, και όταν λιώσει, βάζουμε τις μουσκεμένες
φέτες και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 2 λεπτά από την
κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσίσουν.
Σερβίρουμε ζεστές με λίγη μαρμελάδα.

 

 

Σχετικά άρθρα

9 Σχόλια

  • Reply ΕΛΕΝΑ 9 Δεκεμβρίου 2013 at 13:18

    Όπως βλέπω, αξιοποίησες το πανετόνε πολύ νόστιμα!!!
    Και η μαρμελαδίτσα σου φαίνεται εξαιρετική, περιμένουμε την συνταγή!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    • Reply Χρύσα 9 Δεκεμβρίου 2013 at 19:10

      Οπωσδήποτε με την καινούργια χρονιά Έλενα! Καλή εβδομάδα!

  • Reply Lia Papadopoulou 9 Δεκεμβρίου 2013 at 13:39

    Λατρεύω τα french toast!!! Είναι η αγαπημένη λιχουδιά του Σαββατοκύριακου!!!Το panettone french tοast, θα γίνει ακόμη μια, νομίζω!!! Καλό απόγευμα, Χρύσα!!!

    • Reply Χρύσα 9 Δεκεμβρίου 2013 at 19:11

      Ε ναι, είναι η χριστουγεννιάτικη εκδοχή! Καλό βράδυ Λία!

  • Reply Beauty Follower 9 Δεκεμβρίου 2013 at 14:12

    Να που βρισκω καποια που λατρευει για τους ιδιους λογους το πανετόνε!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    • Reply Χρύσα 9 Δεκεμβρίου 2013 at 19:13

      Κι εσύ συλλέκτης, ε? Δεν είναι τέλεια???

    • Reply Beauty Follower 12 Δεκεμβρίου 2013 at 11:46

      Ναι, πολυ ωραια.
      Σημερα ημουν στο σουπερ μαρκετ
      αλλα δεν ειδα καποιο νεο σχεδιο να μου αρεσει
      για να το βουτήξω.

  • Reply Ερμιόνη 9 Δεκεμβρίου 2013 at 22:41

    Μπορώ εύκολα να φανταστώ το σκηνικό μέσα στο σούπερ μάρκετ, μιας που επίσης ενθουσιάζομαι με τέτοιες μικρές και ασήμαντες ίσως για τους άλλους λεπτομέρειες.
    Μου αρέσει που χρησιμοποιείς πανετόνε για ένα γλυκό τοστ και έχεις απόλυτο δίκιο, ο όρος αβγοφέτες είναι το λιγότερο απωθητικός.
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 10 Δεκεμβρίου 2013 at 19:32

      Απωθητικό, αυτό είναι! Μου αρέσει που δεν είμαι μόνη σε κάτι τέτοια πράγματα… 😉 Φιλιά Ερμιόνη μου!

    Απάντηση