Γλυκές Τάρτες/Πίτες/Cheesecakes, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Σοκολατένια τάρτα

11 Νοεμβρίου 2013
chocolate-ganache-pie-1
γλυκάω

 

γλυκάς

 

γλυκάει

 

γλυκάμε

 

γλυκάτε

 

γλυκάνε

 

 Όχι, δεν κάνουν πουλάκια τα μάτια
σας, μόλις διαβάσατε τον ενεστώτα του ρήματος «γλυκάω». Τι; Δεν υπάρχει τέτοιο
ρήμα;;; Κι εσείς πώς ονομάζετε δηλαδή αυτή την ανάγκη που μας πιάνει όλους κατά
καιρούς για κάτι γλυκό; «Θέλω γλυκό;» Όχι, όχι… Εγώ δε μιλάω για επιθυμία. Ούτε
καν για την ακατανίκητη επιθυμία του τύπου «θέλω γλυκό ΤΩΡΑ». Όχι. Εγώ μιλάω
για ανάγκη. Και εξηγώ: Είναι πολύ απλό. Έχω ανάγκη για φαγητό: πεινάω. Έχω
ανάγκη για νερό: διψάω. Έχω ανάγκη για γλυκό: γλυκάω.
Η συγκεκριμένη λέξη
χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από γκούχου γκούχου χρόνια, όταν, ως
πρωτοετής φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο γνώρισα την πιο τέλεια παρέα του κόσμου.
Ξέρετε, από αυτές που αποτελούνται από εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους άτομα,
που με ένα μαγικό τρόπο κάνουν ένα κλικ και δένουν μοναδικά… Το πόσο μοναδικά
βεβαίως φαίνεται από το γεγονός ότι γκούχου γκούχου χρόνια μετά, η ίδια παρέα
υπάρχει ακόμα, έστω και αν έχει διασκορπιστεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και
της Ευρώπης… Τότε παλιά, λοιπόν, μαζευόμασταν στα διάφορα σπίτια και τρώγαμε
γλυκά γιατί… γλυκούσαμε. Συχνά. Πολύ συχνά. Κι αν μας έκοβε τότε έστω και λίγο,
δεν θα μέναμε στις βλακείες που βρίσκαμε στα περίπτερα ή στα τοπικά
ζαχαροπλαστεία (με εξαίρεση την μοναδική στο είδος της τούρτα Ευφροσύνη του
Αγαπητού – όποιος ξέρει, ξέρει, κι όποιος δεν ξέρει, χάνει), αλλά θα βάζαμε και
λίγη φαντασία για να φτιάξουμε αυτή την – σοκολάτα με σοκολάτα – και λίγη
σοκολάτα ακόμα – τάρτα.

 

Αυτή η τάρτα μπορεί κάλλιστα να ονομαστεί και «Τάρτα απάτη»,
με υπότιτλο: «Πώς να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με τέσσερα υλικά»

 

Να μην παρεξηγηθώ, δεν υπαινίσσομαι καν ότι σας προσφέρω
συνταγή. Με τίποτα. Απλά, σας προτείνω μία πανεύκολη λύση όταν μαθαίνετε
ξαφνικά ότι έχετε σε 2 ώρες κόσμο για καφέ, όταν αποφασίζει η πεθερά σας να
έρθει «γιατί της λείψατε», όταν οι μέρες είναι δύσκολες, ή απλά… όταν γλυκάτε…

 

Σας προτείνω να έχετε πάντα στο ντουλάπι 2 κουβερτούρες και
στο ψυγείο βούτυρο και κρέμα γάλακτος. Οι χρήσεις τους είναι τόσες πολλές, που
πάντα μας βγάζουν ασπροπρόσωπους. Μπισκότα έχει και το περίπτερο…

Η συνταγή (λέμε τώρα)
2 πακέτα μπισκότα γεμιστά με σοκολάτα
100
γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
400
γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
400
γραμ. κρέμα γάλακτος
Λιώνουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη.
Τρίβουμε τα μπισκότα στο multi.
Προσθέτουμε το βούτυρο και έχουμε τη βάση της τάρτας.
Απλώνουμε το μίγμα του μπισκότου στη βάση της ταρτιέρας όσο
πιο ομοιόμορφα γίνεται (βολεύει να το κάνουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού ή
καλύτερα με τη γροθιά μας).
Βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο μέχρι να κάνουμε τη ganache.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί.
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε ένα μπωλ.
Λίγο πριν βράσει η κρέμα γάλακτος, αποσύρουμε από τη φωτιά
και τη ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα.
Περιμένουμε ένα λεπτό και στη συνέχεια ανακατώνουμε μέχρι να
λιώσει η σοκολάτα μέσα στην κρέμα και να γίνει ένα ρευστό, γυαλιστερό μίγμα.
Βγάζουμε την ταρτιέρα από το ψυγείο, ρίχνουμε την ganache πάνω
στη βάση του μπισκότου, περιμένουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και
ξαναβάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο.
Σε 2 ωρίτσες μπορεί να κοπεί.
Αυτά (τα δύσκολα).

 

Στη συγκεκριμένη εκδοχή, την έχω
πασπαλίσει απλά με κακάο, μπορείτε να κάνετε ό,τι παραλλαγή σκεφτείτε, να αντικαταστήσετε
το κακάο με άχνη, με λευκή σοκολάτα, να τη γεμίσετε με φρούτα, με κομπόστες, με
μαρμελάδες, με γλυκά του κουταλιού, the sky is the limit!!!

 

 

Σχετικά άρθρα

25 Σχόλια

  • Reply Ερμιόνη 11 Νοεμβρίου 2013 at 13:19

    Μετά την ανάρτηση σου, γλυκάω κι εγώ 🙂
    Δεν έχει σημασία το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι κάτι να ετοιμαστεί. Το θέμα είναι να είναι γευστικό και η τάρτα σου πληρεί τις προϋποθέσεις χωρίς αμφιβολία!
    Το γεγονός ότι ετοιμάζεται γρήγορα-γρήγορα της δίνει έξτρα πόντους!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 11 Νοεμβρίου 2013 at 18:45

      Πόσο δίκιο έχεις! Όποτε κι αν το έκανα, είχα την ίδια ανταπόκριση, τα ίδια επιφωνήματα!

  • Reply AgapameAnDolmas 11 Νοεμβρίου 2013 at 14:50

    ολοι γλυκάμε!!! χαχαχα
    παιζει να ειναι η πιο ευκολη ταρτα σοκολατας εβερ και οικονομική!

    • Reply Χρύσα 11 Νοεμβρίου 2013 at 18:46

      Και οικονομική βεβαίως βεβαίως! Κακώς που δεν το τόνισα!

  • Reply kouzinista 11 Νοεμβρίου 2013 at 17:17

    Τόσο εύκολη και τόσο γρήγορη που μπορείς να γλυκάς όσο συχνά θέλεις, αρκεί να θυμάσαι να ανεβαίνεις και στη ζυγαριά που και που. Γιατί μάλλον το πολύ γλυκάω δεν κάνει καλό!

    • Reply Χρύσα 11 Νοεμβρίου 2013 at 18:48

      Γι' αυτό κι εγώ την έφτιαξα, τη φωτογράφισα και μετά τη μοίρασα!

  • Reply mia maria 11 Νοεμβρίου 2013 at 18:11

    Και ποιος δε γλυκάει τώρα Χρύσα μου! Υπέροχη!

    • Reply Χρύσα 11 Νοεμβρίου 2013 at 18:50

      Όλοι κατά βάθος γλυκάνε Μαράκι! Ευχαριστώ πολύ!

  • Reply sundayspoon 11 Νοεμβρίου 2013 at 19:02

    Κι εγώ γλυκάω! Πιο συχνά απ' όσο θα έπρεπε… Μια τέτοια σοκολατένια ταρτούλα είναι ό,τι πρέπει για τις κρίσεις υπογλυκαιμίας! Εύκολη και σίγουρα λαχταριστή!
    Καλώς σε βρήκα! Να έχεις ένα όμορφο βράδυ!

    • Reply Χρύσα 11 Νοεμβρίου 2013 at 19:09

      Καλώς ήρθες Αναστασία! Είπαμε, όλοι γλυκάμε, ας το παραδεχτούμε… Καλό βράδυ και σε σένα!

  • Reply Kitchen Stories 11 Νοεμβρίου 2013 at 20:22

    Καλησπέρα Χρύσα μου!

    Η τάρτα σου είναι δελεαστική από γεύση κι από εμφάνιση!
    Μ΄αρέσει που είναι λεπτούλα.

    Φιλιά σας!
    Z.

    • Reply Χρύσα 11 Νοεμβρίου 2013 at 21:20

      Καλησπέρα Ζ.! Χαίρομαι που σε δελεάζει… Δεν θα μπορούσε νομίζω να μην είναι τοσο λεπτή, είναι αρκετά λιγωτική. Καλό σου βράδυ!

  • Reply Tante Kiki 12 Νοεμβρίου 2013 at 07:12

    Καλημέρα Χρύσα!!! Κι ύστερα λες εμένα ότι σας κολάζω… ενώ εσύ τί κάνεις δηλαδή;;; Άντε να αντισταθείς στη νοστιμιά που έφτιαξες και που είναι τόσο εύκολη που γίνεται ακόμα πιο προκλητική!!!!
    Φιλιά καλημέρας!

    • Reply Χρύσα 12 Νοεμβρίου 2013 at 12:57

      Μην αντιστέκεσαι, λοιπόν Κική μου, άσε τη σοκολάτα να σε παρασύρει… Καλημέρα!

  • Reply Beauty Follower 12 Νοεμβρίου 2013 at 11:27

    Γλυκανε μας (πωε λεμε τρελανέ μας) χα χα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    • Reply Χρύσα 12 Νοεμβρίου 2013 at 12:58

      Χαχαχα! Ό,τι μπορώ κάνω!

  • Reply Μarion, 12 Νοεμβρίου 2013 at 11:27

    Πολύ μου άρεσε αυτό το ''Τάρτα απάτη'' ..χιχι

    Γλυκάω για τάρτα λοιπόν κι εγώ και δεν είναι καθόλου απάτη.
    Εχεις δίκιο με λίγα υλικά μας βγάζει ασπροπρόσωπους σε κάθε περίσταση.

    Φιλιά 🙂

    • Reply Χρύσα 12 Νοεμβρίου 2013 at 13:00

      Μεταξύ κατεργαρέων, ειλικρίνεια Μάριον! Φιλιά!

  • Reply peps 12 Νοεμβρίου 2013 at 12:50

    Η κρέμα φαίνεται τέλεια!!!!!

    • Reply Χρύσα 12 Νοεμβρίου 2013 at 13:01

      Και είναι… Δυστυχώς… 😉

  • Reply Create Taste 13 Νοεμβρίου 2013 at 17:07

    Kαι λαχταριστή και εύκολη αυτή είναι συνταγή!

    • Reply Χρύσα 13 Νοεμβρίου 2013 at 19:17

      Κι εσύ γλυκάς λοιπόν!

  • Reply Ανώνυμος 14 Νοεμβρίου 2013 at 13:26

    Εμεις θα γλυκισουμε αυριο, και αφου δεν θα εχουμε Ευφροσυνη απο τον αγαπητο, θα φτιαξουμε την ταρτα!!!!

    • Reply Χρύσα 14 Νοεμβρίου 2013 at 15:38

      Έτσι πρέπει! Θα περιμένω εντυπώσεις…

  • Reply Στέλλα 30 Δεκεμβρίου 2013 at 19:38

    Τέλειο! Θεϊκό! Θα το κάνω για Πρωτοχρονιάτικο γλυκό, για να προκαλέσω αναστάτωση!

  • Απάντηση